Toni Matas subotu je proveo u lovu s ljudima iz obavještajnih krugova, danas je pronađen mrtav

Bivši šef zadarskog centra SOA-e Toni Matas u nedjelju je pronađen mrtav.

Kako doznajemo, Matas je u subotu bio u lovu na području Zrmanje s više ljudi iz kruga bliskog Smiljanu Reljiću. Reljić je bivši ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP-a, današnje SOA-e), pomoćnik ministra unutarnjih poslova te voditelj Nadzorne službe Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS-a).

Kasnije tijekom dana mu se izgubio svaki trag. Jedan njegov prijatelj kazao nam je da je bio dobre volje i da nije imao razloga ubiti se, dok drugi poznanik navodi da je imao neke privatne probleme.

Podsjetimo, Nacional je u nedjelju prvi objavio da je Matas pronađen u blizini Knina, navodno prostrijeljene glave. Do Nacionala su došle dvije oprečne informacije: Prva je da je Matas ubijen, a druga je da je sam sebi oduzeo život te je, navodno, u automobilu ostavio oproštajno pismo.

Policija se u nedjelju poslijepodne javila priopćenjem, ali nisu otkrili detalje. Kako da je istraga u tijeku, ističu da do kraja istrage neće davati izjave o događaju.

“Danas u 12 sati Policijska postaja Knin zaprimila je obavijest da se na području Kravlje drage (područje između Knina i Gračaca) u jednom vozilu nalazi mrtva muška osoba. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja potvrđena je dojava i mjesto je osigurano.

U suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku obavlja se očevid nakon čega će tijelo biti prebačeno u Opću i veteransku bolnicu Knin radi vršenja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti.

O svemu poduzetom će posebnim izvješćem biti obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku”, navodi se u policijskom priopćenju, koje je medijima poslano oko 16:45 sati.

Karamarkov kandidat za šefa SOA-e

Toni Matas svojedobno je bio kandidat Tomislava Karamarka za ravnatelja SOA-e, u vrijeme premijera Tihomira Oreškovića. Nacional je u to vrijeme pisao da je iz više izvora iz obavještajnih krugova zgroženo takvim Karamarkovim odabirom, ističući da je Matas osobno vrlo lojalan Karamarku te da ih povezuju razna poluprivatna zajednička druženja, kao i da za mjesto glavnog šefa SOA-e naprosto nije kapacitiran. Te je godine za šefa SOA-e izabran Danijel Markić.

EKSKLUZIVNO: Čovjek od najvećeg povjerenja Karamarka i Brkića upravljao aferom zbog koje je pritvorena Josipa Rimac

Koncem lipnja 2016. godine Nacional je objavio da se Tomislav Karamarko tijekom prijepodneva u prvom danu poslije ostavke, koju je nakon Nacionalova otkrića afere Konzultantica podnio na funkciju predsjednika HDZ-a, sastao upravo s Tonijem Matasom.

Nacional je uspio doći do fotografija, koje su pokazale da se Karamarko dulje nalazio u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton. Ondje se susreo s Matasom. Njega je, na mjesto šefa zadarske SOA-e 2007. godine postavio upravo Karamarko, koji je tada bio čelnik obavještajne službe.

Karamarko i Toni Matas u zagrebačkom Sheratonu razgovarali o planovima za političku budućnost

Nekoliko dana prije afere s Rimac Matas promaknut u Pošti

Nacional je u kolovozu 2018. objavio kako je Matas u Hrvatskoj pošti zaposlen na posao zamjenika direktora korporativne sigurnost, i to, tvrdi Nacional, bez javnog natječaja. To je otkriće tada izazvalo nezadovoljstvo u miljeu bliskom Milijanu Brkiću.

Karamarkov pulen bez natječaja zaposlen u Hrvatskoj pošti

U kolovozu prošle godine Nacional je objavio da je Matas za direktora korporativne sigurnosti Hrvatske pošte promaknut svega nekoliko dana nakon što je izbila afera Vjetroelektrane u čijem se središtu nalazi Josipa Rimac.

Nacional je u lipnju prošle godine objavio da je poduzetnik Josip Pleslić, kojem se uz Matasa Josipa Rimac obratila o ‘bubi’ koju j epronašla u svom automobilu, istražiteljima tijekom ispitivanja navodno kazao da je, prema njegovim saznanjima, Josipu Rimac na nezakonite radnje poticao upravo Toni Matas.

Plesić je, objavio je Nacional, istražiteljima izjavio da je Matas spojio Josipu Rimac s Ante Sladićem, poduzetnikom zbog koga se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta na način da sa Sladićem povezane tvrtke budu u mogućnosti izvući više državnih poticaja. Matas je tada Josipi Rimac ispričao da je Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način.

Buba u njenom autu 31. ožujka snimila je Josipu Rimac dok sugovorniku objašnjava kako se SMSom može doći do Plenkovića i kako utječe na strateške odluke vlade

PRIJELOMNA VIJEST: Obavještajac Toni Matas pronađen mrtav prostrijeljene glave

Komentiraj