Karamarkov pulen bez natječaja zaposlen u Hrvatskoj pošti

PIXSELL

Toni Matas, bivši šef centra SOA-e u Zadru, odnedavno je novi zaposlenik Hrvatske pošte. Nova je to kontroverza Plenkovićeve administracije koja naznačava zanimljivu promjenu ozračja u HDZ-u kada su u pitanju Tomislav Karamarko i njegove uzdanice. Izvori upućeni u zbivanja u Hrvatskoj pošti navode da je Matas zaposlen nakon što je to preporučio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Jandroković se već ranije spominjao u vezi Hrvatske pošte, da je on bio ključni lobist koji je omogućio da na čelo te tvrtke dospije Ivan Čulo, koji je, kao i on, porijeklom iz Bjelovara.

Matas je u Hrvatskoj pošti zaposlen prije nekoliko tjedana i to bez ikakvog javnog natječaja. Zaposlen je na poziciji zamjenika prvog čovjeka zaduženog za sigurnost u toj tvrtki. Iz Hrvatske pošte kratko su za Nacional potvrdili tu informaciju:

„Točna je informacija da je gospodin Matas naš zaposlenik. Hrvatska pošta, kao tvrtka koja se financira iz vlastitog poslovanja, nema obvezu raspisivanja natječaja. Gospodin Matas zaposlen je kako bi svojim dugogodišnjim iskustvom i stručnim kompetencijama pridonio poslovanju tvrtke.“

Upravo Matas bio je osoba s kojom se Tomislav Karamarko susreo u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton svega jedan dan nakon što je Karamarko podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a. Nacional je tada uspio rekostruirati kako je Karamarko proveo prvo prijepodne nakon što je zbog Nacionalova otkrića afere Konzultantica odstupio kako iz Vlade, tako i iz visoke politike. Fotografije su sugerirale da je u Sheratonu sjedio u Matasovu društvu. Matasa je Karamarko svojedobno promovirao u šefa SOA-e u Zadru, i to dok je bio šef obavještajne službe. Matas je čak bio i Karamarkov kandidat za preuzimanje funkcije ravnatelja SOA-e. Više izvora iz obavještajnih krugova tada je bilo zgroženo takvim Karamarkovim odabirom, ističući da je Matas osobno vrlo lojalan Karamarku te da ih povezuju razna poluprivatna zajednička druženja, ali da za mjesto glavnog šefa SOA-e naprosto nije kapacitiran. Međutim, Karamarko je preko njega najlakše mogao ostvariti svoj plan o potpunom nadzoru nad SOA-om u vrijeme kada je premijer bio Tihomir Orešković.

Osobe koje su mogle čuti što su njih dvojica razgovarali dan nakon što je Karamarko odstupio iz vrha HDZ-a, tvrde da je Matas Karamarku objašnjavao kako za njega u politici nije sve izgubljeno, da se on još uvijek može vratiti u velikom stilu te da bi se moglo početi raditi na pripremi njegove kandidature za predsjednika Hrvatske. Izvori upućeni u zbivanja u Hrvatskoj pošti navode da je Matas nekim zaposlenicima te tvrtke nedavno sugerirao kako bi bilo dobro da obnove kontakte s Karamarkom.

Komentiraj