Buba u njenom autu 31. ožujka snimila je Josipu Rimac dok sugovorniku objašnjava kako se SMSom može doći do Plenkovića i kako utječe na strateške odluke vlade

Autor:

Pixsell

 

‘Ako ću ja biti u zatvoru, onda bi tu trebalo biti pola Vlade’, poručila je iz pritvora sebi bliskoj osobi Josipa Rimac. Otkrivamo koji se još ministri spominju u tajno snimanim razgovorima i u kojem kontekstu – Tomislav Ćorić, Mario Banožić, Marija Vučković

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI Nacional je došao u posjed velikog broja senzacionalnih transkripata tajno snimljenih razgovora Josipe Rimac, bivše gradonačelnice Knina koju su nazivali ‘kninskom kraljicom’, koji otkrivaju kako doista funkcionira milje hrvatske državne korupcije

Nacional je koncem proteklog tjedna dobio uvid u senzacionalne transkripte tajno snimljenih razgovora Josipe Rimac koji bacaju sasvim novo svjetlo na ionako eksplozivnu aferu povezanu s vjetroelektranom Krš-Pađene – zbog koje se bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina već više od dva mjeseca, od 29. svibnja, nalazi u pritvoru u Remetincu – ali i sa zakupom poljoprivrednog zemljišta.

Transkripti u koje je Nacional dobio uvid na dosad nezabilježen način otkrivaju kako zapravo među sobom komunicira Plenkovićeva administracija, na kojoj se razini ti razgovori vode, o čemu privatno razgovaraju – pa i kako si međusobno dijele savjete o tomu kako pristupiti Andreju Plenkoviću – te kako funkcionira milje hrvatske državne korupcije. Sadržaj tih transkripata potencijalno teško politički kompromitira neke od ministara nove vlade, ali transkripti su također značajni jer dubinski otkrivaju kako se gradi kadrovska mreža preko koje se treba utjecati na premijera. I to u situacijama koje bi trebale odgovarati nekim interesnim skupinama, a Josipa Rimac snimljena je kako takve usluge i naplaćuje te korumpira pojedince iz Plenkovićeve administracije.

Ti transkripti povjerljivih razgovora iznova otvaraju pitanja je li premijer Andrej Plenković pogriješio kada je pojedine ministre iz prošlog mandata odlučio ostaviti na dužnosti, nekima čak i dati puno veće ovlasti i važnije resore no što su ih imali do sada, te po kojim je kriterijima donio takvu odluku. Iste te snimke značajne su i iz više drugih razloga. Prvo, jer otkrivaju da se u toj aferi osim ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je jedina od ministara navedena kao svjedokinja u postupku, u neugodnom kontekstu spominju i dosadašnji ministar državne imovine Mario Banožić, sada ministar obrane, i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić čiji je resor u novom sazivu Vlade postao najmoćniji jer mu je pridodano i gospodarstvo pa se njegov resor sada zove Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Izvor koji je Nacionalu omogućio uvid u sadržaj tih transkripata razgovora Josipe Rimac tvrdi da se od kraja studenoga prošle godine do kraja svibnja ove godine u njezinim brojnim razgovorima snimljenima u periodu kad su je policija i Uskok tajno prisluškivali, spominju i brojni drugi ministri i državni dužnosnici u različitim po njih potencijalno kompromitirajućim situacijama. Prema njegovim tvrdnjama, u transkriptima se spominju imena od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana do ministra financija Zdravka Marića ili pak ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Isti izvor tvrdi da su neki od njih spomenuti tek usputno, ali već bilo kakvo povezivanje s Josipom Rimac i činjenica da su neki od njih bili s njom u izravnom kontaktu, sada im može predstavljati značajan reputacijski rizik.

Zato i ne čudi što je Josipa Rimac iz remetinečkog pritvora prije nekoliko dana sebi bliskoj osobi poručila sljedeće: “Ako ću ja biti u zatvoru, onda bi tu trebalo biti pola Vlade.”

Sadržaj transkripata otkriva neke čudne i suspektne stvari kada je riječ o onima koji su prisluškivali i potom transkribirali te razgovore, jer se pritom nisu dosljedno držali pravila prema kojima bi to trebalo profesionalno raditi. Očito je da su prilikom transkribiranja prikrivali neke stvari kako bi zaštitili neke ljude kada ti dokumenti dođu u sudsku proceduru. Vidi se sasvim jasno da se i u načinu njihova prijepisa nisu uvijek slijedili isti kriteriji, odnosno da su imena nekih aktera koji se spominju samo imenom u nekim slučajevima ostala nepoznata te da neki dijelovi razgovora uopće nisu transkriptirani.

 

 

‘Ako sam ja u zatvoru, onda bi tu trebalo biti pola Vlade’, poručila je iz remetinečkog pritvora sebi bliskoj osobi u nedavnom razgovoru pritvorena ‘kninska kraljica’ Josipa Rimac

 

 

Izvor koji je Nacionalu omogućio uvid u sadržaj tih transkripata navodi da je Josipa Rimac u jednom od svojih razgovora objašnjavala kako je izravno kontaktirala Plenkovića kad joj je u nekim situacijama bila potrebna pomoć za neke poduzetnike. Taj izvor navodi i da se u zaplijenjenom mobitelu Josipe Rimac nalazi i njena SMS prepiska s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali i da sadržaj mobitela Josipe Rimac još uvijek nije dostupan sudu pa tako još uvijek nema ni sadržaja njezinih poruka, među kojima bi trebale biti i one s premijerom, kao ni fotografija.

U transkriptima koji je Nacional dobio na uvid ima mnogo epizoda i detalja koji su do sada bili potpuno nepoznati javnosti. Na primjer, Tomislav Ćorić se u transkriptima veže uz takav jedan javnosti dosad nepoznat intrigantan događaj. Naime, iz razgovora koje je vodila prisluškivana Josipa Rimac otkriva se kako je Ćorić pokušao izgurati ministricu poljoprivrede Mariju Vučković s čela Povjerenstva koje je odlučivalo o kriznim mjerama u poljoprivredi te kako se zalagao da velike iznose poticaja dobije Mirko Ervačić odnosno njegova Osatina grupa.

Transkript pokazuje kako je Josipa Rimac 9. travnja u razgovoru s Antom Sladićem ovako prepričavala razgovor sa zasad nepoznatom ženskom osobom koja je očito visoko pozicionirana:

“Kaže ona meni kako se Ćorić uspio nametnut, odnosno kako se probija sada na poziciju, kako želi izgurat apsolutno ministricu poljoprivrede koja nema sad nikakvih konkretnih reakcija za poljoprivrednike, i kaže ona meni kako su neki njezini prijatelji s kojima je ona dobra tražili pomoć od nje, jer da su imenovani, odnosno da idu u neki savjet kod premijera, i kako taj savjet neće vodit Marija (ministrica poljoprivrede Marija Vučković), nego će ga vodit Ćorić (ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić).”

Nakon toga Josipa Rimac prepričava kako je nazvala Ružicu Njavro:

“Ja kažem, Ruška, samo da znaš da se Ćorić petlja gore da želi izgurat Mariju, nemojte me zajebavat, kaže Ruža, znam to ti je bila svađa prije dva tjedna, to se točno poklapa jer je on bio prije dva tjedna kod ove moje tražit tu pravnu pomoć, odnosno pitat hoće im ona to pravno poslije sve posložit, i kaže Marija (Vučković) je poludila jer isti taj Ervačić je Mariju molio da Marija njega spoji sa Ćorićem radi nekih projekata u obnovljivim izvorima… Jučer na videopoziv Mariju zove Ćorić, a s njim sidi ovaj Ervačić, onda sam ja zvala našeg profesora i profesor meni kaže to ti je bilo onda kad smo se našli ja, ti i Ružica, točno prije dva tjedna, znači poklapa se cijela priča, prije dva tjedna su oni mene zvali kad su tražili da mi stanemo iza onoga da se prodaje zemljište, da smo rekli ne (nerazumljivo), ja njemu sad ispričam što je i da se petlja Ćorić, (nerazumljivo) i kažem sad je meni jasno zašto je Marija stavila tebe jer je shvatila da nema snagu i da ti imaš snage i sad to treba iskoristiti, i mene opet zove Ružica i kaže ona krenio ti je on apsolutno, i Marija je pokušala, znači progurala da to tako ne može, i on ti je tražio da progura ovaj zahtjev od Ervačića, samo za Ervačića da progura taj zahtjev, da maltene svi poticaji idu njemu, odnosno da sve mjere idu njemu. Marija (Vučković) je njega odbila jučer i rekla da ne može, da ona želi pomoć svima i da ne može samo se na takav način ponašat i da ne zna odakle sad takva ljubav kad ga nije htio primit, Marija je malo bila ljuta i uvrijeđena…”

U transkriptima uopće nije navedeno da je vrlo vjerojatno riječ o Mirku Ervačiću, vlasniku Osatina grupe koji u Slavoniji ima zaokružen cijeli poljoprivredni proces, od ratarstva, stočarstva, proizvodnje mesa i mlijeka do proizvodnje u bioplinskim postrojenjima, kao i otkupa poljoprivredne kulture, te raspolaže kapacitetom od 60 tisuća tona silosa i skladišta, a zapošljava oko tisuću ljudi. Pa se u svjetlu navedenoga otvara pitanje zašto bi Ćorić bio zainteresiran utjecati na dodjelu bilo kakvih poticaja i zašto se, uostalom, Ćorić gurao na čelo Povjerenstva koje je o tome odlučivalo, a koje je prvotno trebala voditi ministrica Marija Vučković. Sve to, pak, dovodi u pitanje Plenkovićeve prosudbe o ključnim kompetencijama i motivima djelovanja nekih od njegovih najpovjerljivijih ljudi.

Transkripti prisluškivanih razgovora otkrivaju da su osumnjičenici u ovom predmetu vješto manipulirali ministricom poljoprivrede Marijom Vučković podmetnuvši joj kao svojevrsnog savjetnika dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića, koji je s njima „bio u talu” i zadužen za izradu “stručne podloge” kako bi se mogla provesti sporna izmjena pravila o broju potrebnih grla stoke po hektaru na krškim pašnjacima, tako da bi poduzetnici Josip Ravlić i Ante Sladić, bliski Josipi Rimac, mogli dobiti što veće državne poticaje.

 

 

Ružica Njavro o Zoranu Grgiću: ‘Ja sam toliko izmislila o njemu pozitivnih stvari da sam čula, a od toga ništa nije istina. Ja praktički čovjeka ne znam. Ono stišćem je maksimalno, ali oprezno…’

 

 

Uskok sumnja da su oni htjeli smanjiti broj potrebnih grla stoke po hektaru krškog pašnjaka, produljiti rok u kojem se broj grla treba izjednačiti s hektarima sa šest na dvije godine, smanjiti ograničenje najveće površine šumskog zemljišta te povećati iznos poticaja, čime bi Sladić i Ravlić dobili više potpora i mogućnost zakupa veće površine zemljišta.

Ekipa okupljena oko Josipe Rimac i glavne tajnice Kabineta ministrice poljoprivrede Ružice Njavro, prema transkriptima, najprije je ministrici progurala Zorana Grgića kao uglednog i neovisnog stručnjaka, a onda je ona tog istog Grgića preporučila u Savjet za poljoprivredu koji je na samom početku korona-krize oformio premijer Andrej Plenković. Drugim riječima, jedan od ključnih aktera koji je bio u moguće spornim odnosima s osumnjičenicima i za njih, kako sumnja Uskok, prilagođavao stručna mišljenja kako bi oni mogli ostvariti veće poticaje, gurnut je u tijelo koje je davalo savjete premijeru vezane uz krizne poticaje. Time su mu utjecaj i ugled automatski narasli.

Sadržaj transkripata otvara pitanje kako je moguće da ministrica poljoprivrede Marija Vučković nije vidjela što joj se događa pred nosom te kako njome manipuliraju najbliži suradnici i – ako to nije vidjela – je li ona i dalje sposobna obnašati funkciju ministrice.

Jedan od susreta Josipe Rimac i Ružice Njavro u automobilu otkriva i kako su one “obrađivale” ministricu poljoprivrede da uzme savjete od Zorana Grgića te kako je on dospio u tim Andreja Plenkovića.

Taj transkript počinje ovako:

“Ružica Njavro ulazi kod Josipe u auto.

Josipa – pa dobro Ruški, pa di si ti i pozdravljaju se. Voze se pa joj Ružica pokazuje gdje živi Zdravko Marić i govori joj di je vrtić, park i tako. Pričaju općenito o svakodnevnim stvarima.”

Potom nakon nekog vremena opet dolaze na temu uredbe, ali ovoga puta spominju izravan kontakt dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića i ministrice Vučković.

U transkriptu se to ovako dalje citira:

“Josipa – htjela sam ti reći sljedeće, čuo se dekan s Marijom i kaže da je bila jako pa se Ružica ubacuje i govori (nerazumljivo)… Uglavnom, dekan se čuo s njom i kaže da je jako zadovoljan izgovorom. Ona je tražila da on njoj te sve izmjene što je tražio posebno obrazloži razumljivim jezikom, da joj napiše posebno obrazloženje, što je on i napravio. On je to njoj poslao, poslat će meni pa ću ti ja poslat.

Ružica – e može, jer je meni Marija poslala, odgovorila je njemu hvala vam, stavila je meni u BCC, da se ja ne vidim, ali ona je njemu odgovorila, ja ne vidim, ja nemam.

Josipa – ja ću ti poslat ovo sad što je on njoj poslao, obrazloženje da imaš. Uglavnom, ona je jako zadovoljna s tim što su oni tili pa Ružica govori njega nahvalila, mi smo ti njega, ja sam ti Mariji rekla da ga predloži Andreju, to sam ti zaboravila reći ima već 10 dana. Frka ti je zvao Mariju, neko kao poljoprivrednog. Za neko Andrejevo kao.

Josipa – Savjet sadašnjih mjera za poljoprivredu.

Ružica – neki Savjet. Mi smo ti predložili dekana da ide u ime poljoprivrede jer ne može Marija sebe, to da znaš. Znači, Marija ga je predložila.

Josipa – ok. Znači, što je njima bio problem, sad će on bit još vidljiviji. Oni su iz nekih razloga, znači, stavili da moraju po hektaru biti tri grla, znači jedna krava ne može past na jednom hektaru, a kamoli tri, tamo ima kamenja, ima kupine i svega ostalog, nije to pašnjak. Njima to puno znači jer oni kad se to smanji uzimaju još dodatno krava, uzet će dodatno krava, mogu uzeti znači pašnjake i imat će veći poticaj.

Ružica – to znam, to mi je onda još bio Andrej.”

Ne objašnjava se je li riječ o Andreju Plenkoviću i u kojem kontekstu ga je spomenula. Također se uopće ne navodi da je Frka zapravo Zvonimir Frka Petešić, šef Plenkovićeva kabineta, odnosno predstojnik Ureda predsjednika Vlade. Nakon toga Ružica Njavro objašnjava Josipi Rimac kako je predložila ministrici Zorana Grgića i kaže:

„Ja sam toliko izmislila o njemu pozitivnih stvari da sam čula, a od toga ništa nije istina. Ja praktički čovjeka ne znam. Ono, stišćem je maksimalno, maksimalno, ali oprezno. Ali ne oprezno što mislim da ona, nego zato što ne želim da mi zakoči.”

 

 

Rimac o Grgiću: ‘Znači ova ga je predložila i ministrica se složila i predložila ga u najuže Plenkovićevo povjerenstvo za poljoprivredu’. Na to Ante Sladić kaže: ‘O, blagoslovljen bio Bože’.

 

 

Kasnije Josipa Rimac to sve prepričava Anti Sladiću pa, između ostalog, kaže:

“Znači, ona je nju maksimalno isforsirala, uvjerila da se treba s njim čuti, da je on važan, da će joj on puno pomoći sada i među ostalim oni su ti njega stavili. Znači, ova ga je predložila i ministrica se složila i predložila ga je u to najuže povjerenstvo Andrejevo sada za mjere za poljoprivredu.”

Na to Ante Sladić kaže:

“O, blagoslovljen bio Bože.”

Ona u nastavku pojašnjava kako će Grgić ići na sastanak kod premijera:

“Znači, sad će ovih dana biti sazvan taj prvi sastanak na kojem će oni bit kod premijera pa znači ima priliku s obzirom da ga je predložila ministrica i da je ipak to što je sigurno da će imat težinu pa sad to treba iskoristit.”

Kasnije još Josipa objašnjava Anti Sladiću:

“Educiraj ga da znači vodi računa. Da lagano sve ono što može progurat, znači one su ga progurale da sad bude tamo da ga se čuje, ne samo da ga se čuje nego da…”

Sadržaj transkripata otkriva da je, osim Ružice Njavro, u kabinetu ministrice bila još jedna osoba koja je bila na izravnoj vezi s Josipom Rimac. Riječ je o Aniti Validžić, savjetnici ministrice Vučković, ali i supruzi pomoćnika ministra Ćorića Domagoja Validžića, koja je u Ministarstvu najprije zaposlena u službi za europske fondove, da bi svega 20 dana kasnije bila prebačena u njezin kabinet. I dojavljivala Josipi Rimac što se događa u Kabinetu Marije Vučković. Nacionalov izvor to je prokomentirao ovim riječima:

„Ako nije ništa znala, postavlja se pitanje kakav je to ministar koji nije vidio što mu se dešava pred očima, a prema mojim iskustvima, ako mene pitate, nemoguće da nije vidio.”

Za ministricu poljoprivrede – ne zna se koja je gora opcija. Ali i za premijera Andreja Plenkovića koji je, svjesno ili nesvjesno, jako riskirao stavivši osobu koja je izravno uključena u tu aferu ponovno na mjesto ministrice. Plenković je to učinio znajući da je ona svjedokinja u postupku, ali moguće nesvjestan svih dimenzija koje ova priča otvara, kao i načina na koji su u njegov najuži krug gurani ljudi koji su trebali davati stručna mišljenja o kriznim mjerama za poljoprivrednike – te tko su ti ljudi.

Naravno, sama činjenica da je Zoran Grgić dekan Agronomskog fakulteta davala mu je legitimitet, ali nitko u Vladi očito nije propitao pripada li on možda nekim sumnjivim lobijima i radi li u njihovu korist.

Jedan od najzanimljivijih razgovora u automobilu Josipe Rimac je onaj između nje i poduzetnika Ante Sladića. Oni su počeli razgovor 31. ožujka nešto iza 16 sati. U jednom dijelu razgovora ona govori o Toniju Matasu, inače obavještajcu koji je u vrijeme Tomislava Karamarka slovio za njegova kandidata za šefa SOA-e, a s kojim ona očito ima intenzivne kontakte pa je Anti Sladiću prepričavala kako je davala Matasu savjete kako doći do premijera Plenkovića. Ona se zapravo Sladiću žali na Matasove metode i prepričava mu njihov razgovor:

“Ti se spajaš šest mjeseci s nekim da odeš na razgovor kod Andreja Plenkovića, čekaj, imaš telefon i lipo napišeš poruku, poštovani Andrej, zovem se Toni Matas, bio sam to i to, danas sam to i to, trebam te radi toga i toga, mogu li dobiti termin. I čovjek kada provjeri tko si i vidi da si mu zanimljiv, dobit ćeš termin u 4 dana, a ako smatra da si nebitan, neće te nikad nazvat, onda te ne treba nitko drugi ni zvat, kad tako počneš funkcionirat, imat ćeš rezultat u životu, to ti tvoja sestra kaže, znači ne da Josipa piše Andreju da te primi. Andreju ću ja poslat poruku da Tomo Debeljak ima problem, da Miljenko (Bašić) ima, da ih primi. To smo svaki put tako odradili. Ali ti (Tonči) nisi ni Debeljak, nisi ni ovaj. Oni su poduzetnici koji su u nekom trenutku ovoga trebali. Ti želiš biti faktor u sustavu, da bi bio faktor u sustavu, moraš se testirat, test ti je to. Kad ja uzmem poruke i kad ja pogledam, kad ja napišem Andreju Plenkoviću poruku, znači ako nemam odgovor, ako sam poslala u 20.36, a odgovor je u 20.49, i ako znači nemam odgovor, onda mi je jasno, kad god sam ga ja trebala i napisala poruku, čovjek je odgovorio, ali ja njemu ne pišem poruke svaki dan da ga maltretiram, kad meni triba, znači za kontakt s njim, ne trebam nikoga, ili nazovem ili pošaljem poruku, tu se testiraš, nije ni meni lako bilo prvi put njemu poslat poruku, a jebo te javio se, iskomuniciralo se što smo imali i doviđenja.”

U toj aferi kao svjedokinja spominje se i Plenkovićeva bliska suradnica Tena Mišetić, zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade. Nacional je prije mjesec dana otkrio i da je Uskok 14. svibnja presreo jedan razgovor Josipe Rimac u kojem se navodi kako dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić “nije na dovoljno jasan način objasnio ministrici poljoprivrede Mariji Vučković sve vezano uz odredbe o kravi buši koje treba ubaciti u izmjene (uredbe op.a.)”, ali navodi se također kako je oko te uredbe “Ružica Njavro kontaktirala Tenu (Mišetić, op.a.) da se pusti u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima”. Taj se razgovor dogodio 14. svibnja, a svega nekoliko dana nakon toga cijela je akcija prekinuta nakon što je Josipi Rimac netko javio da ima “bubu”, da bi 29. svibnja, dva tjedna nakon spornog razgovora u kojem se spominju i ministrica Marija Vučković i Tena Mišetić, uslijedila uhićenja. Osobe upućene u sadržaj Rješenja o provođenju istrage tvrdile su da je indikativno i da se u cijelom tekstu tog Rješenja jedino Tena Mišetić ne navodi punim imenom i prezimenom, već samo kao Tena.

Sada drugi izvori tvrde da je sporno što se nigdje ne navode ni ministri Tomislav Ćorić i Mario Banožić, štoviše, tvrde da su po istom modelu kao u slučaju Tene Mišetić neki dijelovi transkripata namjerno skriveni. U prilog tome pozivaju se i na javne izjave Lidije Horvat, odvjetnice Josipe Rimac, koja je izjavila da je njima kao obrani ograničen pristup preslušavanju tajno snimljenih razgovora.

Nacional je kontaktirao Lidiju Horvat koja je potvrdila da obrana ima pravo preslušavati tajno snimljene razgovore samo dvaput tjedno po sat vremena i da bi im tom dinamikom trebalo sedam mjeseci samo da preslušaju sve snimke.

U jednom od transkripata, na stranici 11, navedena je izjava Josipe Rimac od 12. ožujka ove godine: “Sinoć se nešto ministar sa mnom dopisivao oko nekih aktivnosti pa čekam da on sad dođe da to riješimo.”

Nije navedeno ni koji ministar ni koje aktivnosti. Na snimci razgovora od 13. ožujka Josipa Rimac govori:

“Ja sam bila kod njega jučer ujutro, on misli da će uspjeti udovoljit ovom zahtjevu iako ima i nekih suprotnih stajališta, još ima konzultacije s ministrom pa će me izvijestiti, a sad čeka kad će ga zvati ministar.”

Niti je Uskok rekonstruirao kod koga je to Josipa Rimac bila niti o kojem je ministru riječ. To možda ne bi bilo čudno da se u najvećem dijelu transkripata u situacijama kada, na primjer, Josipa Rimac i ostali koriste imena poput Ruška ili Mara, u zagradi navodi na koga se točno misli, odnosno da se misli na Ružicu Njavro i Mariju Vučković.

Onda 17. ožujka Josipa Rimac i Ružica Njavro razgovaraju u automobilu i Josipa Rimac kaže:

“Što mrzim takve ljude, što hoće da im nešto pomogneš k’o fol, a onda jebu i sve žive zovu i alarmiraju i onda ako nešto i hoćeš provući, ne možeš više jer sto ljudi zna za to. Jučer su makli sa stručnih ono rješenje nadležnosti između Ministarstva imovine i vas (Ministarstvo poljoprivrede) i da su rekli na užem kabinetu da će se dogovoriti da… Banožiću.”

Ružica potom pita: “Jel, bit će Banožiću?” A Josipa odgovara: “Je, jer vidim da je tvoj Kraljičak negodovao tamo.” Potom razgovaraju o rezultatima unutarstranačkih izbora. Ali u transkriptima se, recimo, ne navodi sadržaj tih razgovora koji bi javnosti sigurno bili zanimljivi.

Istoga dana, 17. ožujka, nešto kasnije, Josipa Rimac i Ružica Njavro ponovno ulaze zajedno u automobil, a u transkriptima je navedeno da razgovaraju o ministrici Mariji Vučković te o koronavirusu, ali, indikativno, ne navodi se sadržaj razgovora o Mariji Vučković.

 

 

Rimac Matasu: ‘…lipo napišeš poruku, poštovani Andrej, zovem se Toni Matas… trebam te radi toga, mogu li dobiti termin… i dobit ćeš termin u 4 dana, a ako smatra da si nebitan, neće te nikad nazvat…’

 

 

Iako je u istim tim transkriptima u pravilu transkribiran i sadržaj svih njihovih privatnih razgovora. Primjerice, eksplicitno se prepričava odnos Ružice Njavro s jednim visokopozicioniranim stranačkim dužnosnikom koji iz prethodnog braka ima dvoje djece, prepričavaju se sadržaji razgovora u gotovo svim privatnim stvarima Josipe Rimac koji nemaju veze s predmetom istrage. Baš zato nije jasno zašto se sad ovdje prešućuje dio razgovora koji se odnosi na ministricu Vučković. U dosadašnjem tijeku istrage posve je prešućena i uloga ministričine savjetnice Anite Validžić. Nacional je o slučaju Validžić pisao u kontekstu sumnji koje su se pojavile radi svojevrsne povezanosti bračnog para Validžić s Josipom Rimac, kada su sugovornici Nacionala Anitu i Domagoja Validžića opisali kao dio klana Josipe Rimac, ali je Domagoj Validžić, pomoćnik ministra Ćorića i suprug Anite Validžić, takve navode oštro demantirao.

Jedan od razgovora Anite Validžić i Josipe Rimac dogodio se 31. ožujka. Josipu Rimac tog dana nazvala je Anita Validžić, savjetnica ministrice poljoprivrede Marije Vučković. No u transkriptima, zanimljivo, nije uopće navedeno da je Anita Validžić savjetnica ministrice, već sljedeće:

“Anita Validžić (Ministarstvo poljoprivrede) poziva Josipu Rimac i kaže da još traje kolegij i da je tema uredba, i NN ŽO (vjerojatno Ružica Njavro, Ministarstvo poljoprivrede) je spomenula mail dekana (Zorana) Grgića i zašto to nitko nije pročitao, neke dvije stvari je izdvojila i zasad bi trebala ići nova uredba te je cilj da novi tekst bude gotov u ponedjeljak i da se dostavi članovima u 8 ujutro. Josipa kaže da joj je poslala poruku (Ružici Njavro), Anita kaže vidjela sada da se ona (Ružica) aktivirala, Josipa kaže da joj je poslala poruku, i ona (Ružica) meni kaže jel on (dekan Zoran Grgić) to poslao na Kabinet, pa sam joj rekla, bogati Ružica, pa jesmo sjedili s njim, pa joj je ona (Ružica) rekla da je mislila da je Josipa to stavila Mariji (ministrica Marija Vučković) na stol onaj tjedan prije ovih pizdarija. I ja joj pošaljem ona sva tri dokumenta što sam i tebi (Aniti) poslala, pa je ona (Ružica) rekla zašto joj on (Grgić) nije crvenom precrtao što treba izbaciti (iz uredbe), a plavom i zelenom novi tekst, ovako ona sad mora uspoređivati.”

Ostaje vidjeti što još skrivaju transkripti tajno snimljenih razgovora Josipe Rimac, kao i kojom će se dinamikom nastaviti raditi na tom slučaju.


USKOK odbacuje prigovore obrane Josipe Rimac

Nacional je Uskoku postavio pitanja o tome koliko je još svjedoka potrebno ispitati u slučaju Rimac i hoće li to biti izvedeno do isteka roka produljenja pritvora u kolovozu ili će Uskok tražiti novo produljenje te mogu li navesti ima li među navedenim svjedocima još ministara iz Vlade, osim ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Oni su odgovorili: “Predmet na koji se odnosi Vaš upit nalazi se u fazi istrage koja je, sukladno zakonskim odredbama, nejavna. Slijedom navedenog ne izvještavamo javnost o tijeku istrage.”

Uskok je neosnovanima ocijenio javne prigovore Lidije Horvat, odvjetnice bivše državne tajnice Josipe Rimac osumnjičene u aferi Vjetroelektrane. Odvjetnica je u više navrata javno istupila navodeći da Uskok uopće ne ispituje svjedoke ili ih ispituje neprimjerenom dinamikom za predmet u kojem je osoba lišena slobode. Uskok je pojasnio da je riječ o složenom predmetu s više okrivljenika te su naglasili da se u konkretnom predmetu ispitivanje svjedoka i druge dokazne radnje provode bez zastoja i da su od pokretanja istrage ispitana 44 svjedoka. Naglasili su da se rukovode načelom razmjernosti te da se paralelno obavljaju i druge dokazne radnje, poput pretraga brojnih elektroničkih uređaja oduzetih od okrivljenika, kao i da spis trenutno ima preko 10.000 stranica.

Odvjetnica Lidija Horvat je, međutim, u pritužbi sucu istrage istaknula da Uskok u istrazi afere Vjetroelektrane ne ispituje svjedoke zbog kojih je Rimac u istražnom zatvoru, dok istovremeno ispituje druge svjedoke. “Potpuno je razvidno da su svjedoci zbog kojih je Rimac pritvorena već mogli biti ispitani te je ona mogla biti puštena na slobodu”, ocijenila je.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.