RADIO NACIONAL Franko Vidović o Rafaleima: Najgora situacija bi bila…

Autor:

18.05.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o zastiti hrvatskog neba stranim zrakoplovima govorio je zastupnik Franko Vidovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

U prošlom mandatu Vlada Andreja Plenkovića 28. svibnja 2021. godine donijela je odluku o kupnji 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Rafale.

Tijekom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona 25. studenog 2021. godine potpisan je ugovor o kupnji vrijedan 1,13 milijarde eura. Prvih šest zrakoplova trebali bi uletjeti u hrvatski zračni prostor za obranu kojeg su nabavljeni. Svečanost prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona održat će se u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje su na kompleksu ukupne površine oko 20.000 četvornih metara izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangar za smještaj aviona.

Od potpisivanja ugovora, pa i prije njega, vođene su mnogobrojne rasprave o opravdanosti njihove nabavke. Dvojilo se o izboru proizvođača, njegovim letnim sposobnostima, kao i načinu održavanja. Andrej Plenković odbio je objaviti detalje ugovora čija cijena iznosi 1,13 milijarde eura. Njihova nabavka potaknula je malu utrku u naoružavanju, jer je i Srbija odlučila kupiti takve borbene zrakoplove.

U zemlji koja nema konstituiran Sabor i nije izabrana vladu, traje euforija proizvedena starom taktikom “kruha i igara”. Igara će biti, pitanje je hoće li kruha.

Franko Vidović,  predsjednik saborskog Odbora za obranu u prošlom sazivu Sabora, sve komentira u emisiji ‘Gost dana’ Radio Nacionala.

Ja ne bih komentirao predsjednika Milanovića i njegovo protivljenje. Ja sam kroz cijelo vrijeme kao predsjednik Odbora podržavao nabavku i smatrao sam da su neophodni Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Priča je krenula još za vrijeme Milanovićeve vlade 2014. godine i realizirana je pod vladom Andreja Plenkovića.

U prvom redu radi se o samom vrhu zrakoplovstva današnjice, to je IV. generacija, samodostatni su u zraku, ima dva motora pa je pogodan za patroliranja, odlično je naoružan a i ta cijena je nama bila najprihvatljivija uz cijelu dodatnu ponudu koju su Francuzi dali. Mislim, politički sa distance gledano, Hrvatska je kupila ulazak u Schengen i Eurozonu.

O nabavci je odlučivala struka i ako nećemo vjerovati struci, kome ćemo?

Privatno, od prvog dana sam govorio da ako moramo nabavljati zrakoplove da to bude od Amerikanaca, jer su njihovi zrakoplovi iskušani u borbama i imaju odlično riješeno održavanje.

Ne mislim da je loša odluka sa sigurnosnog stanovišta da avioni budu svi zajedno stacionirani na Plesu.

Pretpostavljam da Srbija ima svoje razloge za nabavku Rafala. Ne zamaram se njima. Mi smo integrirani u NATO i EU. Ne slažem se da se radi o natjecanju u naoružavanju i mislim da oni to rade radi sebe. Ne treba tome posvećivati neku pozornost.

Što se tiče Rusije, Srbija mora odlučiti hoće li nastaviti sjediti na dvije stolice. To je stvar njihove odluke, što je njihov interes. Ja mislim da je njihov interes ući u europske integracije a u jednom trenutku to bi bio i naš interes, da oni uđu u EU.

Najgora situacija je, ukoliko smo kupili sada zrakoplove a nemamo sredstva obučiti do kraja pilote jer oni bi trebali imati najmanje 200 sati naleta što je opterećenje za proračun. Moje mišljenje je da kad investirate u takvu stvar u nju morate investirati – to ide od nabavke naoružanja, obuke tehničara i pilota.

Vjerujem da su naši tehničari stekli potrebno znanje. Uz primjereno održavanje a za to postoji protokol nema razloga da naši tehničari ne zadovolje te uvjete. Na kraju sve je samo stvar novca i koliko ćemo investirati na njeno održavanje, kao i osoblje.

Od prvog dana sam zagovornik da Hrvatska mora prijeći na zapadnu tehnologiju zbog pogodnosti koje to pruža u smislu dostupnosti.

Cijelo gostovanje poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.