Veliki posao: Hrvatska kupuje francuske borbene avione Rafale, vrijedne gotovo milijardu eura?

Autor:

Photo: Pixabay

Hrvatska Vlada odlučila je kupiti 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale. Cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, Hrvatsku bi mogao stajati nešto manje od milijardu eura, piše u četvrtak Jutarnji list, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Riječ je o borbenim avionima, a najstariji avion koji bi bio isporučen Hrvatskoj proizveden je prije deset godina.

Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije.

Iz Vlade su nakon objave ove informacije u medijima poručili: “Riječ je o klasificiranim podacima, niti jedan podatak u dvije godine koliko je postojalo Međuresorno povjerenstvo u cijelom procesu nije izašao u javnost, stoga ne želimo komentirati spekulacije koje izlaze u pojedinim medijima.”

Premijer nije htio potvrditi je li donesena odluka

Predsjednik Zoran Milanović u vojarni Croatia nešto kasnije kazao je da Vladi nije dana preporuka koji bi tip aviona trebalo kupiti, ali se nada “da su se on i premijer dobro razumjeli”.

Na pitanje je li mu poznato koji avion kupujemo, odgovorio je “No comment”.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Gospiću komentirao nabavku aviona. Kazao je da je u četvrtak bilo Vijeće za obranu i da postoji priopćenje o tome.

“Neću više o tome u ovom trenutku”, rekao je Plenković. Dodao je da su na sastanku sve raspravili, ali nije htio potvrditi je li donesena odluka o kupovini aviona.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.