EKSKLUZIVNO: Čovjek od najvećeg povjerenja Karamarka i Brkića upravljao aferom zbog koje je pritvorena Josipa Rimac

 

MATAS JE BIO KARAMARKOV KANDIDAT za ravnatelja SOA-e, a danas je direktor korporativne sigurnosti Hrvatske pošte. Otkrivamo tko je svjedok blizak Josipi Rimac koji ga je u iskazu prokazao kao ključnog aktera afere i što je sve istražiteljima ispričao o projektima za koje je Matas lobirao

Nacional je koncem prošlog tjedna doznao da se razvija novi dramatičan zaplet u aferi Vjetroelektrane i poljoprivredna zemljišta, povezanoj s bivšom gradonačelnicom Knina i državnom tajnicom u Ministarstvu uprave Josipom Rimac te je otkrio da su kompletnu aferu potaknuli suspektni megalomanski poslovni interesi miljea bliskog bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i Milijanu Brkiću, donedavnom potpredsjedniku Sabora i zamjeniku predsjednika HDZ-a.

Ključni eksponent tog miljea je Toni Matas, koji u toj aferi ima puno značajniju ulogu no što se dosad znalo. Nacional je otkrio vrlo značajne detalje povezane s Matasovim utjecajem na Josipu Rimac, koji pokazuju kako zapravo funkcionira interesna hobotnica bliska Karamarku i Brkiću.

Sada se pokazuje da je ta interesna hobotnica premrežila državnu administraciju kojom nominalno upravlja Vlada Andreja Plenkovića i da koristi pojedince koji su joj osobno ili svjetonazorski bliski kako bi preko njih agresivno iskoristila resurse državnih institucija, pa po potrebi i podmićivala visoke državne dužnosnike.

PRI TOME JE JOSIPA RIMAc samo jedna od onih čiji je utjecaj u državnoj administraciji stajao na usluzi interesnoj hobotnici bliskoj Karamarku i Brkiću. Pojavile su se ozbiljne indicije da je isti taj milje u najmanju ruku djelomično u svoju funkciju i pod kontrolu stavio resore barem pet ministara iz administracije Andreja Plenkovića.

A kako sve to funkcionira ponajbolje otkriva dosad nepoznati angažman Tonija Matasa. On je trenutno direktor za korporativnu sigurnost unutar Hrvatske pošte. Nekoć je bio djelatnik SOA-e izuzetno blizak bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i Milijanu Brkiću, sve donedavno zamjeniku predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Matas je za vrijeme premijerskog mandata Tihomira Oreškovića bio Karamarkov kandidat za preuzimanje funkcije ravnatelja SOA-e. Nacional je razgovarao s više izvora iz obavještajnih krugova koji su bili zgroženi takvim Karamarkovim odabirom, ističući da je Matas osobno vrlo lojalan Karamarku te da ih povezuju razna poluprivatna zajednička druženja, kao i da za mjesto glavnog šefa SOA-e naprosto nije kapacitiran.

MEĐUTIM, KARAMARKO JE PREKO NJEGA najlakše mogao ostvariti svoj plan o potpunom nadzoru nad SOA-om.

Nacional je koncem lipnja 2016. otkrio da se Tomislav Karamarko tijekom prijepodneva u prvom danu poslije ostavke koju je nakon Nacionalova otkrića afere Konzultantica podnio na funkciju predsjednika HDZ-a sastao upravo s Tonijem Matasom. Fotografije do kojih je uspio doći Nacional pokazale su da se Karamarko dulje nalazio u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton. Ondje se susreo s Matasom, bivšim šefom centra SOA-e u Zadru koji je na tu poziciju postavljen 2007. Tada ga je na nju postavio upravo Karamarko, u to vrijeme čelnik obavještajne službe.

 

 

JUTRO NAKON ŠTO JE KARAMARKO napustio visoku politiku, Matas mu je objašnjavao kako za njega u politici nije sve izgubljeno, da se on još uvijek može vratiti u velikom stilu. To tvrde osobe koje su to čule

 

 

OSOBE KOJE SU MOGLE ČUTI ŠTO SU NJIH DVOJICA RAZGOVARALI jutro nakon što je Karamarko napustio visoku politiku tvrde da je Matas Karamarku objašnjavao kako za njega u politici nije sve izgubljeno, da se on još uvijek može vratiti u velikom stilu te da bi se moglo početi raditi na pripremi njegove kandidature za predsjednika Hrvatske.

Nacional je u kolovozu 2018. objavio kako je Matas u Hrvatskoj pošti zaposlen na posao zamjenika direktora korporativne sigurnost, i to bez javnog natječaja. To je otkriće izazvalo nezadovoljstvo u miljeu bliskom Milijanu Brkiću. Jedna osoba bliska Brkiću tada je to prokomentirala ovako: „Pa pustite čovjeka na miru. Mora od nečega živjeti i nešto raditi.“ Izvor blizak Hrvatskoj pošti navodi kako je Matas za direktora korporativne sigurnosti Hrvatske pošte promaknut svega nekoliko dana nakon što je izbila afera u čijem se središtu zasad nalazi Josipa Rimac. Očito je da uživo posebno povjerenje i naklonost predsjednika Uprave Hrvatske pošte Ivana Čule.

Osobe bliske i Matasu i Karamarku navode da se većina njihovih poluprivatnih druženja odvijala na imanju u Ondiću, koje je na prodaju oglašeno i preko više agencija za prodaju nekretnina. Ta je nekretnina u jednom od oglasa opisana ovako:

„Jedinstvena oaza u srcu Like! Na granici srednje Dalmacije i šumovite Like, prodaju se tri završene kuće i četvrta započeta gradnja na nadmorskoj visini od 972 m, na području gdje se miješaju mediteranska i kontinentalna klima. U prvoj kući nalaze se tri spavaće sobe sa prostranim dnevnim boravkom i kupaonom. U drugoj kući nalazi se ugodna i lijepo uređena konoba za druženje veličine 70 m² sa roštiljem, drvarnicom i ostavom. U trećoj kući nalazi se wellness i dio za odmor i uživanje. Pored navedenih kuća nalaze se i garaža, sjenice, drvarnice, roštilj, te četvrti objekt koji je u izgradnji. Ovo izuzetno lijepo gospodarstvo nalazi se u blizini nacionalnih parkova Starigrad Paklenica sa jedne strane te Plitvička jezera sa druge strane. Rijeke Zrmanja i Una poznate po raftingu nalaze se samo tridesetak minuta vožnje a Zadar sa zračnom i trajektnom lukom jedan sat. Ovo jedinstveno imanje okruženo je lovištima u vlasništvu RH.“

KAKO BI POKUŠAO PRODATI TO IMANJE Matas je osobno i preko poduzetnika Ante Sladića htio angažirati i Josipa Pleslića, poduzetnika kojeg istražitelji smatraju osobom od najvećeg povjerenja Josipe Rimac, koji je nedavno u kontekstu afere Vjetroelektrane ispitan u svojstvu svjedoka.

Kada je prije nekoliko dana ispitan, Pleslić je Matasa označio i prokazao kao dosad nepoznatog protagonista te afere u čijem se središtu nalazi Josipa Rimac. Pleslić je neposredno nakon izbijanja te afere preuzeo zamjenski Audi A5 koji je koristila Josipa Rimac, nakon što je u njemu otkriven prislušni uređaj. Pa joj je tada na raspolaganje dao svoj automobil, koji je ona koristila cijeli dan sve do odlaska u policiju, kada je otišla prijaviti da je netko prisluškuje.

Pleslić je vlasnički ili upravljački povezan s više tvrtki, prije nekoliko godina bio je i direktor Narodnog radija, ali i Nestro Save, nekadašnjeg predstavništva ruskog Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu. Pleslić je također bivši zaposlenik SOA-e i MUP-a.

TIJEKOM PROŠLOG TJEDNA ISTRAŽITELJI SU s Pleslićem obavili informativni razgovor. Smatraju ga osobom od najvećeg povjerenja Josipe Rimac, a on je tijekom tog ispitivanja istražiteljima otkrio nešto neočekivano. Pleslić je istražiteljima izjavio da, prema njegovim saznanjima, Josipa Rimac nije u nezakonitostima za koje je terete sudjelovala samostalno ni samoinicijativno, nego ju je na ključne sporne aktivnosti potaknuo Toni Matas.

Pleslić je istražiteljima izjavio kako je upravo Toni Matas spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom radi koga se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta na način da sa Sladićem povezane tvrtke budu u mogućnosti izvući više državnih poticaja.

Međutim, Pleslić je istražiteljima iznio i niz drugih pojedinosti povezanih s još nekim projektima za koje je Sladić tražio da urgira Josipa Rimac, ali i on osobno.

Pleslić je naveo kako je Toni Matas ispričao Josipi Rimac da je Ante Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način.

Pleslić je istražiteljima izjavio da je na zamolbu Josipe Rimac otišao na sastanak s Antom Sladićem u jedan zagrebački kafić. Rekao je da mu je Josipa Rimac rekla kako je Toni Matas zamolio da ga i on sasluša, kao i „da je on njegov“. Pleslić je rekao kako ga je Sladić na sastanku tražio da organizira sastanak s načelnikom općine Tisno radi nekog zemljišta na kojem bi sadio ljekovito bilje. Pleslić taj susret nije organizirao i to zato što je provjerio sve Sladićeve tvrtke i ustanovio da nijedna ne stoji dovoljno dobro da bi mogla realizirati investiciju kakvu je Sladić najavljivao.

 

 

PLESLIĆ JE istražiteljima izjavio kako je upravo Toni Matas spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom radi koga se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta

 

 

ALI TO NIJE BILO SVE. SLADIĆ ga je također zamolio da mu pokuša pomoći pri prodaji zemljišta u Resniku, da mu pokuša pronaći investitora za projekt plinske elektrane u Slavonskom Brodu, ali i da mu pokuša pronaći kupca za imanje u Ondiću, za koje tvrdi da je u Matasovu vlasništvu.

Nositelj projekta u Resniku za koji je Sladić lobirao nominalno je tvrtka Tubulus iz Splita. Njen direktor je Jerko Šarić, suvlasnik kladionice Hattrick-PSK, koji je taj biznis navodno proširio i na teritoriju BiH, gdje je kladioničarstvo godinama vrlo unosan posao.

Riječ je o kompleksnom i potencijalno lukrativnom nekretninskom projektu koji obuhvaća 104.848 četvornih metara zemljišta s 306 parkirnih mjesta koje se nalazi u Kaštel Štafiliću, 1,5 kilometara udaljenom od splitske zračne luke. Sladić je Plesliću dostavio i opsežnu dokumentaciju koja podrobno opisuje oba projekta. Predstavio mu se kao osoba koja ima osobne interese u obje te investicije i tražio je da mu Pleslić pokuša pronaći kupca koji bi ga otkupio za šest milijuna eura, uz mogućnost da ga on kroz nekoliko godina ponovo otkupi.

JERKO ŠARIĆ SE U TRAVNJU 2018. spominjao u prilično intrigantnom kontekstu, kao ključni eksponent kladioničarskog lobija iz Hrvatske koji se upleo u postupak donošenja izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. O tome su ekstenzivno pisali sarajevski mediji iznoseći tvrdnje da cijela operacija ide preko Washingtona i utjecajnih krugova u Senatu. Kako bi se došlo do njih, prema istim izvorima, angažirana je nevladina organizacija Bosnia & Herzegovina Democracy Initiative (BHDI), a koja je potom unajmila usluge lobističke tvrtke Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP sa sjedištem u glavnom gradu SAD-a.

BHDI je bio izradio i dva izvještaja s konkretnim prijedlozima o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH. Sarajevske novine i portali pisali su da je u njima konstatirano da je „u suštini etnička podjela BiH kroz izmjene izbornog zakonodavstva najbolje rješenje za državu“. Autori tih tekstova iznijeli su zaključak da je to povezano sa stajalištima Hrvatskog narodnog sabora, platforme koja okuplja sve stranke s hrvatskim predznakom, a u kojemu glavnu riječ imaju HDZ BiH i njegov predsjednik Dragan Čović.

Suština cijele priče, kako su je vidjeli u Sarajevu, bila je da vlasnici kladionica vraćaju uslugu Čoviću i HDZ-u za onemogućavanje izmjene tamošnjeg Zakona o igrama na sreću, odnosno uvođenje dodatnih poreza. Objavljeni su i podaci o dvjema uplatama na račun BHDI-ja u iznosu od 17.240 eura. Išle su, navodi se, s računa hrvatske IT-tvrtke Nirvana d.o.o. i tvrtke Fors Fortis d.o.o., za koje je bilo navedeno da su obje u vlasništvu Jerka Šarića. On je te navode demantirao.

IZVORI UPOZNATI SA SLADIĆEVIM POSLOVANJEM NAVODE kako je naročito indikativno da je Sladić pokušao lobirati za projekte povezane s Jerkom Šarićem te da je lako moguće da se upravo Šarićev kapital nalazi i u pozadini Sladićevih najavljenih poljoprivrednih aktivnosti, za koje je pokušao izvući unosne državne poticaje. Neki čak idu toliko daleko i navode kako postoje indicije da je Sladić trebao pomoći oprati dio netransparentnog kapitala s područja BiH te ga još dodatno oplemeniti državnim poticajima u Hrvatskoj.

Sladić je od Pleslića tražio da mu pomogne pronaći investitora koji bi bio spreman otkupiti projekt plinske elektrane u Slavonskom Brodu. Opis tog projekta predao mu je i u pismenom obliku sastavljenom u ožujku 2020., a koji je potpisao Tomislav Muslim, direktor tvrtke Questus sigurnost. Muslim se prije nekoliko godina također pojavio kao osoba od posebnog povjerenja Tomislava Karamarka i njegove supruge Ane, kao tehnički voditelj projekta Migrit energije, tvrtke povezane s ruskim pokušajima ulaganja u nuklearnu energiju u Finskoj, što je neslavno propalo kada se otkrilo da za tu golemu investiciju netransparentnog ruskog kapitala kao paravan služe nepoznate tvrtke iz Hrvatske. Karamarkova supruga na njihovim se internetskim stranicama navodila kao osoba za kontakt.

U projektu plinske elektrane koji Muslim tehnički potpisuje kao direktor tvrtke preko koje se pokušava prodati, a u praksi je to pokušavao i Sladić, navodi se da ga treba otkupiti od Crodux energije, tvrtke povezane s Croduxom Ivana Čermaka.

Josip Pleslić kao ključnu osobu koja je lobirala za Sladića i njegovu mrežu označio je Tonija Matasa.

POSTOJE I NEKI PRILIČNO ČVRSTI DOKAZI koji upućuju na to da je Pleslić istražiteljima govorio istinu kada je ustvrdio da su Matasova intervencija i lobiranje ključni razlozi zašto su i Josipa Rimac i on osobno komunicirali s Antom Sladićem. Istražitelji su od Pleslića zaplijenili njegov mobilni telefon i u njemu rekonstruirali komunikaciju koju je Pleslić vodio sa Sladićem u razdoblju od 5. ožujka do 13. svibnja preko aplikacije WhatsApp. Nacional je od izvora bliskih istrazi dobio uvid u tu prepisku.

Ona prije svega otkriva da je Pleslić Sladića u imenik svog mobitela upisao kao Ante Tonijev. Ona pokazuje i to da je Sladić Plesliću doista poslao dokumentaciju za projekt Resnik i to 5. ožujka upravo preko te aplikacije. Dva dana kasnije Pleslić mu u 8:21 piše: „Dobro jutro. Ja sam free u 11, ali noćas sam pregledao dokumentaciju i mi nemamo interesa oko Resnika. Mi ne možemo to isfinancirati.“

Potom mu je 10. ožujka preko iste aplikacije Sladić poslao dokumentaciju povezanu s ulaganjem u plinsku elektranu u Slavonskom Brodu. Kroz sljedeće razdoblje oni su se više puta čuli, ali i razmjenjivali neke privatne poruke. Sladić je Plesliću pomogao tako što mu je nabavio neki lijek pa su oko toga pričali više puta.

KADA JE 8. KOLOVOZA NACIONAL DOŠAO U POSJED VELIKOG BROJA TRANSKRIPATA snimljenih razgovora Josipe Rimac, jedan od najzanimljivijih bio je onaj između nje i Ante Sladića. U jednom dijelu razgovora ona je govorila o Toniju Matasu pa je Anti Sladiću prvo prepričavala kako mu je pomagala nabaviti zaštitne maskice za Hrvatsku poštu. U tom dijelu razgovora ona govori:

„…Jutros smo se čuli, znaš šta sam mu rekla, Toni stvarno te volim, stvarno ste svi za k… Znači u sustavu, prvo uzeo si metodu Mirka Raškovića i zoveš me osam puta pred Čulom kako bi Čulo vidio kako ti nešto oćeš riješiti… komuniciraš, ja ti s druge strane kad ti kažem ne, ti kažeš dobro sestro čujemo se i ostalo, to je već metoda koju sam prošla 15 godina s Mirkom Raškovićem. Sad imali problem maskica i to, ja kažem Toni znači ja vam kažem da napišete dopis stožeru… Ja neku večer u toj kombinatorici kako da im pomognem za te maskice nazovem Bobu Vidića. Znam ja da je Bobo imao City Express i da je bio konkurencija pošti, sve ja to znam… i ja kažem Vidiću to mi treba za poštu. Bez obzira što su ti nekad bili konkurencija… i on meni kaže, čekaj jel to tamo taj segment vodi ovaj kako se zove što je bio isto u službi?“

 

 

INDIKATIVNO JE da je Sladić pokušao lobirati za projekte povezane s Jerkom Šarićem, a izvori tvrde da je lako moguće da se upravo Šarićev kapital nalazi i u pozadini Sladićevih poljoprivrednih aktivnosti

 

 

TRANSKRIPT SE DALJE NASTAVLJA OVAKO:

„Ante Sladić govori znam, znam, što je Vasin. Josipa Govori i sad kako je on meni reka, meni je odma proradio mozak, pošto je on Vasin (Milijan Brkić), od Joze, a Bobo Vidić je školski prijatelj sa Vasom i dobri su i Vaso je mene molio da mu pomognem i on (Boris Vidić) je meni samo potvrdio da su oni u komunikaciji i da je ovaj do njega to nešto tražio, ono Toni koji k… se petljaš, sve ti je jasno kužiš…“

Zanimljivo je to što sastavljači transkripata na ovom mjestu u zagradi točno navode kako se Čulo zove i koju funkciju obnaša. To nije bio slučaj kada su se u transkriptima spominjali neki bliski suradnici premijera Andreja Plenkovića, poput zamjenice predstojnika njegova kabineta Tene Mišetić.

Na drugom mjestu Josipa Rimac davala je Matasu savjete kako doći do premijera Plenkovića. Ona se zapravo Sladiću žali na Matasove metode i prepričava mu njihov razgovor:

„Ti se spajaš šest mjeseci s nekim da odeš na razgovor kod Andreja Plenkovića, čekaj, imaš telefon i lipo napišeš poruku, poštovani Andrej, zovem se Toni Matas, bio sam to i to, danas sam to i to, trebam te radi toga i toga, mogu li dobiti termin. I čovjek kada provjeri tko si i vidi da si mu zanimljiv, dobit ćeš termin u 4 dana, a ako smatra da si nebitan, neće te nikad nazvat, onda te ne treba nitko drugi ni zvat, kad tako počneš funkcionirat, imat ćeš rezultat u životu, to ti tvoja sestra kaže, znači ne da Josipa piše Andreju da te primi. Andreju ću ja poslat poruku da Tomo Debeljak ima problem, da Miljenko (Bašić) ima, da ih primi. To smo svaki put tako odradili. Ali ti (Tonči) nisi ni Debeljak, nisi ni ovaj. Oni su poduzetnici koji su u nekom trenutku ovoga trebali. Ti želiš biti faktor u sustavu, da bi bio faktor u sustavu, moraš se testirat, test ti je to. Kad ja uzmem poruke i kad ja pogledam, kad ja napišem Andreju Plenkoviću poruku, znači ako nemam odgovor, ako sam poslala u 20.36, a odgovor je u 20.49, i ako znači nemam odgovor, onda mi je jasno, kad god sam ga ja trebala i napisala poruku, čovjek je odgovorio, ali ja njemu ne pišem poruke svaki dan da ga maltretiram, kad meni triba, znači za kontakt s njim, ne trebam nikoga, ili nazovem ili pošaljem poruku, tu se testiraš, nije ni meni lako bilo prvi put njemu poslat poruku, a jebo te javio se, iskomuniciralo se što smo imali i doviđenja.”

U NASTAVKU ISTOG RAZGOVORA JOSIPA RIMAC I ANTE SLADIĆ ovako razgovaraju o Matasu:

„Sladić: Ja smatram da život ide dalje, jel život ide tako da se moramo rješavat ljudi koji ne vride i ne rade i uzimat ljude koji vride i rade.

Josipa: Zato ti ja sad kažem, znači ja sad kažem da Toni je naš i ono što mu ja savjetujem, što mu želim, ostavi se nekih metoda što si ti naučio, nisu ti dale rezultat…“

U svjetlu onoga što je o Matasu istražiteljima izjavio Josip Pleslić, bit će zanimljivo pratiti hoće li istražitelji procijeniti da postoji dovoljna razina osnovane sumnje da Matasa iz svojstva svjedoka u toj aferi prebaci među osumnjičenike za poticanje Josipe Rimac na kaznena djela koja joj se stavljaju na teret.


Josipa Rimac u depresiji, izgubila je 15 kg

Josipa Rimac teško podnosi vrijeme koje provodi u pritvoru, a zdravlje joj je ugroženo. Odvjetnik Anđelko Jureško, kojeg je angažirala nedavno, stoga je upravi pritvora uputio pismeni dopis i naveo da je izgubila petinu svoje ukupne težine. Napomenuo je da je za vrijeme njihova sastanka s njom jedva razgovarao, kao i da je bila potpuno depresivna. Žalila mu se na glavobolje, nesanicu, trbušne tegobe, pa čak i paranoidna stanja. Sve to događalo joj se nakon što je već bila prebačena u bolnicu kako bi ondje obavila nekoliko zdravstvenih pretraga. Odvjetnik je čak posumnjao na to da bi se to moglo značajno odraziti na njeno zdravlje pa je zatvorsku upravu zamolio da je ponovno pošalje na pretrage. Josipa Rimac nakon toga je prebačena u bolnicu Rebro u Zagrebu. Ondje je nakratko zadržana pa je ponovno prebačena u pritvor. Njen odvjetnik trenutno se pokušava izboriti da joj pritvor bude zamijenjen kućnim pritvorom.

 

 

Komentiraj