Karamarko i Toni Matas u zagrebačkom Sheratonu razgovarali o planovima za političku budućnost

Nacional

Dan nakon što je podnio ostavku na mjesto šefa hdz-a, Tomislav Karamarko u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton susreo se s bivšim šefom centra SOA-e u Zadru Tonijem Matasom koji je bio i njegov kandidat za ravnatelja SOA-e

Nacional je uspio rekonstruirati što je Tomislav Karamarko, donedavno najmoćniji hrvatski političar, radio tijekom prijepodneva u danu poslije ostavke koju je podnio na funkciju predsjednika HDZ-a. Fotografije do kojih je uspio doći Nacional pokazuju da se Karamarko duže vrijeme nalazio u lobiju zagrebačkog hotela Sheraton. Ondje se susreo s Tonijem Matasom, bivšim šefom centra SOA-e u Zadru. Tada ga je na tu poziciju postavio upravo Karamarko, u to vrijeme čelnik obavještajne službe. Matas je bio Karamarkov kandidat za preuzimanje funkcije ravnatelja SOA-e. Nacional je razgovarao s više izvora iz obavještajnih krugova koji su bili zgroženi takvim Karamarkovim odabirom, ističući da je Matas osobno vrlo lojalan Karamarku te da ih povezuju razna poluprivatna zajednička druženja, ali da za mjesto glavnog šefa SOA-e naprosto nije kapacitiran. Međutim, Karamarko je preko njega najlakše mogao ostvariti svoj plan o potpunom nadzoru nad SOA-om.

Osobe koje su mogle čuti što su njih dvojica razgovarali, tvrde da je Matas Karamarku objašnjavao kako za njega u politici nije sve izgubljeno, da se on još uvijek može vratiti u velikom stilu te da bi se moglo početi raditi na pripremi njegove kandidature za predsjednika Hrvatske.

  • Tvrdi se da je Matas Karamarku objašnjavao kako za njega u politici nije sve izgubljeno, da se još uvijek može vratiti te da bi se moglo početi raditi na pripremi njegove kandidature za predsjednika Hrvatske

Izvori upućeni u zbivanja u hrvatskom sigurnosnom sustavu tvrde da je sredinom proteklog tjedna došlo do novih kadrovskih promjena unutar SOA-e. U njihovoj suštini dodatna je demontaža utjecaja koju su imali pojedinci za koje se tvrdi da su bliski donedavnom šefu HDZ-a i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

“Nevjerojatno je koliko se brzo i precizno reagiralo, svega dan poslije Karamarkova odlaska. Time kao da se napravila kirurška priprema terena za akcije koje bi protiv Karamarka potencijalno mogli povesti MUP i Državno odvjetništvo. Ako će se to dogoditi, Karamarko je o tome potencijalno mogao dobiti informacije od pojedinaca koji su zarotirani s funkcija koje su dosad obnašali. Sada su i ti pojedinci na neki način odsječeni od pristupa takvim informacijama”, ispričao je za Nacional dugogodišnji djelatnik SOA-e koji je godinama bio blizak Karamarku.

Po svemu sudeći, riječ je o nastavku temeljite dekonstrukcije utjecaja Karamarka i njemu bliskih osoba na sigurnosnu službu. Još početkom lipnja, vjerojatno zbog provale u stan Zoltana Aldotta, predsjednika Uprave Ine, smijenjen je i načelnik Centra SOA-e Zagreb Tomislav Renić, a njegova smjena mogla je biti povezana i s provalom u automobil i krađom ugovora između agencije Grizli i njenih austrijskih partnera.

Za Renića se tvrdi da je 1998. bez dovoljno profesionalnih referenci, kao ključni čovjek tadašnjeg ravnatelja Ivana Brzovića i Ivića Pašalića, imenovan za načelnika Odjela tajne pratnje. Tvrdi se da ga je Milijan Brkić kasnije postavio za načelnika Centra Zagreb i da je imao podršku nedavno smijenjenog ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Pojedinci unutar SOA-e sumnjaju da je nenamjenski trošio sredstva posebne namjene, da je promovirao pojedine kadrove bliske Brkiću i Vici Vukojeviću, ali i da je manipulirao prilikom provođenja sigurnosnih provjera.

Nedugo potom smijenjen je načelnik SOA-e Osijek Miljenko Pekić, kao i šef operative SOA-e Osijek Rašić. Tvrdi se da su oni de facto preko noći prisilno umirovljeni. Riječ je o ljudima za koje se tvrdi da su bili od posebnog povjerenja Tomislava Karamarka. Nekoliko dana nakon što je to Nacional objavio, portal Telegram.hr otkrio je i dodatne detalje o razlozima njihove smjene. Prema tvrdnjama Telegrama, Pekić i Rašić smijenjeni su jer su jednom osječkom odvjetniku pomogli da dođe do informacija koje mu nisu smjeli ustupiti.

  • Sredinom proteklog tjedna došlo je do novih kadrovskih promjena unutar SOA-e. U njihovoj suštini dodatna je demontaža utjecaja koju su imali pojedinci za koje se tvrdi da su bliski donedavnom šefu HDZ-a

Daljnja rođakinja tog osječkog odvjetnika navodno je bila žrtva iznude u Zagrebu pa je odvjetnik zamolio Pekića i Rašića da se raspitaju o tim ljudima, što su oni izgleda i učinili. Informacije dostupne SOA-i taj odvjetnik iskoristio je i prezentirao krim policiji, kako bi im olakšao pronalaženje ucjenjivača. Prema pisanju Telegrama, u odjelu kriminalističke policije bili su zapanjeni činjenicom da osječki odvjetnik raspolaže informacijama koje običnim građanima ne mogu biti dostupne pa je naložena istraga. Unutarnja kontrola uočila je da su Pekić i Rašić neovlašteno ulazili u bazu podataka SOA-e i informacije o određenim osobama dostavili odvjetniku. Pekić i Rašić umirovljeni su po hitnom postupku i možda će izbjeći kaznenu prijavu. Upućeni sigurnosni izvori tvrde da taj slučaj pristojno ilustrira ono što se više puta događalo u sigurnosnom sustavu dok je njime rukovodio Karamarko, ali i što bi se vjerojatno nastavilo događati da je on mogao posve ovladati SOA-om.

Komentiraj