PONIŠTENA PRESUDA Usvojena žalba Harveya Weinsteina na sudu u New Yorku, suđenje će se ponoviti

Autor:

(FILES) Former film producer Harvey Weinstein appears in court at the Clara Shortridge Foltz Criminal Justice Center in Los Angeles, California, on October 4, 2022.  New York's highest court on April 25, 2024, overturned Hollywood producer Weinstein's 2020 conviction on sex crime charges and ordered a new trial. In their decision, judges cited errors in the way the trial had been conducted, including admitting the testimony of women who were not part of the charges against him. "Order reversed and a new trial ordered," the judges wrote.,Image: 867836165, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ETIENNE LAURENT / AFP / Profimedia

ETIENNE LAURENT / AFP / Profimedia

Nekadašnji holivudski mogul Harvey Weinstein (72) osuđen je za silovanje 2020. godine te mu je određena zatvorska kazna u trajanju od 23 godine. Vrhovni sud New Yorka poništio je u četvrtak tu presudu.

Nakon žalbenog procesa, sud je utvrdio da su u suđenju počinjene “neopisive pogreške”, javlja Associated Press, uključujući dopuštanje svjedočenja žena koje govore o “navodnim prethodnim seksualnim radnjama” koje nisu bile povezane s optužbom za silovanje. Weinsteinova presuda poništena je tijesnom većinom, četiri suca bili za poništenje presude, tri protiv.

“Zaključujemo da je prvostupanjski sud pogrešno prihvatio svjedočenje o navodnim prethodnim seksualnim radnjama protiv osoba koje nisu tužitelji”, stoji u većinskoj odluci. “Lijek za ove nečuvene pogreške je novo suđenje.” “Zlouporaba je sudačke diskrecije dopustiti neprovjerene tvrdnje o lošem ponašanju koje uništava optuženikov karakter, ali ne baca svjetlo na njihov kredibilitet u vezi s kaznenim prijavama podignutim protiv njih”, nastavio je Državni prizivni sud.

Tu je i mišljenje trojice izdvojenih sudaca. Sutkinja Madeline Singas vjeruje da njena četiri prevladavajuća kolege suca “prikrivaju činjenice kako bi se uskladili s pričom on je rekao/ona je rekla”, napisala je u svom mišljenju. Ona smatra da je to nastavak “uznemirujućeg trenda poništavanja osuđujućih presuda porote u slučajevima koji uključuju seksualno nasilje” na prizivnom sudu. „Odlučnost većine održava zastarjela shvaćanja seksualnog nasilja i omogućuje predatorima da izbjegnu odgovornost”, napisala je Singas.

U veljači 2020. Weinstein je proglašen krivim za seksualni napad prvog stupnja na temelju svjedočenja bivše asistentice produkcije showa „Project Runway“ Miriam Haley, i silovanje trećeg stupnja na temelju svjedočenja nekadašnje ambiciozne glumice Jessice Mann. Oslobođen je po još tri točke optužnice, te je osuđen na 23 godine zatvora.

Weinstein ovime ne postaje slobodan čovjek. Mogao bi se suočiti s ponovljenim suđenjem za optužbe iz New Yorka, ali je također osuđen na 16 godina zatvora u Los Angelesu zbog drugog silovanja.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.