ŽELI PONAVLJANJE SUĐENJA Nakon što mu je prihvaćena žalba u New Yorku, Harvey Weinstein podnio ju je i u Los Angelesu

Autor:

NEW YORK, NEW YORK - MAY 29: Harvey Weinstein appears in Manhattan Criminal Court for a hearing on May 29, 2024 in New York City. The fallen movie mogul is awaiting a retrial on rape charges after his 2020 conviction was tossed out. The court hearing addressed various legal issues related to the upcoming trial, tentatively scheduled for after Labor Day.   Steven Hirsch-Pool,Image: 877441548, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: POOL / Getty images / Profimedia

POOL / Getty images / Profimedia

Otkad je krajem 2022. godine Harvey Weinstein proglašen krivim na sudu u Los Angelesu za silovanje i seksualni napad, čekalo se da izvrši svoje obećanje, a to je da će se žaliti na presudu zbog koje je osuđen na 16 godina zatvora. U petak je to i napravio, podnio je žalbu za koju se nada da će biti uspješna kao i ona koja je prihvaćena su New Yorku gdje je, za ista djela, osuđen na 23 godine zatvora. Weinstein se nada da će i sud u Los Angelesu usvojiti njegovu žalbu, kao što je to učinio sud u New Yorku.

U New Yorku je glasovanjem 4:3 usvojena žalba, a kao glavni argument žalbenog vijeća navedeno je svjedočenje osoba koje su govorile kako je Werinstein i nekada davno bio seksualno nasilan. Žabeno vijeće zaključilo je većinom glasova da ta svjedočenja nisu smjela biti dio procesa u kojem se sudilo Weinsteinu. Žalbeno vijeće odredilo je novo suđenje Weinsteinu za koje se očekuje da će započeti u rujnu.

Što se tiče suđenja u Los Angelesu, Weinstein je proglašen krivim 19. prosinca 2022., a 23. veljače objavljena je kazna zatvora u trajanju od 16 godina. Sudilo mu se zbog silovanja i seksualnog napada na četiri anonimne žene. Porota ga je proglasila krivim u slučaju žene broj jedan, nevinim u slučaju žene broj dva, dok u slučajevima žena broj tri i četiri porotnici nisu usaglasili. Žena čija je tužba prihvaćena je talijanski model koja je navela kako ju je Weinstein zatvorio u hotelsku sobu u Los Angelesu tijekom Italia Film Festivala te ju je silovao, što je trajalo više od sat vremena.

Weinsteinovi odvjetnici podnijeli su žalbu sudu u Los Angelesu na 163 stranice gdje su naveli kako je “porota bila dovedena u zabludu glede istinitosti anonimne žene broj 1 i isključena iz razmatranja dokaza koji mijenjaju igru, koji su ukazivali na nevinost optuženika i koji su proturječili teoriji optužbe o krivnji. Iz svih ovih razloga, optuženi Weinstein s poštovanjem traži odobrenje novog suđenja”.

“Svatko tko gleda suđenje u Los Angelesu i iskreno je objektivan složit će se da su tužiteljstvo i prvostupanjski sudac naporno radili kako bi čuvali važne oslobađajuće dokaze od porote”, rekla je Weinsteinova glasnogovornica Juda Engelmayer do čije je izjave prvi došao NBC News, koji je objavio vijest o žalbi u petak. “Opet, Harveyu Weinsteinu je sudio sustav koji je bio posvećen tome da ga uhvati pod svaku cijenu. Ova žalba pokazuje gotovo desetak područja drskih pravnih pogrešaka kojima je povrijeđeno njegovo pravo na pošteno suđenje. Znamo da imamo jake argumente.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.