HOLIVUDSKI SLUČAJ STOLJEĆA Sutkinje su srušile presudu Harveyu Weinsteinu, evo kako je do toga došlo i što slijedi

Autor:

Harvey Weinstein, center, leave Manhattan's Criminal Court with his lawyer Arthur Aidala, far left, where he's on trial for rape and sexual assault, Wednesday Jan. 29, 2020, in New York. (AP Photo/Bebeto Matthews)

AP Photo/Bebeto Matthews

Na Dan zaljubljenih sedam sudaca prizivnog suda počelo je raspravu o tome treba li prihvatiti žalbu odvjetničkog tima Harveya Weinsteina koji je prije četiri godine osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napada. U četvrtak, više od dva mjeseca kasnije, suci prizivnog suda odlučili su odbaciti presudu koja je za 72-godišnjeg Weinsteina značila doživotni zatvor.

Sedam sedaca prizivnog suca činile su četiri žene i tri muškarca. Oni su odlučivali o žalbi odvjetnika Arthura Aidale koji je tvrdio da Weinstein nije imao pošteno suđenje kada je proglašen krivim za nasilni oralni seks nad televizijskom i filmskom asistenticom u produkciji 2006. godine te silovanja trećeg stupnja mlade glumice 2013. godine.

Ključni trenutak suđenja Weinsteinu, što je bio temelj Aidaleove žalbe, bila je odluka suca Jamesa Burkea da dopusti trima ženama da svjedoče protiv Weinsteina iako ono za što su ga one teretile nije bilo direktno povezano s optužbama zbog kojih mu se sudilo. Radi se o tzv. Molineux svjedokinjama odnosno o svjedokinjama koje svjedoče o kaznenim djelima optuženog za koje on nikada nije bio ni optužen. Cilj je bio dokazati uzorak po kojem je holivudski mogul djelovao. Sudac Burke ujedno je dopustio da tužitelj ispituje Weinsteina o njegovom ponašanju u prošlosti iako ono nije bilo direktono povezano s optužbama dvije žene za seksualni napad. „Prizivni sud jasno je rekao kako je sudac Burke zlorabio je svoje diskrecijsko pravo na načine koji su doveli do pogrešaka koje nisu bile bezopasne“, prokomentirao je ovu situaciju za The Hollywood Reporter Joshua Ritter, odvjetnik i bivši tužitelj iz Los Angelesa.

Za suce prizivnog suda glavna tema bila je je li korištenje tzv. Molineux svjedokinja bilo opravdano ili ne. Sutkinja Madeline Singas slagala se s tužiteljstvom te je smatrala da je holivudski status i ponašanje Weinsteina opravdavalo Burkeovu odluku. Međutim, većina ostalih sudaca prizivnog suda, uključujući i tri sutkinje, nisu se s time složili. Sudac Rowan D. Wilson i tri sutkinje, Jenny Rivera, Shirley Troutman i Caitlin Halligan, glasale su za odbacivanje presude Harveyu Weinsteinu. “Niti jednoj osobi optuženoj za nezakonitost ne može se suditi na temelju dokaza o neoptuženim zločinima koji služe samo za utvrđivanje sklonosti optuženika ka kriminalnom ponašanju”, stoji u obrazloženju odluke.

Odvjetnik Aidala je kazao kako je sada na okružnom odvbjetniku da odluči hoće li se ovaj slučaj ponovo naći na sudu ili će biti odbačen. Istovremeno, postavlja se pitanje hoće li Weinsteinova žalba proći i na sudu u Los Angelesu gdje je, zbog silovanja, osuđen na 16 godina zatvora. Pravnici smatraju da neće jer je zakon u Kaliforniji drugačiji. Kalifornija dopušta sudovima da uvedu dokaze koji pokazuju sklonost optuženika da počini seksualne zločine, čak i kada optužbe nisu dovele do formalnih optužbi. Tijekom suđenja u Los Angelesu temeljem optužbi četiri žene, četvero drugih žena također je svjedočilo da su bile napadnute, iako njihovi navodi nisu doveli do formalnih optužbi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.