Čist i zdrav planet stvara se pokraj našeg dvorišta

Autor:

Agroproteinka

Agroproteinka d.d. je akcijom čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu u sklopu inicijative Rezolucije Zemlja Večernjeg lista, udruge Zelene i plave Sesvete i Čistećih medvjedića i ove godine okupila velik broj Zagrepčana

Danas je, srećom, sve više i više ekološki osviještenih ljudi. Kupljene namirnice pospremaju u platnene vrećice, isključuju iz struje aparate koji se ne koriste i izbjegavaju putovati automobilom na kratkim udaljenostima. U svojim dvorištima ostavljaju dovoljno autohtonog bilja za održavanje bioraznolikosti i prehranu insekata, a cvjetnjake i povrtnjake ne zalijevaju štetnim kemikalijama. Naravno, u svoje dvorište ne bacaju nikakvo smeće, osim otpada u komposteru. No što je s područjem iza naše ograde, pokraj našeg dvorišta?

Tužna je stvarnost da „ničija“ zemlja često postaje divlje odlagalište gdje se može naći gotovo sve, od igle do lokomotive. Šume, jarci, potoci i poljski putevi opterećeni su različitim odbačenim stvarima kojima tamo nikako nije mjesto. Nekad se tamo čak bacaju i vreće u kojima su papiri s imenima i prezimenima odgovornih. Ali put edukacije, prevencije i kažnjavanja je dug. Zato su tu vrijedni pojedinci i organizacije koje potiču ljude da počiste „ničije“ i uljepšaju svačije.

Akcija čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu u sklopu predivne inicijative Rezolucija Zemlja Večernjeg lista, udruge Zelene i plave Sesvete i Čistećih medvjedića i ove je godine okupila velik broj Zagrepčana. Uz dolazak istaknutih osoba poput gradonačelnika Tomislava Tomaševića i zabavu uz prigodni glazbeni program i hranu, subota prije Dana planeta Zemlje u našem je susjedstvu bila kvalitetno provedena. Tristotinjak volontera prikupilo je nekoliko desetaka kamiona otpada.

Agroproteinka d.d. svojim djelovanjem kontinuirano i svakodnevno brine o okolišu, a uz to podržava i akcije poput navedenog čišćenja, kako bi se što više podigla kvaliteta života na području cijele Hrvatske. Tako smo i ove godine osigurali kamion za sakupljanje, rukavice, pomoć našeg zaposlenika te platnene torbe za sudionike. Sesvetski Kraljevec, mjesto na istoku Zagreba u kojem je naše sjedište, zaslužuje puno veću brigu o okolišu te ćemo uvijek poduprijeti napore u tom smjeru. Drago nam je što su svoj doprinos u čišćenju dale i druge tvrtke i organizacije poput Hrvatskih šuma, Lovačkog društva Priroda i izviđača.

Svi zajedno smo poslali snažnu poruku da nećemo samo gledati kako neodgovorni pojedinci uništavaju naš kraj, dom tolikih posebnih i korisnih životinjskih i biljnih vrsta. Ono što dospijeva u okoliš, kad-tad dolazi natrag na naš tanjur i u našu čašu vode. Dužni smo djelovati, prije svega zbog djece kojoj sve u prirodi ostaje, i dobro i loše. Posebno smo zahvalni upravo djeci i mladima koji su svojim sudjelovanjem u akciji pokazali da mogu činiti bolje i mudrije od mnogih odraslih.

Podsjetimo, Agroproteinka d.d. je lider u ekološkom zbrinjavanju nusproizvoda životinjskog podrijetla i biorazgradivog otpada, s poslovanjem organiziranim prema principima kružnog gospodarstva. Svojim djelovanjem doprinosimo prevenciji širenja bolesti te smo posvećeni i proizvodnji energije iz otpada kroz sestrinsku tvrtku Agroproteinka Energija – Biowatt. Također, dio potreba postrojenja za energijom podmirujemo iz obnovljivih izvora energije, odnosno pomoću solarnih ploča. Tijekom godina sudjelovali smo u brojnim ekološkim akcijama i projektima, a pogotovo se rado odazivamo na pozive škola iz Sesveta i okolice kad im je potrebna pomoć u uređenju okoliša ili sličnim edukativnim i humanitarnim aktivnostima.

Upravo je i edukacija jedna od naših misija, stoga zapamtite sljedeće, za trenutak kad će vam biti teško razvrstavati otpad ili pokupiti smeće koje je netko drugi bacio u prirodu:

  • bila je najtoplija godina u povijesti bilježenja temperatura, a razine emisija CO2 nikad nisu bile više
  • godišnje se 1,3 milijarde tona hrane baci ili na drugi način propadne, što proizvodi dodatnih 6% emisija CO2
  • više od 500 vrsta kopnenih životinja je na rubu izumiranja i nestat će u idućih 20 godina
  • do 2040. u morima i oceanima bi se moglo nalaziti oko 600 milijuna tona plastike
  • procjenjuje se da samo od odbačene plastike godišnje ugiba oko 100.000 morskih životinja
  • na globalnoj razini, 91% proizvedene plastike nije reciklirano, a potrebno joj je 400 godina za razgrađivanje
  • samo 3% vode u svijetu je pitka voda, a samo trećina tog broja je dostupna za korištenje
  • više od tri četvrtine otpada na odlagalištima moglo se reciklirati

OZNAKE: agroproteinka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.