Harvey Weinstein osuđen zbog silovanja na još 16 godina

Autor:

Hulu

Nakon što je na sudu u New Yorku osuđen na 23 godine zatvora, nekada slavni filmski producent Harvey Weinstein u četvrtak je osuđen na sudu u Los Angelesu na 16 godina zatvora. Kada se te dvije kazne zbroje, jasno je da će Weinstein (70) ostatak života provesti iza rešetaka. Prije no što je kazna objavljena, Weinstein je rekao kako je nevin te da je sve ovo namještaljka.

Porota je u prosincu prošle godine proglasila Weinsteina krivim po tri točke optužnice i to za silovanje, prisilu na oralni seks te za penetraciju stranim predmetom. Sve to se odnosilo na optužbe neimenovane žene broj 1. No, bio je oslobođen za seksualni napad na neimenovanu ženu broj tri. Što se tiče ostale dvije žene koje su ga optuživale za seksualni napad, porota se nije mogla usuglasiti oko odluke.

Sve četiri neimenovane žene optužile su Weinsteina za silovanja i seksualne napade u razdoblju od 2004. do 2013. godine. Još četiri žene pojavile su se na sudu kako bi svjedočile o seksualnim napadima na njih, ali one nisu podigle optužnice protiv Weinsteina. Potencijalna kazna za Weinsteina iznosila je do 18 godina zatvora, u konačnici je dobio 16 zbog svoje prethodne osuđivanosti na sudu u New Yorku. Prema američkim zakonima, nakon 23-godišnje kazne početi će mu teći 16-godišnja kazna.

Neimenovana žena broj 1, inače talijanska glumica i model zbog koje je Weinsten i dobio 16 godina zatvora, tužila ga je u veljači prošle godine zbog silovanja. Opisala je kako ju je Weinstein napao u hotelu u Los Angelesu u veljači 2013. godine, prvo ju je prisilio na oralni seks a zatim ju je odvukao u kupaonu gdje ju je silovao. Tužbu je podigla pred istek 10-godišnje zastare. Tijekom suđenja, opisala je kako ju je Weinstein napao i objasnila da je nakon toga pala u depresiju i samu sebe krivila zbog silovanja. Od suda je tražila da se Weinsteinu odredi maksimalna moguća kazna. „Nema te zatvorske kazne koja može obrisati štetu“, izjavila je tada. Weinstein je na sudu kazao kako ne poznaje tu ženu te da je izmislila ovu priču. „Ona je glumica. Znamo da se može rasplakati“, rekao je dodajući kako ona zapravo traži novac.

Prije no što je objavila kaznu, sutkinja Lisa Lench odbila je zahtjev obrane za ponavljanjem suđenja. Tužitelji još uvijek mogu zatražiti ponavljanje procesa vezano za optužbe dviju žena u čijem slučaju porota nije donijela odluku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.