SMIJURIJA OD SANKCIJA Velike europske banke u Rusiji zarađuju više nego prije rata u Ukrajini

Autor:

RUSSIA, MOSCOW - MARCH 12, 2024: A woman enters an office of Raiffeisenbank, a subsidiary of Austria's Raiffeisen Bank International, in Smolenskaya-Sennaya Square. Raiffeisen Bank International has denied media reports of the US Treasury Department threats to impose sanctions against the bank due to its operation in Russia. Artyom Geodakyan/TASS,Image: 856165052, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Artyom Geodakyan/TASS/Profimedia

Velike europske banke koje nastavljaju poslovati u Rusiji platile su Putinovoj vladi četiri puta više poreza u 2023. nego u godini prije nego što je Moskva pokrenula opću invaziju na Ukrajinu, izvijestio je Financial Times.

Sedam zajmodavaca – austrijski Raiffeisen, talijanski UniCredit i Intesa Sanpaolo, nizozemski ING, njemačke Commerzbank i Deutsche Bank, kao i mađarski OTP – navodno su Rusiji prošle godine platili oko 800 milijuna eura poreza.

Godine 2021. te iste banke platile su 200 milijuna eura poreza, navodi FT.

Istodobno, sedam banaka prijavilo je zajedničku dobit od više od 3 milijarde eura prošle godine, iako se dio tih sredstava ne može povući iz Rusije zbog ratnih ograničenja na isplatu dividende.

BIT ĆE ZA RAT Ruski prihod od nafte i plina gotovo udvostručen u travnju

Upravo zbog tog povećanja profitabilnosti sedam je banaka platilo više ruskog poreza 2023., proizlazi iz analize FT-a.

Iznos poreza koji glavne europske banke plaćaju ruskoj vladi iznosi oko 0,4 % neenergetskih proračunskih prihoda Rusije koji se očekuju 2024., što naglašava ulogu koju strane tvrtke nastavljaju igrati u podupiranju financijske stabilnosti Moskve unatoč zapadnim sankcijama i egzodusu stranih tvrtki nakon invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Zapadne sankcije uvedene kao odgovor na rat, koje su ruske banke odsjekle od međunarodnog platnog sustava Swift, povećale su privlačnost zapadnih zajmodavaca među ruskim klijentima koji žele zadržati pristup Zapadu – ali su također donijele korist samim bankama.

Na primjer, dobit Raiffeisen Bank International (RBI) u Rusiji se više nego utrostručila na 1,8 milijardi eura između 2021. i 2023., što je brojka koja je polovica ukupne dobiti RBI-ja.

DVANAEST MILIJARDI EURA Posao s ukapljenim plinom iz Rusije i dalje cvate

Raiffeisen, koji je više puta ponovio da planira napustiti Rusiju, također je platio dodatnih 47 milijuna eura u 2023. kao porez na iznenadnu dobit koji je Kremlj nametnuo nekim tvrtkama, navodi FT.

FT naglašava da izvještaj ne uključuje američke banke poput Citigroupa ili JPMorgana jer one “ne izvještavaju o usporedivim ruskim rezultatima o računima grupe korištenim” za svoje izračune.

Citigroup je prošle godine platio Rusiji 53 milijuna dolara poreza, dok je JPMorgan platio 6,8 milijuna dolara, prema izračunu Kijevske škole za ekonomiju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.