ZEKANOVIĆ ZAPREPASTIO IZJAVOM Nižu se reakcije na ‘metak u čelo’: Bit će toga još…

Autor:

11.03.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi  ""Kovesi-Kolakusic" govorio je Hrvoje Zekanovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Dan nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica konstituiran je Hrvatski sabor i održava se prva njegova sjednica. Zastupnik vladajuće većine Hrvoje Zekanović u raspravi o prijedlogu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, rekao je za čelnika SDP-a Peđu Grbina da je politički zombi kojega, kao u filmovima, treba pogoditi kolcem u srce i metkom u čelo.

Zekanović je rekao da je pitanje “gdje će visjeti Grbin, na kojem stablu, figurativno, kad ga politički smaknu” u stranci. “Peđa Grbin je trenutno zombi, živi mrtvac. Čovjek koji je izgubio izbore. Izazivam vas. Tko će braniti Peđu Grbina, ajmoo. Pa naravno, tko će braniti Peđu Grbina? Zombija možeš jedino, znate one filmove, pogoditi u srce kolcem i metkom u čelo. Da, da”, rekao je Zekanović.

ŠTO JE OVO? Zekanović dan nakon atentata na Fica: ‘Grbin je politički zombi. Zombije se gađa metkom u čelo’

Novinarima je kasnije pojasnio da u Klubu SDP-a, u trenutku dok se sklapa pobjednička koalicija, traje drama i da će Grbina morati politički likvidirati, i da to upravo i rade jer razmišljaju tko će biti novi predsjednik stranke. Na novinarsko pitanje je li prikladno govoriti o metku u čelu nakon pokušaja atentata na slovačkog premijera Roberta Fica, Zekanović je odgovorio da mu se ne stavljaju u usta riječi koje nije rekao i da je zadnji koji bi pozivao na nasilje i likvidacije.

“Nisam za govor mržnje i nasilje, samo sam govorio o političkoj likvidaciji politički živog mrtvaca Peđe Grbina”, istaknuo je i dodao da nikakve zle namjere nije bilo u onome što je rekao. Naglasio je da mu je drago što je skrenuo pažnju na to da je Peđa Grbin na listi političkih otpisanih iz svoje stranke te da je to rekao figurativno.

Peđa Grbin rekao je da mu ne pada na pamet komentirati Zekanovića. “Život je prekratak da bih ga trošio na Zekanovića i njegove gluposti”, poručio je.

Njegov stranački kolega Arsen Bauk sa saborske govornice je zatražio Zekanovićevu ispriku. “Reći to nakon atentata vatrenim oružjem na jednog premijera iz Europske unije zaslužuje osudu i očekujemo ispriku od strane predsjednika Kluba HDZ-a ili barem ispriku od tog zastupnika. Netko tko je to u stanju izgovoriti bi vjerojatno preživio metak u čelo jer mu ne bi ni jedan organ bio oštećen jer ga tamo gdje prođe metak nema”, poručio je Bauk.

Zekanovićevu izjavu u Saboru je, prije glasanja, komentirao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković: “Vidio sam što je Zekanović govorio i apelirao bih na njega da svi koristimo primjeren rječnik. Iako je to bilo figurativno, nije primjereno da tako nešto govorimo. Naša riječ ima posljedice, građani to slušaju i često ponavljaju što mi govorimo i treba biti primjereno”.

Na izjave Zekanovića reagirala je i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor: “Ovoga što bi drugog čovjeka, kolegu zastupnika, “kolcem u srce i metkom u čelo” svatko bi, tko drži do vlastitog dostojanstva, izbacio iz koalicije. Vladajuće. Koalicije. Jer; to da nam je vlast u RH 2024.?“, napisala je.

Zekanović je trbuhozborac Plenkovićeve vlasti. I u prošlom i u ovom sazivu povjerena mu je ova uloga verbalnog trovanja smisla svake rasprave. Zekanović je ogledalo odnosa HDZ-a prema Saboru i opoziciji. Treba im upravo takav Zekanović da bi proveli svoj cilj. Bit će toga još…“, napisala je Dalija Orešković.

Na istup Hrvoja Zekanovića reagirao je i HDZ-ov Oleg Butković koji je na Facebooku kratko poručio: “U pobjedi se ne uzvisi, u porazu se ne ponizi!”

Bojan Glavašević na Facebooku je napisao: “Ovaj zastupnik uvijek je bio trbuhozborac Andreja Plenkovića, koji je odrađivao prljavi posao za HDZ.

Stoga jedino pitanje glasi: smatra li i Andrej Plenković, dan nakon što je oštro osudio napad na slovačkog premijera, da lidera hrvatske opozicije treba pogoditi kolcem u srce i metkom u čelo?

Plenkovića ne samo da je promijenio HDZ, već su ga promijenili i “domovinci”, koje je do jučer optuživao da treniraju teroriste da pucaju na Banske dvore.

Možda je novo razdoblje Plenkovićevog mraka tek počelo ali još ima nas koji ćemo se potruditi da što prije završi. Nema predaje!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
isoladelmorto

prije 2 mjeseca

Šibenski seljo, nažalost, otac tri kćeri sposoban je izgovarati takve gadarije sao iz razloga političkog preživljavanja i života na tuđim leđima.....dno!

Avatar photo
Marijan

prije 2 mjeseca

Poznato je što su Ustaše radili, imao sam žive svjedoke (moje roditelje) stoga me ovakav rječnik uvijek zaprepasti. Zekanović je predstavnik onog radikalnog mulja koji cijeli mandat HDZ a kontinuirano sramoti Hrvatsku. Hrvatska je stvorena na temeljima ANTIFAŠIZMA. Na tome se zasnivao i prijem HR u Eu robsku Uniju... ja to zovem SUŽANJSTVOM. Protiv takvih kao što je Zvekanović i ostaci ljudskog smeća u DP u... bio je i Franjo Tuđman u kojeg se kunu mnogi od "redikula". Doprinos Hrvatske i Jugoslavij u borbi protiv Nacizma i Fašizma je ogroman. Rat i kapitulacija Njemačke bi krenule drukčijim smjerom da Jugoslavija i Tito nisu vezali te silne divizije. I danas nam razni Zvekanovići preporučuju kolce u srce i metke u čelo... no malo je promašio Ustaše nisu trošile metke oni su klali.