LEON PINTARIČ ‘Eksperimentiram s novim okusima i teksturama u starim receptima’

Autor:

Dean Dubokovič

Tradicionalna kuhinja pruža čvrste temelje za vrhunska jela proslavljenom slovenskom chefu Leonu Pintariču iz Gostilne Rajh, ali i prostor za kreativnost i inovativnost koje će predstaviti na manifestaciji Taste Slovenia u Boutique Hotelu Alhambra na Lošinju, u petak, 3. svibnja.

Gastro & Wine: Prekmurska kuhinja gostionice Rajh nadaleko je poznata desetljećima. Koje su temeljne odrednice kuhinje obitelji Rajh koje su proslavile vašu obiteljsku gostionicu?

Osnovna obilježja kuhinje obitelji Rajh su autohtone namirnice porijeklom iz Prekmurja kao i suvremene tehnike kuhanja te, što je najvažnije, poštovanje baštine i regionalnih okusa. Naša kuhinja ponosi se svježim namirnicama, domaćom recepturom i pažljivim pristupom prilikom pripreme svakog jela.

Gastro & Wine: Često spravljate tradicionalne prekmurske specijalitete. Hoćete li ih pokušati prikazati u novom svjetlu na eventu Taste Slovenia?

Da, na nadolazećoj manifestaciji Taste Slovenia želimo na inovativan način predstaviti tradicionalne prekmurske specijalitete kako bi gosti imali priliku doživjeti novu dimenziju okusa.

Gastro & Wine: Koliko vam tradicionalna kuhinja ostavlja prostora za improvizacije i inovativni pristup spravljanju novih jela?

Tradicionalna kuhinja pruža nam čvrste temelje, ali i prostor za kreativnost i inovativnost. Eksperimentiram s novim okusima, teksturama i uključujem ih u naše stare obiteljske recepte.

‘Pripremit ću ceviche od brancina s mangom i uljem od kikirikija, a za predjelo ‘Rajhov esigflajš’, izvedenicu nedjeljne goveđe juhe s goveđim repom i rebrima’

Gastro & Wine: Uz vaša jela servirat će se poznata slovenska vina Movia obitelji Kristančič. Koliko je važno jela koje spravljate sljubiti s odabranim vinima? Koja ćete vina obitelji Kristančič servirati uz vaša jela?

Objedinjenje naših jela s vrhunskim vinima Movia seže daleko u prošlost. Lan Kristančič i ja smo treća generacija koja radi zajedno; moja majka Tanja radila je s Alesom Kristančičem, a moj djed Ignac Rajh i Mirko Kristančič postavili su temelje. Spajanje naših jela s vinima Movia oduvijek je bio jedinstveni gastronomski doživljaj, a posjetitelji će ih imati priliku okusiti i u Boutique Hotelu Alhambra.

Gastro & Wine: U Boutique Hotelu Alhambra ćete pripremiti gostima slijed od pet jela. Koja ćete jela ponuditi?

Na specijalnoj večeri Taste Slovenia pripremit ću ceviche od brancina s mangom i uljem od kikirikija. Za toplo predjelo poslužit ću “Rajhov esigflajš”, izvedenicu nedjeljne goveđe juhe s goveđim repom i rebrima. Za desert ću se poigrati s pistacijama, limunom i jagodama, ali naravno, gastronomski doživljaj ne bi bio potpun bez tradicionalne prekmurske gibanice, stoga će upravo to biti zadnji zalogaj večere.

Gastro & Wine: Jeste li imali prilike boraviti i Hotelu Alhambra?

Nisam još imao priliku posjetiti Boutique Hotel Alhambra, a ovo će mi biti i prvi put dolazak u Mali Lošinj i tome se veselim. | Članak je nastao u suradnji s Lošinj hotels&villas

OZNAKE: leon pintarič

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.