IZNAD SVIH – USTAV Šeparović: Upozorenja oko Milanovića nisu bila politički motivirana

Autor:

19.04.2024., Zagreb - Konferencija za medije Miroslava Separovica nakon izvanredne sjednice Ustavnog suda. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je u četvrtak da odluke koje su donijeli oko kandidature predsjednika RH Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima nisu bile politički motivirane te poručio da nitko ne može na neustavnom ponašanju stjecati osobnu ili političku korist.

“Sve što smo napravili, napravili bi opet. To nije bilo politički motivirano niti je bilo usmjereno prema nekoj političkoj opciji, ili osobno prema predsjedniku Milanoviću, to je jednostavno naša dužnost”, komentirao je Šeparović novinarima u Saboru gdje se održava konstituirajuća sjednica.

Poručio je da nitko ne može na neustavnom ponašanju stjecati osobnu ili političku korist. “Ja se nadam da je ovo poruka i svim političarima i ubuduće”, rekao je Šeparović, dodavši da bi sve te odluke – da Milanović ne može biti kandidat na izborima, odnosno da ne može biti mandatar nakon izbora –  opet ponovili, još jednom svaki put isto.

Rekao je i da se te odluke nisu dogodile u jednom danu i da se o njima dugo promišljalo. “Tu je bilo puno opcija, razmišljanja, tu je bilo uzimanje u obzir svih okolnosti i na kraju smo odlučili onako kako mislim da je najbolje, ali što je najvažnije da je u skladu s Ustavom”, kazao je Šeparović.

Naglasio je da je Ustavni sud čuvar Ustava i kao institucija moraju paziti da se svi ponašaju sukladno vladavini prava kao temeljnoj vrednoti Ustava, “jer je Ustav iznad predsjednika, Sabora, Vlade, Ustavnog suda, građana i svi moramo poštivati Ustav“.

ZABRANA ZA PREDSJEDNIKA Milanović: Ovo je priprema za državni udar! Mogu reći što hoće, ali ne mogu mi ništa

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.