OGORČENA FRAKCIJA ‘Plenković nas je obmanuo. Do konca godine će presložiti većinu i izbaciti nas iz Vlade. Predviđam smrt DP-a’

Autor:

Davor Puklavec, Goran Stanzl/PIXSELL

Ogorčena frakcija DP-a smatra da će ceh prvi platiti Stjepo Bartulica, koji po njima neće prijeći prag na izborima za Europski parlament jer je vodstvo Domovinskog pokreta pristalo ‘skinuti gaće’ i time izazvalo ogromno nezadovoljstvo svojih birača koji ih bjesomučno vrijeđaju na društvenim mrežama, a da pritom nisu dobili ni minimum garancije od HDZ-a da će se provoditi politike koje su zacrtali – te da bi nakon svega mogli i ‘izvisiti’ iz Vlade

Predviđam smrt DP-a. Andrej Plenković nas je obmanuo. Tvrdim da je Plenković kurvin sin koji je i mene i sve nas obmanuo, žurilo mu se složiti većinu i formirati Vladu kako bi u europske izbore ušao kao apsolutni pobjednik parlamentarnih izbora i premijer, ali tvrdim da je on sve to napravio kako bi do kraja godine presložio većinu i izbacio Marija Radića, Slavena Dobrovića i Josipa Dabru iz Vlade. On će njih preveslati. A time će dobiti simpatije ljevice i lijevo liberalnog centra i presložiti Vladu s liberalima i Pupovcem. Ako ne računamo Vesnu Vučemilović, fale mu samo dva glasa. Zato će on čekati rasplet događaja u SDP-u, od čijih koalicijskih partnera sigurno može prigrabiti dva glasa. Ne znam kako Mario Radić i vodstvo Domovinskog pokreta ne vide što im se događa pred očima. Plenkoviću se žurilo da prije dolaska Ursule von den Leyen u Hrvatsku pokaže kako ima vladu pa joj je morao pokazati kako je on Domovinskom pokretu dao beznačajna ministarstva. Jedno koje ne postoji, drugo koje se tek treba razdvojiti i jedno koje je skroz devastirano. Drugo, jasno je da oni uopće neće dobiti 20 posto javnih poduzeća kojima su po koalicijskom sporazumu trebali upravljati. Jedino je pitanje zašto je vodstvo DP-a na to pristalo. Možda jer su naivni, a možda jer su morali. Kako god bilo, prvi ceh za to platit će Stjepo Bartulica na izborima za Europski parlament. Za tri tjedna DP neće prijeći prag“, sukus je dramatičnog predviđanja koje je Nacionalu iznio izvor blizak samom vrhu Domovinskog pokreta, i to nakon što su uspješno dovršeni pregovori s HDZ-om.

Vodstvo DP-a na čelu s Ivanom Penavom i Marijom Radićem, po mišljenju jedne frakcije, morali su pristati na uvjete HDZ-a. FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Uspješno za HDZ – jer u značajnom dijelu Domovinskog pokreta raste nezadovoljstvo zbog uvjerenja da je tehnički premijer Andrej Plenković „nasanjkao“ i prevario vodstvo te stranke. Izvor blizak vrhu Domovinskog pokreta smatra da njihovi pregovarači nisu trebali bez ikakvih garancija dati Plenkoviću podršku za sastavljanje Vlade, jer su uvjereni da je Plenković time privremeno dobio na vremenu i zaradio političke bodove za europske izbore, dok istovremeno u pozadini već priprema dvostruki „pakleni plan“. Ta frakcija na Plenkovića gleda kao na vrhunskog političkog manipulatora, zapravo, političkog monstruma koji je spreman gaziti preko leševa kako bi ostao na vlasti te koji, bez da trepne, daje lažna obećanja samo kako bi dobio na vremenu i čim se ukaže prilika, pogazio sve dogovore i okrenuo situaciju u svoju korist. Oni smatraju da će taj njegov „pakleni plan“ izgledati ovako: s jedne strane, razvlastit će Domovinski pokret oduzimanjem svih iole važnih funkcija i sa svojim sistemom „osigurača“ onemogućiti da igdje samostalno donose odluke i provode svoje politike, a s druge strane pripremat će teren kako bi se krajem godine mogao ministrima iz Domovinskog pokreta zahvaliti na suradnji i „pozvati tajnicu“ da pripremi odluku o razrješenju trojice njihovih ministara – slično kako je to 27. travnja 2017. učinio s Mostovim ministrima.

Izvori bliski vodstvu Domovinskog pokreta smatraju da se premijeru Plenkoviću žurilo ‘sklepati’ vladu prije prošlotjednog dolaska predsjednice Europske komisije Ursule von den Leyen u Split, ali da će iskoristiti prvu priliku da se riješi ministara iz Domovinskog pokreta. FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Vodstvo Domovinskog pokreta na čelu s Ivanom Penavom i Mariom Radićem pristalo je dati podršku HDZ-u i ući u Vladu, ali uz uvjet da im pripadnu tri ministarstva: ministarstvo demografije, iseljeništva i povratka koje još nije ni formirano, dio Ministarstva gospodarstva, po svemu sudeći onaj koji se odn osi na energetiku i zaštitu okoliša, a to se razdvajanje također tek treba provesti, kao i Ministarstvo poljoprivrede koje je nakon ere Marije Vučković bremenito problemima i nezadovoljstvom poljoprivrednika koje bi tek moglo eksplodirati.

Na čelu Ministarstva demografije, iseljeništva i povratka trebao bi biti Mario Radić, koji će ujedno dobiti i funkciju potpredsjednika Vlade, resor gospodarstva trebao bi voditi Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša iz kvote Mosta, i Josip Dabro kao novi ministar poljoprivrede, ali uz već unaprijed određena imena državnih tajnika – poput HDZ-ova „osigurača“ Mladena Pavića.

‘Plenković će onemogućiti ministre iz DP-a da igdje samostalno donose odluke i pripremati teren kako bi im se krajem godine mogao zahvaliti na suradnji i ‘pozvati tajnicu’ da pripremi odluku o njihovu razrješenju’

Od Ministarstva kulture Domovinski pokret olako je odustao – iako je preuzimanje tog ministarstva značajan dio njihovih poklonika vidio kao jedini način da si DP spasi ugled i dobije mogućnost provoditi svoje “kulturne” odnosno ideološke politike.

Protiv takvog dogovora javno je najglasnije ustao povjesničar Josip Jurčević, novoizabrani zastupnik Domovinskog pokreta, koji se najžešćim rječnikom obrušio na vodstvo te stranke. Međutim, on nije jedini. U samom Domovinskom pokretu postoje nezadovoljne frakcije, a nezadovoljstvo njihovih birača može se jasno iščitati i iz bjesomučnih poruka koje ostavljaju na društvenim mrežama, uključujući i profil na Facebooku notorne desničarske ikone i huškača Velimira Bujaneca, voditelja emisije „Bujica“ na Z1 televiziji koju na bitnoj razini suvlasnički povezuju s Mariom Radićem.

Sve te “signale” vodstvo Domovinskog pokreta odlučilo je, barem zasad, ignorirati, a negativnim kritikama na društvenim mrežama doskočili su tako što su ograničili mogućnosti komentiranja na stranačkom profilu na Facebooku, to jest uveli su pravilo da komentar mogu ostaviti samo korisnici koji se registriraju i ostave svoje podatke.

Domovinski pokret, gledano očima jedne od nezadovoljnih frakcija te stranke, pristao je “skinuti gaće” i izazvati ogromno nezadovoljstvo svojih birača, a da pritom nije dobio ni minimum garancije od HDZ-a da će se provoditi politike koje su zacrtali. I da neće biti izigrani, a potom i izbrisani s hrvatske političke scene zbog činjenice da su se, zapravo, odrekli svojih temeljnih političkih načela radi kojih su i izabrani u Hrvatski sabor.

‘Plenković je ta beznačajna ministarstva dao DP-u, jer ne može Josip Dabro u resoru poljoprivrede raditi političku buru kakvu bi jedan Zlatko Hasanbegović radio u Ministarstvu kulture. Ok, kultura, ali nije im dao ni MUP

Jedna utjecajna frakcija Domovinskog pokreta uvjerena je da će ih Andrej Plenković brzinom munje eliminirati, a izvor blizak toj frakciji ovako je za Nacional pojasnio kako predviđa da će se to dogoditi:

“Plenković je dao Domovinskom pokretu ministarstva koja tek treba formirati, a trećinu ovogodišnjeg proračuna već je potrošio na kupovanje umirovljenika i slično pa je pitanje s kojim će se uopće sredstvima formirati i kojim će proračunom ta nova ministarstva baratati. Drugim riječima, ministri Domovinskog pokreta moći će do kraja godine samo figurirati i baviti se administrativnim poslovima. Mario Radić tek treba oformiti novo Ministarstvo demografije, iseljeništva i povratka, on trenutno ne da nema zgradu, nego nema ni stolice u toj zgradi. Da bi ni iz čega radio novo ministarstvo, on će ovisiti o milosti državnog proračuna, jer treba to sve financirati. Dobrović još ne zna koji će mu resor gospodarstva pripasti, a javne tvrtke HDZ im ionako planira izbiti iz ruku. Dabro će u poljoprivredi zateći rasulo. Za to vrijeme prvo će biti europski izbori na kojima će DP platiti velikih ceh i neće dobiti nijedan mandat. Slijedi prvenstvo u nogometu pa se ništa neće događati, posebno ako će naši dobro igrati. Zatim nastupa period godišnjih odmora, a potom ulazimo u jesen kad se već polako formira i Europska komisija.

Vodstvo Domovinskog pokreta na čelu s Ivanom Penavom, kako smatra jedna frakcija DP-a, odlučilo je ignorirati sve ‘signale’ prema kojima će ih Plenković kao vrhunski manipulator grdno ‘nasanjkati’. FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Dakle, tek nakon što se u rujnu formira i Europska komisija, počet će se nešto ozbiljno raditi, a sve što će se raditi u Hrvatskoj ovisi o proračunu, uključujući, recimo, i financiranje Novosti gdje je Plenkoviću i Nini Obuljen Koržinek normalno da nastave financirati taj tjednik. Jer, kako su rekli, ‘ne možemo mi njima ukinuti nešto što smo dogovorili lani’. Pupovac će, dakle, cijelo vrijeme do kraja godine dobivati novac. A Plenkovićeva obećanja prema DP-u zapravo se temelje na namjerama realizacije eventualnog sporazuma, što će tehnički biti moguće tek s 1. siječnja kad se kreće u novu fiskalnu godinu, nakon što se krajem godine donese novi proračun za 2025.”

Nacionalov izvor smatra da će do tada Plenković imati dovoljno vremena za još jedan veliki politički zaokret i realizaciju novog političkog preslagivanja.

“Što će Plenković napraviti do tada? Plenković ima svoju 61 ruku plus pet aktualnih manjinskih zastupnika i tri pričuvne Pupovčeve ruke s obzirom na to da se Pupovac nema razloga svađati s njim jer u ovoj godini ima sredstva koja su izglasana u prošloj godini. Dakle, HDZ i sve manjine zajedno imaju 69 glasova, ako tome pridodate Darija Zurovca iz Fokusa, to je 70, a uz dva glasa Matije Posavca i dva glasa IDS-a dolazimo do 74. Vesna Vučemilović tu čak neće igrati veliku ulogu i njezin glas Plenkoviću ni ne mora biti važan jer on u međuvremenu može prigrabiti i nekog od zastupnika DP-a i jednog iz SDP-ove koalicije, to jest iz Grbinove opcije. Tako će imati većinu bez DP-a, a njima se zahvaliti na suradnji. Zato je on dao ta beznačajna ministarstva DP-u, jer ne može Josip Dabro u resoru poljoprivrede raditi političku buru kakvu bi, primjerice, jedan Zlatko Hasanbegović radio u Ministarstvu kulture. Ok, kultura, ali on im nije htio dati ni MUP niti ijedno stvarno važno državno ministarstvo. Čak ni branitelje, što je beznačajno, ali može imati neke političke implikacije“, smatra taj visoki politički izvor blizak vodstvu Domovinskog pokreta.

U dijelu javnosti, ali i među članovima DP-a, postoji uvjerenje da je Mariju Radiću, kao poslovnom partneru vlasnika PPD-a i suvlasnika Fortenove Pave Vujnovca, bilo bitno da DP dobije resor gospodarstva. FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

U dijelu javnosti, ali i među članovima Domovinskog pokreta, postoji uvjerenje da je dijelu Domovinskog pokreta pod utjecajem Maria Radića, kao poslovnog partnera vlasnika PPD-a i suvlasnika Fortenova grupe Pave Vujnovca, najvažnije bilo preuzeti Ministarstvo gospodarstva, to jest dio koji se odnosi na energetiku i zaštitu okoliša, i Ministarstvo poljoprivrede. Jer je riječ o ministarstvima u kojima se okreću ogromni budžeti i utjecaj nad državnim tvrtkama i njihovim budžetima i projektima.

Međutim, izvor blizak vodstvu Domovinskog pokreta smatra da će Plenković i tu izigrati vodstvo DP-a i izbiti im iz ruku bilo kakav utjecaj na raspolaganje državnim poduzećima, a ostaviti samo upravljanje onim dijelom gospodarstva koje je ionako u problemima.

‘Plenkoviću i Nini Obuljen Koržinek normalno je da nastave financirati Novosti. Jer, kako su rekli, ‘ne možemo mi njima ukinuti nešto što smo dogovorili lani’. Pupovac će cijelo vrijeme dobivati novac…’

“Pa gospodarstvo nam je s jedne strane u problemima, a s druge, oni već imaju taj zadani proračunski okvir do kraja godine i neće imati puno prostora za bilo što osim toga“, smatra taj izvor.

Kao potvrdu da se birači Domovinskog pokreta itekako imaju razloga osjećati izigrano i prevareno, jedan od izvora iz Domovinskog pokreta također izdvaja i nedavno gostovanje glasnogovornika Vlade Marka Milića na N1 televiziji i poantu koju je on tamo izrekao, a koja glasi ovako: “DP je dobio tri ministarstva, a Vlada nastavlja smjerom Andreja Plenkovića”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.