POSAVEC ‘U Sabor po isteku mandata župana, s HDZ-om nema suradnje. Moguć zajednički klub s IDS-om i Fokusom’

Autor:

10.01.2022.,Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLCakovecPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL-Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLUPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLzgradiPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLScheierPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLodrzanaPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLjePhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLsvecanaPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLakademijaPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLpovodomPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLDanaPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLsjedinjenjaPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLMedjimurjaPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLsPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLmaticomPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLzemljomPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLHrvatskom.Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLMatijaPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLPosavec.Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLPhoto:Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLVjeranPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLZganecPhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLRogulja/PIXSELL Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Gostujući na Media servisu predsjednik Nezavisne platforme Sjever i međimurski župan Matija Posavec otkrio jeplanira li aktivirati mandat i ući u Sabor, ima li ambicija za odlazak u Europski parlament ako osvoji mandat i na europskim izborima, ali i može li striktno odbaciti mogućnost koaliranja s HDZ-om.

Osvrnuo se i na to što je Ured državne revizije otkrio brojne nepravilnosti u financijama Međimurske županije.

Ušao je u kampanju za parlamentarne izbore s teretom USKOK-ove optužnice za mito, najavljivao je da će biti iznenađenje parlamentarnih izbora i tako je i bilo – Nezavisna platforma Sjever osvojila je dva mandata.

Posavec kaže da su građani povjerenjem koje su mu iskazali na lokalnim, a potom i parlamentarnim izborima pokazali što misle o toj optužnici i apsurdnosti našeg pravosuđa.

POSAVEC ZA NACIONAL ‘Neću podržati vladu HDZ-a, moji principi su nešto drugačiji’

S HDZ-om nema suradnje

A na pitanje jesu li odlučili tko će s liste ići u Sabor, Posavec kaže da ima izvorni mandat.

“Međutim zbog takvog zakona kakav je, ne mogu konzumirati saborski mandat, dok god sam župan. Prema prema tome, odradit ću mandat do kraja i aktivirati ga u svibnju iduće godine. Za sada gradonačelnik Ludbrega gospodin Bilić koji je bio drugi na listi, a tijekom idućeg tjedna donijet ćemo odluku tko će to biti iz Međimurske županije“, najavio je Posavec.

Dok HDZ vodi pregovore s DP-om oko formiranja većine i nove Vlade, ali i SDP oko “antihadezeovske većine”, mnogi se pitaju hoće li ostati pri svom i decidirano odbiti mogućnosti koaliranja s HDZ-om.

VELIKI USPJEH Koga će podržati Posavec? ‘Može se napraviti stabilna većina…’

“Mnogu vam striktno reći da u toj kombinaciji mi nećemo sudjelovati“, rezolutan je Posavec.

“Iako ću reći, za razliku od mnogih drugih analitičara, da u ovom trenutku i gospodin Plenković i gospodin Grbin imaju jednake šanse, dakle jedan i drugi mogu skupiti parlamentarnu većinu, a ono što je vezano za Nezavisnu platformu Sjever, pa mogu čak i reći po razgovorima s kolegama iz IDS-a i Fokusa, mi ćemo ako bude potrebe i ako se tako složi situacija, podržati parlamentarnu većinu i vladu lijevoga centra. Čak, evo, reći ću možda malo ekskluzivno da razmišljamo o formiranju zajedničkog Kluba u Hrvatskom saboru“, rekao je.

Milanović je napravio šušur

Osvrnuo se i na cijelu situaciju oko koalicije Rijeke pravde, najavu predsjednika Zorana Milanovića da ulazi u kampanju i da će biti budući premijer, upozorenja i zabrane Ustavnog suda, potom odustajanje SDP-a od ideje da Milanović bude potencijalni mandatar.

“Pa to je malo izazvalo neki šušur, što bi rekli, u javnom prostoru. Međutim, ono što je predsjednik Milanović napravio, izazvao je efekt, taj efekt je u dobroj mjeri čak i pozitivan. Zašto? Zato jer raspisivanjem izbora za srijedu imate puno veću izlaznost na parlamentarnim izborima. Drugo, sasvim sigurno je pomogao SDP-u. Prema tome, on je tu neke ciljeve definitivno ispunio“, kaže Posavec.

Na europske izbore ide u liberalno-centrističkom bloku kojeg čini deset stranaka u kojem je dosta raznoliko društvo, a Posavec ističe da su se centrističke stranke trebale okupiti jer toga u Hrvatskoj nedostaje.

POSAVEC ‘Postojimo samo šest mjeseci – mi smo najveće iznenađenje ovih izbora’

O EP-u će dobro razmisliti

Nositelj liste je IDS-ovac Valter Flego, a Posavec je drugi na listi. Osvoje li dva mandata, ima li ambicija za odlazak u Bruxelles?

“Pa u svakom slučaju onda ću dobro razmisliti. Ne volim kalkulirati. Čekam. Hoću zapravo napraviti neke stvari, da ostavim nešto iza sebe na hrvatskoj političkoj sceni“, kaže.

“Najmanje je važno gdje ću ja biti. U svakom slučaju da li gospodin Flego ili profesor Ostojić ili Domagoj Hajduković ili podrška manjina koje jesu na listi. Lista nam je stvarno kvalitetna. Nije isključeno da to budem i ja osobno, ali evo primarno stojimo svi iza Valtera Flege“, proučuje Posavec.

ŽUPANIJA MATIJE POSAVCA Nakon lošeg nalaza revizije najavili: Evo što ćemo sve mijenjati…

Komentirao je i objavu u medijima izvještaja Ureda državne revizije iz 2022. u Međimurskoj županiji gdje je utvrđen poduži popis nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju, financiranju proračunskih korisnika, u rashodima, obvezama i pokrićem manjka prihoda te u javnoj nabavu.

“Bitno je da nema nenamjenski trošenog novca i nema protuzakonitih radnji“, naglašava Posavec.

“Dobili smo uvjetno mišljenje, kao što ih 95% institucija u javnoj upravi dobiva. Dakle, to vam je, evo da vam plastično objasnim, neke potpore prema udrugama su bile knjižene kao potpore, a trebale su biti knjižene kao subvencije. Moram očito malo unutar sustava promijeniti neke stvari kadrovski i to ću napraviti”, zavšrio je Posavec za Media Servis.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.