‘TO JE HUŠKAČKI KANAL’ Netanyahu odbija zaustaviti rat u Gazi, izraelska vlada zabranila i rad Al Jazeere

Autor:

epa11253801 (FILE) - Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu convenes the weekly cabinet meeting at the Defence Ministry in Tel Aviv, Israel, 07 January 2024 (reissued 31 March 2024). Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu will undergo hernia surgery, his office announced on 31 March 2024.  EPA/RONEN ZVULUN / POOL

EPA/RONEN ZVULUN / POOL

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je u nedjelju odbacio zahtjeve Hamasa za prekid rata u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca, rekavši da bi to palestinsku islamističku skupinu zadržalo na vlasti i predstavljalo prijetnju Izraelu.

Netanyahu je rekao da je Izrael spreman pauzirati borbe u Gazi kako bi osigurao oslobađanje talaca koje još uvijek drži Hamas, a vjeruje se da ih ima više od 130.

“Ali dok je Izrael pokazao volju, Hamas ostaje ukorijenjen na svojim ekstremnim pozicijama među kojima je prvi zahtjev da se sve naše snage povuku iz Pojasa Gaze, okonča rat i ostavi Hamas na vlasti”, rekao je Netanyahu.

Zabranio rad Al Jazeere

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti i rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.

„Huškački kanal Al Jazeera bit će ugašen u Izraelu”, napisao je Netanyahu na društvenim medijima nakon jednoglasne odluke vlade. 

Vlada je priopćila kako je izraelski ministar komunikacija potpisao odluku da se „djeluje odmah”, no dio promatrača smatra da ju Al Jazeera i dalje može pokušati blokirati na sudu.

Čelnik Al Jazeere u Izraelu i na Palestinskim teritorijima nazvao je izraelsku odluku “opasnom” i motiviranu politikom, a profesionalnim razlozima.

Pravni tim Al Jazeere priprema odgovor, rekao je za Reuters Walid Omary.

Al Jazeeru financira katarska vlada, a taj medij je veoma kritičan prema izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi iz koje je svakodnevno izvještavao.

Izraelski parlament prošli je mjesec ratificirao zakon koji je omogućio privremeni prekid rada inozemnih medija koji se smatraju ugrozom za nacionalnu sigurnost.

Odluka je tada zabrinula i Sjedinjene Države, najvećeg izraelskog saveznika. 

„Ako je to istina, taj potez je zabrinjavajuć”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Al Jazeera je i ranije odbacivala optužbe da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Izraela, tvrdeći da je riječ o pokušaju ušutkavanja.

Zakon vladi omogućava da prekine rad medija na 45 dana, a to se razdoblje može obnoviti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.