Trideset godina istraživačke izvrsnosti u energetskom sektoru

Autor:

FOTO: Hrvoje Požar PROMO

Energetski institut Hrvoje Požar, institucija čije je ime danas sinonim za predanost znanstveno-istraživačkom radu te savjetovanju u području energetike, obilježava 30 godina svog rada.

Tijekom proteklih triju desetljeća Institut je prošao kroz brojne promjene, ali je uvijek nastojao pratiti trendove u energetici. Liberalizacija energetskih tržišta donijela je prilagodbu novim zahtjevima tržišta, globalizacija i pristupanje EU-u otvorili su nove prilike za međunarodnu suradnju, a klimatska i energetska kriza donijele su porast interesa za energetskom učinkovitošću, razvojem obnovljivih izvora energije i zaštitom okoliša. Institut je u 30 godina izrastao u multidisciplinarni energetski centar koji okuplja stručnjake iz različitih područja, a održivost, prilagodba i internacionalizacija ključni su elementi koji su oblikovali dosadašnje poslovanje.

Energetski institut Hrvoje Požar danas je sinonim za predanost znanstveno-istraživačkom radu. FOTO: Hrvoje Požar PROMO

Danas Institut ima šest istraživačkih odjela, reference u više od 70 zemalja svijeta i realizira više od 200 studija, elaborata i analiza godišnje. Iako u državnom vlasništvu, ne financira se iz proračuna, već na temelju sklopljenih ugovora za provedbu projekata.

“Kroz suradnju s vladom, industrijskim partnerima i akademskom zajednicom, Institut je realizirao brojne projekte koji su promijenili energetski krajolik, stoga ova obljetnica predstavlja priliku za zahvalnost svim zaposlenicima, suradnicima i partnerima koji su doprinijeli našem uspjehu. Ponosni smo na svoju prošlost i uzbuđeni zbog izazova koji nas čekaju u budućnosti. Institut ostaje jedan od ključnih aktera u transformaciji energetskog sektora i tranziciji prema niskougljičnom društvu“, ističe ravnatelj Dražen Jakšić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.