Prije 50 godina Jugoslavija je postala prvak svijeta u košarci

Svjetsko prvenstvo u košarci 1970. održano je u Ljubljani i prvo je svjetsko prvenstvo održano izvan Južne Amerike. Naime, svih dotadašnjih pet održana su na tom kontinentu. Grupe sa po četiri momčadi igrane su u Sarajevu, Splitu i Karlovcu, finalni dio u Ljubljani, a utješni u Skoplju. Jugoslavija je, kao domaćin, igrala samo u finalnoj grupi u koju su stigle po dvije prvoplasirane momčadi iz grupa. Iz Sarajeva SAD i Čehoslovačka, iz Splita Brazil i Italija, a iz Karlovca SSSR i Urugvaj.

Veliki dan bio je 23. svibnja, meč s ekipom SAD u pretposljednjem kolu finalne grupe odlučivao je o zlatnoj medalji. Dvorana “Tivoli” bila je prepuna, atmosfera nezaboravna. Netko je smislio i donio duhovit transparent na kome je pisalo “Luna vaša, zlata naša”. Naime, Amerikanci su prethodne godine sletjeli na Mjesec, po ocjeni naših navijača to im je bilo dovoljno.

Meč je bio tvrd, dugo izjednačen, igralo se borbeno, čak pet igrača je napustilo teren zbog pet osobnih grešaka. Utakmica je prelomljena sredinom drugog poluvremena kada je naš tim poveo sa 6-8 poena razlike i tu prednost zadržao do kraja.

Pobjeda je oduševljeno proslavljena ne samo u “Tivoliju”. U cijeloj zemlji ljudi su spontano izašli na ulice i slavili prvo zlato. Po mnogim ocjenama to je bio ključni moment u razvoju naše košarke jer je od tada košarka postala izuzetno popularan sport. Na drveću, banderama, zidovima… počeli su nicati improvizirani koševi, djeca su masovno tražila od roditelja da ih upišu na košarku, a iz te masovnosti rodila se i kvaliteta.

Komentiraj