NEŽELJENO DRUŠTVO Želite li da vam rajčica uspije, ne sadite uz nju ovo povrće

Autor:

Pixabay

Rajčice dozrele na kolovoškom suncu, najukusnije su ljetno povrće (botanički su voće no nećemo sada cjepidlačiti. U konačnici, jedemo ih u salate puno češće, nego u kolaču ili sladoledu). Sočne su i ukusne, neusporedive s onima koje nalazimo cijelu godinu u supermarketima. Ali da bismo uživali u domaćim rajčicama, treba ih znati uzgojiti.

Stare sorte otporne su na bolesti pa ukoliko dođete do sjemena starih sorti, obvezno ga sačuvajte i posadite pa dogodine isto tako. Osim kvalitetnog sjemena, za sočne i slasne rajčice bitno je redovito zalijevanje, u najsušim ljetnim danima obilno i svakodnevno, puno dnevnog sunca te dobro društvo. Dobro ste čuli, rajčica, kako i sve druge biljke, biraju društvo u kojem će rasti (uz nju posadite bosiljak), a lošim će urodom dati do znanja da ste uz nju posadili biljke koje joj ne odgovaraju.

Alelopatija je kemijska interakcija između biljaka koja se ostvaruje putem kemijskih spojeva, alelokemikalija. Uz pomoć alelokemikalija biljke u prirodi preživljavaju, smanjujući utjecaj druge biljke. U nastavku vam otkrivamo koje je to povrće, koje ne biste trebali saditi blizu rajčice.

Komorač

Komorač otpuštaju alelokemikalije, odnosno toksine, u tlo i tako eliminira konkurenciju, odnosno šteti rajčici. Komorač usporava njezin rast.

Kupus

Kupus i druge biljke iz obitelji kupusnjača crpe hranjive tvari iz tla koje su rajčici važne za rast. Osim toga, kupus raste u širinu i “guši” rajčicu.

Krumpir

Krumpir pripada istoj obitelji Solanaceae ( pomoćnica) kao i rajčica, što znači da su obje biljke osjetljive na iste bolesti i štetočine pa zahvati li jednu nešto, prijeći će i na drugu.

Brokula

Brokuli je za rast potrebno bogato tlo s puno hranjivih tvari. Zato je ne treba saditi u blizini rajčice jer će iscrpiti sve hranjive tvari iz tla i rajčici neće ostati ništa.

Karfiol

Cvjetača privlači štetočine poput kupusnih crva i lisnih uši koje mogu napasti biljke rajčice. Osim toga karfiol imam “velik apetit” kao i brokula, u” brokule, odnosno iscrpit će iz tla hranjive tvari potrebne rajčici za rast.

Patlidžan

Rajčice i patlidžani borit će se za hranjive tvari iz tla. Osim toga, patlidžani mogu prenijeti rajčici plamenjaču, gljivičnu bolest koju šire kukci, vjetar, voda i životinje, a kojoj su osobito podložni krumpiri i rajčice. Simptomi plamenjače su smeđe fleke po listovima, smežurano lišće i truli plodovi.

Biodinamički uzgoj posebnu pažnju stavlja upravo na to koju biljku saditi kraj koje kako bi jedna drugoj podržavale u rastu i bile jedna drugoj zaštita od nametnika i bolesti. Bijlka koja se najbolje slaže s rajčicom je bosiljak. Osim što se sjajno slažu u vrtu, sljubljuju se i na tanjuru, primjerice na pizzi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.