FORMULA 85-15 Čelnik stranke umirovljenika otkrio kad očekuje novi rast mirovina

Autor:

22.05.2024., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatske stranke umirovljenika na temu: Uloga i znacaj rekreacije u zivotu osoba starije zivotne dobi. Veselko Gabricevic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević za televiziju N1 komentirao je partnerstvo s HDZ-om, ali i kako vidi novu Vladu.

Za početak, osvrnuo se na koalicijski sporazum Domovinskog pokreta i HDZ-a, koji je tajan.

“Koalicijski partneri i ja nismo ni sudjelovali u pregovorima, to znaju samo DP i HDZ. Zato o tome ne mogu govoriti ništa više od toga da ne znam. Premijer će nas o svemu informirati”, rekao je Gabričević.

“Svi naši prijedlozi, koje smo imali i zajednički iskomunicirali s HDZ-om, ušli u program za iduće četiri godine. Vrlo smo zadovoljni jer sve što smo predlagali i zahtijevali, zaista i stoji u programu. Na nama je boriti se da se to realizira”, osvrnuo se na sporazum HSU-a i HDZ-a.

Hrvatska stranka umirovljenika pozdravlja sve oblike pomoći: Prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću je oko 38 posto, trebala bi biti 75 posto

Brojne umirovljenike zanima što se točno nalazi u programu

“S današnjim danom u Hrvatskoj trećina stanovnika su umirovljenici. Normalno da ih to zanima. U program je ušlo da će se raditi novo usklađivanje mirovina po formuli 85-15 i prijedlog tog zakona očekujemo u prvom čitanju na Saboru. To bi moglo biti do ljetne stanke, a drugo čitanje bi bilo poslije pa očekujem zakon do kraja godine”, pojasnio je predsjednik HSU-a.

“Realno je da usklađivanje bude s 1. siječnjem 2025.“, istaknuo je.

Naglasio je i da će HSU imati utjecaja oko svih zakona koji se tiču umirovljenika.

Nijedan prijedlog neće ići bez našeg znanja, sudjelovat ćemo u svakom detalju, što nam predstavlja zadovoljstvo jer ranije nismo bili u takvoj poziciji“, kaže.

“Sljedeće što je ušlo, a očekujemo da će se realizirati, jest da se mirovine povećaju za 30 posto u prosjeku do kraja mandata. To je oko 750 eura. Trenutno je to 530 eura“, kaže Gabričević.

HSU ‘Ostajemo lojalni HDZ-u do kraja! Domovinski pokret? To su uglavnom bivši članovi HDZ-a’

Usklađivanje mirovina s plaćama

“To znači da će udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći biti oko 52 ili 54 posto. Treba znati da je teško postići 65 posto od prosječne plaće, ali napravit ćemo sve da to bude tako. Prosječna mirovina će do kraja mandata biti veća od 750 eura“, rekao je i napomenuo da se slaže s povećanjem plaća za premijera i ministre “jer nose veliku odgovornost i to treba honorirati”.

Njegova stranka ide i na europske izbore, a potpisano je da će trećina plaće onoga tko uđe u Europski parlament ići u humanitarne svrhe. Ali, prije tih izbora bi na dnevni red mogao doći prijedlog SDP-a o usklađivanju mirovina odmah.

“Proučit ćemo taj prijedlog i ako je koristan, podržat ćemo ga”, naglasio je Veselko Gabričević za N1.

NEUGODNO IZNENAĐENJE Umirovljenici zatečeni, mirovine manje nego prošlog mjeseca. Evo zašto

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.