ŠPIKA ZA NACIONAL.HR: Pravo na dostojnu starost izvan dosega siromaštva je pitanje svih pitanja

Autor:

05.04.2024.., Zagreb - Na trgu Bana Josipa Jelacica koalicija Umirovljenici zajedno odrzali su konferenciju za novinare na kojoj su pojasnili zasto smatraju da je dan odrzavanja parlamentarnih izbora takodjer i dan kada se za 1,2 milijuna umirovljenika odrzava svojevrstan referendum uz pitanje: "Zelite li vece mirovine odmah u prosjeku za 200 eura... ili ostanak u siromastvu?" Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Koalicija Umirovljenici zajedno na pragu je toga da postane jedno od najvećih iznenađenja ovih parlamentarnih izbora. Stranke Blok umirovljenici zajedno, Demokratska stranka umirovljenika i Stranka umirovljenika pristupile su prije dvije godine zajedničkoj političkoj platformi i započeli pripreme za aktualne parlamentarne izbore. Šira javnost primijetila ih je prilikom objave ankete koju je za HRT izradila agencija Promocija plus, kad su se Umirovljenici zajedno istaknuli među manjim političkim opcijama te se u nekim izbornim jedinicama jako približili izbornom pragu od 5 posto.

To je osiguralo mjesto Milivoju Špiki, predsjedniku BUZ-a, u HTV-ovoj debati u petak, gdje se našao okružen političkim teškašima i nekima od najboljih debatera hrvatske politike kao što su Nikola Grmoja, Sandra Benčić, Katarina Peović… Pa ipak, Špika je ostavio dobar dojam tijekom debate te bio zapažen po tome što nije odstupao od umirovljeničkih tema od početka do kraja emisije.

NACIONAL: Jeste li iznenađeni time što vam se u samom finišu kampanje otvorila perspektiva mogućeg ulaska u Sabor?

Kolege u koaliciji, posebno kolega koordinator Lazar Grujić, i ja osobno smo iznimno sretni i zadovoljni, ali nikako iznenađeni, jer je ovo političko putovanje počelo prije dvije godine, kad smo odlučili ostaviti iza sebe podjele koje su uvijek razjedinjavale umirovljeničku scenu i zajedno se izboriti za bolji položaj umirovljenika. Umirovljenici su duboko ugrožena društvena kategorija, s mirovinama koje ih tjeraju u siromaštvo, manjkavom zdravstvenom skrbi i svim ostalim problemima koji im prijete, poput predatorskih ugovora o dosmrtnom izdržavanju. Nažalost, velike političke opcije se umirovljenika sjete oko svakih izbora i koriste ih kao svoju vreću za napucavanje. Mi od početka radimo za bolji život umirovljenika, jasno smo komunicirali koja poboljšanja zahtjevamo za njih, od u prosjeku 200 eura većih mirovina do uvođenja pravobranitelja za starije. I što je jako važno, jasno smo rekli da nismo ničiji žeton, a pogotovo ne žeton HDZ-a. Mi smo interesna skupina i ako naši zastupnici budu nužni za sklapanje koalicije, tko god bude formirao vlast morat će ispuniti naše materijalne i druge zahtjeve u korist umirovljenika.

NACIONAL: Što vi ustvari uopće nudite biračima, po čemu se razlikujete od ostalih političkih opcija?

Ključna razlika između nas i svih ostalih je, kao što volim naglasiti, što mi uvijek radimo za umirovljenike i ne sjetimo ih se samo u kampanji. Naš temeljni paket prijedloga uključuje podizanje mirovine sa sadašnjih 42 posto u prosječnoj plaći, što je oko 500 eura, na 60 posto prosječne plaće, odnosno 700 eura. To bismo postigli nizom mjera, prije svega novim izračunom mirovina za sve na bazi 75-80% neto plaće umirovljenika kroz 10 najboljih godina, i povećanjem AVM-a na 20 eura za svaku godinu radnog staža za izračun najmanje mirovine, kao i ukidanjem penalizacije nakon 65. godine života. Nakon toga, uveli bismo i stopostotno usklađivanje mirovina s inflacijom i rastom plaća. Time bi se “radničke” mirovine za oko 750 tisuća umirovljenika odmah podigle za 200 eura mjesečno. To je minimum bez kojeg nitko ne može računati na nas kao postizbornog partnera.
Ako vam se čini da će to jako puno koštati, odmah mogu reći kako smo izračunali da je riječ o milijardu i pol eura iz proračuna godišnje. Proračun se rekordno dobro puni i novca ima, potrebna je samo politička volja.

NACIONAL: Doima se da se obraćate isključivo umirovljenicima, niste li krenuli preusko? Od vas smo čuli jako malo o drugim pitanjima – migracijama, demografiji, fiskalnoj politici…

Pravo na dostojnu starost izvan dosega siromaštva je pitanje svih pitanja. To je pitanje života svih naših građana, koje prije ili kasnije čeka trenutak umirovljenja i ulaska u treću životnu dob. Dostojne mirovine su pitanje svih pitanja – ako budete znali da vam je starost sigurna, lakše ćete se odlučiti imati djecu, i tako će se potaknuti demografska obnova, a o potencijalnim povratnicima iz ekonomske emigracije da ne govorimo. Ako imate poštenu mirovinu, potaknut će se i vaša osobna potrošnja kao generator BDP-a i prikupljanja poreza na dodanu vrijednost. Ako znate da vam se studij uračunava u mirovinski staž, prije ćete se odlučiti uložiti vrijeme i napor u vlastito obrazovanje. I tako redom. Sveobuhvatne mjere kojima mi želimo reformirati mirovinski i socijalni sustav blagotvorno će djelovati na sve segmente društvenog i ekonomskog razvoja. Stoga vjerujem da u srijedu nećemo privući samo glasove brojnih umirovljenika, nego i radno aktivne građane koji razmišljaju o vlastitoj budućnosti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.