STIGLE VEĆE MIROVINE, ALI… ‘Rast je manji od obećanog, šteta je 2,5 milijuna eura’

Autor:

18.08.2021., Karlovac - Umirovljenici odmaraju u parku. rPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

ristina Stedul Fabac/PIXSELL

U ponedjeljak je počela službena isplata mirovina za ožujak, uvećanih prema siječanjskom usklađivanju po stopi od 4,19 posto. Neki umirovljenici mirovinu su dobili već s prvim danima travnja, ovisno u kojoj su banci. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatio je i razliku usklađivanja za siječanj i veljaču, a aktualna vrijednost mirovine sada iznosi 12,26 eura.

Ipak, ekonomski analitičar Željko Šemper upozorava da je usklađivanje manje od obećanih 4,19 posto, odnosno da su mirovine uvećane za 4,16 posto. Šemper je za portal mirovina.hr istaknuo da HZMO ne poštuje Odluku svojeg Upravnog vijeća. “Umirovljenici se opet osjećaju da su prevareni“, upozorava stručnjak za mirovinska pitanja.

Već dvije godine HZMO-u i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava ukazuje na propust koji se radi kod svakog polugodišnjeg usklađivanja mirovina, ali oni, kaže Šemper, i dalje rade po svojim “pravilima” koja su na štetu umirovljenika. “Premda je Upravno vijeće HZMO-a donijelo Odluku o usklađivanju mirovina od 4,19 posto, sada svaki umirovljenik može vidjeti da mu je mirovina od 1. siječnja 2024. usklađena s 4,16 posto. Problem je kod izračuna nove aktualne vrijednosti mirovine, jer se ne izračunava na četiri decimale, već samo na dvije. Ako je treća decimala manja od pet, usklađivanje je na štetu umirovljenika, a ako je pet ili veća onda je u korist umirovljenika”, izjavio je Šemper.

Dodao je da je od 1. srpnja 2023. postotak usklađivanja bio 8,42 posto, a stvarno je usklađeno s 8,38 posto. Od 1. siječnja 2023. umjesto 5,37 posto je usklađeno s 5,33 posto. “Samo na ovom usklađivanju šteta svih umirovljenika iznosi 2,5 milijuna eura“, otkriva Šemper.

Iz Ministarstva su mu rekli da s obzirom na to da se radi o novčanoj vrijednosti mirovine za jedan osobni bod, AVM nije moguće iskazati na više od dva decimalna mjesta, a utjecaj zaokruživanja AVM-a u dužem razdoblju je neutralan. Ipak, Šemper objašnjava da su na svakom rješenju o mirovini svi parametri na četiri decimalna mjesta; vrijednosni bodovi, prosječan vrijednosni bod, radni staž, mirovinski i polazni faktori, samo je AVM na dvije decimale. AVM je vrijednost jednog osobnog boda, ona je samo međurezultat, a mirovina je kao rezultat obavezno na dva decimalna mjesta.

Svoje tvrdnje potkrepljuje i mišljenjima stručnjaka. Branko Novak, umirovljeni profesor i doktor znanosti, voditelj katedre za financije na Ekonomskom fakultetu u Osijeku kaže da u financijama zaokruživanje međurezultata može dati velike razlike, posebno ako se radi o milijardama. Ističe da bi najbolje bilo sve računati na više decimala, a onda svaku individualnu mirovinu zaokružiti na dvije decimale.

Najpoznatiji hrvatski matematičar Toni Milun, pak, naglašava da postoji i pravilo kad se piše državna matura da se međukoraci zaokružuju na više decimala, a onda se tek rezultat zaokruži na dvije decimale. Izračuni i podaci, dodaje Šemper, tako se vode i u našim mirovinskim fondovima. Vrijednost obračunske jedinice ili cijena udjela vodi se na pet decimala, kao i tečajevi valuta u HNB-u. Uostalom, zbog čega je euro onda 7,53450, pita Šemper.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.