NEUGODNO IZNENAĐENJE Umirovljenici zatečeni, mirovine manje nego prošlog mjeseca. Evo zašto

Autor:

06.09.2019., Zagreb - Stariji ljudi.rrPhoto: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Mirovine za travanj počele su u srijedu, premda je dio umirovljenika već početkom mjeseca dobio uplatu, ovisno o tome u kojoj banci imaju račun. Pojedini umirovljenici ostali su neugodno iznenađeni manjim mirovinama na svojim računima nego prošlog mjeseca.

Mirovine se usklađuju dvaput godišnje prema rastu cijena i plaća, u siječnju i srpnju, a u odnosu na prethodno polugodište. Isplata povećanog iznosa isplaćuje se kasnije sa zaostacima, jer Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje čeka podatke Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći, koja se za prosinac računa tek u veljači. Nakon toga HZMO donosi službenu odluku o većim mirovinama za ožujak, s isplatom u travnju, pri čemu isplati zaostatke za siječanj ili veljaču, piše Mirovina.hr.

Mirovine su od siječnja povećane za 4,19 posto. Primjerice, ako umirovljenik ima 480 eura mirovine, njegova mjesečna primanja rasla su za oko 20 eura. Njemu je u travnju tako isplaćeno 20 eura više za ožujak, ali isplaćena mu je i razlika za siječanj i veljaču po 20 eura, jer usklađivanje vrijedi od siječnja. To znači da je u travnju dobio 60 eura veću mirovinu. Na isplati u svibnju, mirovina mu je manja za 40 eura, jer mu se nastavlja isplaćivati povećanje od 20 eura mjesečno, bez 40 eura za siječanj i veljaču.

Iako se ova situacija događa dvaput godišnje, umirovljenicima nije za zamjeriti što na prvu ostanu zatečeni manjim iznosima na svojim računima. Naime, oni nisu dužni računati postotke pa je većina mislila da im je mirovina rasla za iznos koji su dobili prošloga mjeseca. Računali su na taj iznos, a sada, kao i umirovljenik iz gornjeg primjera, mora prihvatiti da nema tih 40 eura.

Podsjetimo, prosječna mirovina je nakon posljednjeg usklađivanja mirovina prvi put prešla iznos od 500 eura te trenutno iznosi 513 eura. Ipak, oko 60 posto svih umirovljenika prima manje od toga.

NADAJ SE, ŽIVOTARI… Umirovljenk o mirovini: Da imam tih 500 eura sam sebe bih svako jutro oslovio s ‘gospodine’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.