NAJTEŽE JE UMIROVLJENICIMA ‘Više od pola milijuna ljudi doslovno preživljava!’

Autor:

18.08.2021., Karlovac - Umirovljenici odmaraju u parku. rPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Umirovljenici zajedno – Politička platforma, Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika potpisali su u utorak koalicijski sporazum, a među glavnim točkama programa ističe se povećanje minimalnih mirovina za 200 eura.

“Iz sastava koalicije je jasno da u izbornu utrku za parlamentarne izbore 2024. godine izlazimo u koaliciji sa umirovljenicima od kojih više od pola milijuna doslovno preživljava sa svojim mirovinama“, stoji u priopćenju Umirovljenika zajedno.

Samo uz podršku birača, posebno umirovljenika, moguće je, poručuju, riješiti njihov najveći problem, problem rastućeg siromaštva koji svake godine muči sve više umirovljenika prijeteći da njih dvije trećine od 1,2 milijuna postanu socijalni slučajevi.

Njihov je prijedlog da najmanja mirovina ne može biti manja od iznosa koji dobijemo množenjem broja godina radnog staža sa 20 eura. Samo s ovim dijelom prijedloga se rješava problem preko 300.000 umirovljenika sa minimalnim mirovinama koje bi nakon novog izračuna bile veće za oko 200 eura, kažu.

Traže i ukidanje penalizacije nakon navršenih 65 godina života za više od 200.000 umirovljenika koji su u sličnoj poziciji kao i umirovljenici sa minimalnom mirovinom.

Ako je izračun povoljniji za umirovljenika onda se primjenjuje izračun mirovine na bazi 75- 80 posto neto plaće kroz njegovih 10 najboljih godina čime se zaokružuje paket mjera za novi izračun mirovina.

VELIKA PREVARA Otkrivamo kako potkradaju umirovljenike i kroz obiteljske mirovine preminulih supružnika

Dodatna mjera je i prijedlog za novu formulu za usklađivanje mirovina što bi se trebalo raditi na bazi 100 posto povoljnijeg faktora između rasta cijena ili plaća.

Našim paketom prijedloga ćemo realizirati neophodno povećanje mirovina koje bi sa sadašnjih oko 42 posto prosječne plaće (oko 500 eura) podigli na 60 posto prosječne plaće odnosno 720 eura, poručuju.

Iz koalicije ističu da se radi o koaliciji osam stranaka bez obzira što se tijekom procesa okupljanja pet stranaka odlučilo na formalno gašenje i prelazak vodstva i članstva u Stranku umirovljenika i to: Akcija Slavonsko – baranjskih umirovljenika, akcija hrvatskih umirovljenika Split, Zagrebački umirovljenici, Stranka penzionera Sisak i Hrvatska radnička stranka.

Potpisnici koalicijskog sporazuma imaju preko 250 ustrojstvenih oblika – organizacija disperziranih diljem Hrvatske, a već ranije je potpisan sporazum o programskoj suradnji pod nazivom „Zajedno smo jači“ sa Savezom umirovljeničkih zajednica i udruga (SUZA) koju čini preko 150 umirovljeničkih udruga diljem Lijepe naše.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.