ČUVARI VINSKE BAŠTINE ‘Karakter naše graševine je nježan i prozračan, pa sam zato poželio da naše vino nosi žensko ime’

Autor:

10.04.2024., Nova Gradiska - Novogradiski vinari. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Na tržištu se ovih dana pojavila jedinstvena graševina nazvana Graničarka koju su zajedno proizvela i na tržište plasirala trojica vinara novogradiškog vinogorja Siniša Hoborka, Ozren Kraljić i Marko Kovre, a prodaje se u Slavonskom dućanu

Nema baš puno primjera u povijesti hrvatskog vinarstva da su se trojica vinara udružila ne bi li stvorila zajedničko vino. Tog su se pothvata prihvatila trojica vinara novogradiškog vinogorja: Siniša Hoborka, Ozren Kraljić i Marko Kovre, koji nam je rekao kako je uopće došlo do te ideje.

“Poanta je bila da nas trojica napravimo jedan zajednički korak poput onog sudbonosnog koraka muškarca i žene kada ulaze u brak i kada se zavjetuju da će pomagati jedno drugome u dobru i u zlu. Odlučili smo se vezati i financijski i imenom u taj projekt te da ćemo dati sve od sebe ako želimo da prođe dobro”, kaže.

Kovre je otkrio da mu u formativnom razdoblju agronomija nije bila prvi izbor, ali je svejedno zasukao rukave i prionuo radu u vinogradu. On je druga generacija vinara u obitelji Kovre, koja danas ima oko tri i pol hektara obrađenih vinograda i oko 20.000 trsova u prekrasnom novogradiškom kraju.

Marko Kovre upravitelj je Slavonskog dućana u Novoj Gradiški gdje se mogu kupiti birana domaća vina pa i novo vino Graničarka. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

“Sva trojica dobro poslujemo i odlično nam ide prodaja vina, ali uvijek je postojao taj neki osjećaj što bismo mogli kada bismo se udružili“, rekao je Marko Kovre

“Zanimalo nas je što bi se dogodilo da zajedno, ujedinjeni, istupimo na tržištu. Baš zato što nismo uvijek složni oko svega. Kao i u svakom drugom poslu, svatko vuče na svoju stranu, ali ja ipak pokušavam zadržati hladnu glavu kao upravitelj Slavonskog dućana i naše zadruge”, dodaje.

Vino Graničarka zasad se prodaje u trgovini i kušaonici Slavonski dućan u prekrasno uređenom centru Nove Gradiške, na samoj šarmantnoj šetnici, s ostalim vinima trojice vinara, ali i velikom paletom domaćih proizvoda novogradiških OPG-ova.

Ozren Kraljić uspješan je u vlastitoj proizvodnji i prodaji vina, ali je odlučio udružiti snage s još dvojicom novogradiških vinara u proizvodnji Graničarke. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Tako se uz Graničarku i probrana domaća vina u Slavonskom dućanu mogu kupiti autohtoni cernički ćupteti, domaći kulen, ajvar, čvarci i mast od crne svinje, domaća slanina, domaće kobasice, pekmezi, ali i brojna alkoholna pića s naglaskom na rakiju i likere domaćih proizvođača, poput nagrađivanog džina obitelji Bošnjak, njihova jedinstvenog whiskeyja i apsinta.

Voditelj Slavonskog dućana i zadruge Marko Kovre posebno je ponosan što u ponudi imaju i vino, liker i pekmez od haskapa odnosno sibirske borovnice, za koju je istaknuo da ima dva puta više antioksidansa od aronije i uzgaja se i koristi s puno ljubavi. Naime, Slavonski dućan je trgovina Zajednice proizvođača novogradiškog kraja, a Kovru su za upravitelja izabrali gradonačelnik i šestero „selonačelnika“ koji su bili osnivači te zadruge.

‘Sva trojica dobro poslujemo, ali uvijek je postojao taj neki osjećaj što bismo mogli kada bismo se udružili’, kaže Marko Kovre

„Bez sluha gradskih otaca i seoskih otaca koji su osnivači ove zadruge, ne bi bilo ništa od toga. Ja odgovaram njima kao i svim dobavljačima jer želimo da sve što prodajemo u trgovini bude naše, domaće. Sve iz naše županije“, naglasio je Kovre te ponovo istaknuo potrebu za udruživanjem radi jasnijeg i boljeg izlaska na tržište i promocije vina i vinske kulture. Osim toga, ostala vina svih trojice vinara – Kovre, Hoborke i Kraljića – pritom također dolaze do izražaja. Zanimljiv je i sam naziv ove nove, izuzetno ukusne novogradiške graševine.

„Kako je karakter vina blag, nježan i prozračan, poželio sam da zbog upravo takvog karaktera vino nosi žensko ime. Nova Gradiška je bila granica Vojne krajine. Kako to kod nas biva, žene su povijesno uvijek u drugom planu, no netko je ipak te sinove koji su čuvali granicu oblačio, kuhao im i plakao za njima pa smo odlučili, po njima, vino nazvati Graničarka“, objasnio Kovre.

Za proizvodnju Graničarke vinari koriste moderne kvasce, vino drže u inox bačvama i uspjeli su postići da su vrlo male varijacije u tijelu i aromama vina. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Odmah u oči upada i etiketa koju je u suradnji s vinarima dizajnirao Matija Balić. Odmah su se dogovorili da mora sadržavati brojne simbole Nove Gradiške, ali i nekako sačuvati duh Vojne krajine. Tako se uz istaknuti naziv i slogan ove trojice vinara “čuvari vinske baštine”, nalazi istaknuta brojka 1748., godina osnutka Nove Gradiške, ali i broj proizvedenih boca ove graševine.

U podlozi naziva vina istaknuta su imena stanovnika Nove Gradiške kroz povijest, ali i nekih aktualnijih likova kakav je bio legendarni slikar, glazbenik i boem Josip Pintarić Puco.

Na etiketi je tako svoje mjesto našao i paun, simbol grada koji od 1913. godine krasi krov zgrade sagrađene 1880., kao i crkva svete Terezije Avilske i prepoznatljivi lukovi zgrada ove „mlade dame Slavonije“ koja je uspjela idealno spojiti svoju baroknu povijest s modernim urbanim zahvatima. Upravo to su uspjeli dobiti na etiketi za Graničarku.

“Za mene je izrada te etikete za Graničarku bila veliki izazov, ali i rizik. Imao sam sve u glavi, ali smo svejedno radili dorade u sedam, osam navrata. Jako mi je bilo važno da naglasimo da smo Čuvari vinske baštine i da je to vino našeg kraja”, naglasio je Kovre s kojim smo se složili da je vino ovoga kraja doista i dobilo čuvare baštine.

U podlozi naziva vina istaknuta su imena stanovnika Nove Gradiške kroz povijest, ali i nekih aktualnijih kakav je bio slikar i boem Josip Pintarić Puco

Sva trojica vinara prigrlila su neke tekovine modernije tehnologije u proizvodnji vina. Za Graničarku koriste neke moderne kvasce, vino drže u takozvanim inox bačvama i uspjeli su postići da su vrlo male varijacije u tijelu i aromama njihovih graševina koje su se sljubile u ovu jedinstvenu novu graševinu. Sva trojica podjednako su doprinijela svojim idejama, znanjem i iskustvom, znajući da su tri glave pametnije od jedne.

Iako je Graničarka tek stigla na police Slavonskog dućana, nema sumnje da život te ukusne graševine tek počinje. Siniša Hoborka, Ozren Kraljić i Marko Kovre puni su ideja i planova vezanih uz promociju i plasman svog novog vina, ali ih za sada žele zadržati za sebe kako se ne bi izjalovili. „Ako prođe sve kako smo zamislili, bit ćemo vrlo vidljivi i neće nas biti potrebno posebno tražiti“, zaključio je Kovre, uz napomenu da je na nama samo da je dobro rashladimo i uživamo u svakom gutljaju.

FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.