ODBIJEN UGLEDNI ZNANSTVENIK HAZU opet neće Đikića! Evo kako su to obrazložili

Autor:

24.09.2020., Rijeka -  Interdisciplinarni znanstveni skup posvecen virusu COVID-19 pod nazivom "Advancement in Virology Research & an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka". Na skupu u prostoru Gradjevinskog fakulteta govorili su: Ivan Djikic, Daniel Rukavina, Stipan Jonjic i Snjezana Prijic Samarzija.rPhoto:Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Dobio je prestižne svjetske nagrade i tri ‘znanstvena Oscara’, ali nije dovoljno dobar za HAZU

Iako je jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika, član Leopoldine, njemačke akademije znanosti, Američke akademije znanosti i umjetnosti te Europske akademije znanosti i umjetnosti, Ivan Đikić ne može postati dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Predsjedništvo HAZU-a, naime, odbilo je prijedlog Razreda za prirodne znanosti koji je izabrao Đikića za kandidata za dopisnog člana, doznaje Jutarnji list uoči Izborne skupštine Akademije koja će se održati u četvrtak.

“Iskreno mi je žao zbog te vijesti, jer radi se o jednom od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika, koji također jako puno djeluje u zemlji na popularizaciji znanosti i drugim znanstvenim aktivnostima. Dakako, to je i bio razlog što sam bio jedan od predlagatelja za njegov izbor za dopisnog člana HAZU-a”, rekao je za Jutarnji akademik Stipan Jonjić koji je s akademikom Vlatkom Silobrčićem u Razredu za prirodne znanosti predložio Đikića za dopisnog člana. Zatim je Razred na svojim pripremnim sjednicama za ovogodišnje izbore dva puta, nakon rasprave, tajnim glasanjem izabrao Đikića kao kandidata za dopisnog člana.

Tajno glasanje: 10 protiv, 7 za

No, Predsjedništvo HAZU-a na svojoj je sjednici bez rasprave o prijedlogu Razreda tajnim glasanjem (deset protiv i sedam za) odbilo prijedlog o Đikiću.

“Mi smo kao Razred dali podršku uvaženim akademicima Jonjiću i Silobrčiću koji su predložili prof. Ivana Đikića za dopisnog člana HAZU-a. Većinom glasova Razreda Đikić je predložen, a onda na sjednici Predsjedništva Akademije procedurom tajnog glasovanja nije prošao jer je dobio manji broj glasova od potrebnih. Mi smo kao Razred onda reagirali, no jasno nam je rečeno na idućoj sjednici Predsjedništva da je glasovanje bilo tajno i da je to potpuno regularno”, rekao je akademik Goran Durn, tajnik Razreda za prirodne znanosti.

“Slažem da je glasovanje bilo regularno, no nije bio u tome problem: smatrali smo da čovjek takve znanstvene reputacije kao Ivan Đikić zaslužuje biti član naše akademije. Bilo nam je kao Razredu izuzetno žao što znanstvena izvrsnost Ivana Đikića nije prepoznata. I meni je osobno jako žao jer mislim da bi za Razred za prirodne znanosti i HAZU u cjelini bilo jako važno da prof. Đikić bude dopisni član. U razloge nismo mogli ulaziti, jer ih ne znamo. Ja sam relativno mlađi akademik i ne znam što se događalo prije, no bio sam upoznat s time da je Đikić bio već jednom predložen za dopisnog člana, ali ne znam koje su bile okolnosti tada “, dodao je Durn.

Akademik Silborčić reagirao: treba posredovati Skupština kao najviše tijelo HAZU-a

Nakon što se Predsjedništvo HAZU-a oglušilo na prijedloge Razreda za prirodne znanosti, akademik Silobrčić poslao je prije tjedan dana predsjedniku HAZU-a Velimiru Neidhardtu prijedlog da se Izborna skupština dopuni točkom “O izboru Ivana Đikića za dopisnog člana Akademije”.

“Smatrao sam, te i dalje smatram, da je kandidatura tako uglednog znanstvenika kao što je Ivan Đikić vrijedna rasprave na Izbornoj skupštini, pa sam to i zatražio u svojem pismu upućenom Predsjedništvu. Iz odgovora koje sam danas dobio, očigledno je da se to neće dogoditi. Meni se i dalje čini logičnim da, u mogućem nesuglasju između Razreda i Predsjedništva, u ovakvom slučaju treba posredovati Skupština kao najviše tijelo HAZU-a, bez obzira na to je li skupština redovita ili nije. To više što ni danas ne znamo koji bi mogao biti razlog negativne odluke Predsjedništva – rekao je akademik Silobrčić.

HAZU: ‘Postupak ne možemo…’

Zašto je Đikić odbijen predsjedništvo HAZU-a kratko je odgovorilo da će “postupak izbora novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti biti okončan izbornom skupštinom 16. svibnja 2024. te ga Akademija ne može komentirati”.

Inače, ovo je drugi put da Ivan Đikić “nije dovoljno dobar” za HAZU: Akademik Dragan Dekaris predložio je 2010. godine Đikića za dopisnog člana u Razredu za medicinske znanosti, no proslavljeni znanstvenik tada nije dobio dovoljno glasova na tajnom glasovanju unutar toga razreda.

‘Drago mi je što Razred prepoznaje moj rad’

“Jako sam sretan što me je Razred za prirodne znanosti predložio za dopisnog člana Akademije prvenstveno zbog mojih svjetskih znanstvenih uspjeha, ali i zbog angažmana i rada u Hrvatskoj za mlade, znanost i obrazovanje. Angažiran sam na sveučilištima u Splitu i Rijeci na projektima čiji je cilj poboljšati status mladih znanstvenika.

Posebno mi drago da je prepoznat moj rad u obrazovanju i popularizaciji znanosti koji je kulminirao nedavno objavljenom knjigom u suradnji s prof. Editom Slunjski o izazovima obrazovanja za generacije koje dolaze. Vrlo sam pozitivan prema nastavku moga angažmana u Hrvatskoj, a o događanjima unutar Akademije ne znam detalje i ne želim to komentirati”, rekao je Ivan Đikić, redoviti profesor medicine na Sveučilištu Goethe.

Rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Dobitnik je niza priznanja među kojima se ističu najprestižnija njemačka znanstvena nagrada “Gottfried Wilhelm Leibniz”, nagrade američkog (AACR) i europskog (EACR) i njemačkog (DKH) udruženja za rak, nagrade Hans Krebs i te Louis-Jeantet za medicinu.

Đikić je, također, jedan od rijetkih znanstvenika koji je dobio čak tri projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), poznatih kao “znanstveni Oscari”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Viktor

prije 2 tjedna

Ovo me neodoljivo podsjeća na onu: Nemo propheta in patria. Drugim riječima: zavidnici će ti priznati sve - osim tvog osobnog uspjeha. Jednostavno, boje se boljeg od sebe.

Avatar photo
KUNA

prije 2 tjedna

Strasan znanstvenik koji potvrdjuje sumnjive ideologije i potvrdjuje ono sto mu se naredi ! znanstveni radovi i argumenti su nesto drugo ! vidjeli smo njegovo znanje za vrijeme COVIDA !!! Neka njega u Njemackoj i Americi !!!