VRTLARSKE CAKE Lavanda će božanski mirisati i dugo cvasti, primijenite li ove savjete

Autor:

Pixabay

Lavanda je puno više od lijepog cvjeta, zamamnog mirisa. Već sama činjenica da tjera komarce dovoljna je da je svatko zasadi barem u teglicu ili žardinjeru i stavi na prozorsku klupicu, balkon ili terasu.

Oni sretniji koji imaju vrt, svakako bi u njega trebali posijati ili posaditi lavandu. Uz komarce, lavanda tjera i nametnike te pomaže bilju da stekne otpornost i izraste u svoj svojoj punini. Neizostavna je u ormarima jer odjeći daje divan miris, ali je i čuva od moljaca.

Osim što nam čuva odjeću, čuva nam i živce jer umiruje te podiže kvalitetu sna. Par kapi eteričnog ulja lavande djeluje relaksirajuće na tijelo i psihu.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako uzgojiti i njegovati lavandu te produljiti vrijeme cvatnje, kako biste što duže uživali u njezinoj ljepoti i mirisu.

Lavanda je popularna među vrtlarima jer nije zahtjevna biljka.

Kada je saditi?

Najbolje vrijeme za sadnju lavande je proljeće – travanj ili svibanj kada mraz više ne može ošteti njezino korijenje, a biljka ima dovoljno vremena da se ukorijeni prije dolaska ljeta i suše.

I dok pravoj lavandi odgovaraju plitka, krševita i siromašna tla kakva su uz obalu, hibridnoj paše duboka i plodnija zemlja. Lavandin je jedan od hibrida lavande. Ima veće cvjetove, ali slabiji miris i vrlo je čest u našim krajevima.

Kada je riječ o poziciji, lavanda voli sunce pa joj pronađite mjesto na kojem će mu biti izložena barem osam sati dnevno.

Čime je hraniti?

Kako bi lavanda maksimalno cvala, najvažnije je da redovito dobiva sve potrebne hranjive tvari, a to ćete joj osigurati kvalitetnim organskim gnojivom kao što su kompostirano stajsko gnojivo ili koštano brašno.

Ova gnojiva osiguravaju uravnoteženu mješavinu esencijalnih hranjivih tvari i poboljšavaju strukturu tla.
Koristite ih kao prihranu.

Gnojivo iz kuhinje

Ostaci hrane također su odlično gnojivo za lavandu.

Ostatke povrća kao što su vrhovi mrkve ili listovi salate pomiješajte sa suhim lišćem i pokošenom travom, stavite u kantu za kompost i pričekajte dok vrijeme ne odradi svoje i bio otpad pretvori u kompost.

Kora banane bogata je kalijem koji je jedan od glavnih sastojka potrebna za rast cvijeća. Sve što trebate učiniti je narezati koru banane na sitnije komade i zakopati je u u blizini biljaka koje želite pognojiti.

Biljke će vam biti zahvalne, a vi ćete moći uživati u njihovoj ljepoti i mirisu. Naravno, u miru – bez komaraca, moljaca i ostalih insekata koje ne želite u blizini.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.