BOLESTI JETRE U PORASTU U KB-u Merkur ovog vikenda transplantirana tri organa

Autor:

17.03.2015., Zagreb - Danas je u KB Merkur odradjeno 5 transplantacija. Transplantacija jetre. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Oko 500 osoba godišnje u Hrvatskoj oboli od karcinoma jetre, a svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru kao posljedicu nezdrave prehrane, konzumacije alkohola i nekretanja. Masnu jetru ima i oko 45 posto pretile djece.

Iako se ne možemo pohvaliti tim brojevima, možemo uspješnim transplantacijskim programom. U KB-u Merkur u nedjelju je retransplantirana jetra 35-godišnjoj ženi, a u subotu su zahvaljujući jednom donoru transplantirali jetru i bubreg.

Transplantacijski tim KB-a Merkur ovog je vikenda presadio tri organa.

“U zadnje vrijeme radimo dosta teške pacijente. Jučer je bio jedan jako težak pacijent pa smo to uspješno napravili i još jednu transplantaciju bubrega od istog donora, a danas nam iz Austrije dolazi jetra za jednu pacijenticu koja je već bila transplantirana prije 14 godina”, rekao je Branislav Kocman, pročelnik Centra za transplantaciju solidnih organa KB Merkur.

Jetra je prevezena automobilom, 35-godišnja žena u sigurnim je i iskusnim rukama.

KB MERKUR: ‘Prvi smo u svijetu izveli ex vivo resekciju jetre zbog rijetke alveolarne ehinokokoze’

“Eksplantacija je bila od jedan sat na večer, mi onda nastojimo to ubrzati i imamo nekih 12 sati idealnog vremena da stavimo jetru. Bumo rekli to je rutina, ne očekujemo neka specijalna događanja, organ je izgleda dobar”, dodao je prim. Kocman.

Teži dio posla je posao intenziviste, znači vođenje tog bolesnika u jedinici za intenzivno liječenje kroz prvih par kritičnih dana. Sama transplantacija može trajati od tri sata pa do šest, osam sati, a u intenzivnoj bolesnik može biti od tri dana pa do tri mjeseca, sve ovisi o težini stanja”, objasnio je Denis Guštin, subspecijalist intenzivne medicine KB Merkur.

U KB-u Merkur od početka gdine su presadili 24 jetre, na organ se u prosjeku čeka oko tri mjesca, a na listi je 196 bolesnika.

“To su uglavnom bolesnici sa cirozom i otprilike jedna trećina tih bolesnika je s malignim tumorima jetre. U prosjeku je na internoj klinici na zavodu za gastroenterolgiju hospitalizirano oko desetak bolesnika, dio njih se priprema dio je nakon transplantacije zbog nekih liječenja komplikacija. Medijan dobi transplantiranih bolesnika je negdje oko 55 godina“, rekla je Tatjana Filipec Kanižaj, pročelnica Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KB Merkur.

120 PRESAĐENIH JETARA GODIŠNJE 50. obljetnica Eurotransplanta, Hrvatska najuspješnija članica

Bolesti jetre su u porastu, podaci zabrinjavajući

“Otprilike 60 posto naše populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu, nekih 25 posto osoba odrasle dobi puši, 10-ak posto osoba konzumira akohol na dnevnoj bazi i kad se tome pridodaju još neki manje česti uzroci bolesti jetre, onda dolazimo zapravo do vrlo jednog velikog udjela u općoj populaciji. Dakle prosječno 4 osobe dnevno umiru od bolesti jetre“, rekao je Ivica Grgurević, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva.

Baš zato što bolest u ranijoj fazi ne boli i nema znakovitih simptoma, ključna je prevencija, od zdrave pehrane i redovite tjelesne aktivnosti do osnovnih liječničkih pretraga i pregleda, objavio je HRT.

Ispijanje tri šalice kave dnevno dobro je za jetru, pokazala je velika studija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.