PRAVO NA IZBOR ‘Sve više žena odlazi u Sloveniju, uskraćene su zbog priziva savjesti’

Autor:

25.04.2024., Zagreb - Konferencija za medije inicijative My voice My Choice Croatia, za siguran i dostupan pobacaj u EU. Tea Vidovic. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tea Vidović iz Udruge Pariter za televizuju N1 govirila je o paneuropskoj inicijativi My voice, My choice.

Objašnjavajući o čemu je točno riječ Vidović je rekla da je riječ o inicijativi koja primjenjuje mehanizam eruopske građanske incijative gdje će kroz milijun potpisa koje nastoje prikupiti, tražiti Europsku komisiju da unutar budžeta oformi stavku kojom će se fincirati skrb vezana za pobačaj.

“Radi se o pravu na izbor za žene koje u svojim zemljama to pravo ne mogu ostvariti. Primjerice, Poljska i Malta imaju rigidan sustav i zato žene ne mogu ostvariti svoje pravo na izbor”, rekla je i dodala da isti mehanizam već postoji za slučaj raka dojke.

Prikupljanje potpisa počelo je 24. travnja.

“Imamo godinu dana za to, mogu se prikupljati online putem platforme i web stranice EK-a, a dostupni su i punktovi za fizičke potpise. U Hrvatskoj to još nije krenulo, skupljamo ih samo online”, istaknula je.

AMNESTY INTERNATIONAL Hrvatska se i dalje muči s ljudskim pravima, problematičan odnos prema manjinama i novinarima, migrantima…

Vidović otkriva da se inicijativa u podnedjeljak predstavlja u Bruxellesu, a iz dana u dan raste broj organizacija koje podržavaju inicijativu.

U fokusu su prvenstveno Poljska i Malta, no i u Hrvatskoj se pravo na izbor politizira.

“U Hrvatskoj zakonski okvir uređuje sustav, no u praksi je situacija drugačija i ženama se uskraćuje to pravo zbog priziva savjesti koji je sve češći. Zato često putuju u Sloveniju odakle ova inicijativa potječe. Ovim paneuropskim pokretom želimo skrenuti pažnju na problem i promijeniti svijest“, kaže Vidović.

Na pitanje vidi li u Hrvatskoj pomake nabolje, Vidović odgovara: “Ne vidim ih. Prema podacima koje imamo temeljem liječnika iz Slovenije, povećan je broj žena koji odlazi u susjedne zemlje”

Također je istaknula da inicijativa želi to pravo omogućiti svim ženama na području Europe, no potpise mogu dati samo državljani zemalja članica EU-a, objavio je N1.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.