Određena skupina umirovljenika uskoro će biti još ‘bogatija’

Autor:

Foto: Unsplash

Mirovine prema posebnim propisima primaju određene skupine umirovljenika, odnosno ovdje spadaju osobe koje su bile djelatne vojne osobe, policijski službenici, branitelji iz Domovinskog rata, zastupnici u Saboru i članovi Vlade, ali i brojni drugi.

Ukupno ih prima 186.212 osoba koje primaju mirovine s međunarodnim ugovorima. Zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor dobivaju najveći iznos od 1.864,42 eura. Od srpnja im je na mirovine vraćeno pet posto, a u isplati u veljači su dobili za još pet posto veće mirovine, što im je umanjeno zakonom 2010. godine. Jednako tako, mirovine će im se dodatno povećati u travnju zbog usklađivanja.

Korisnici kojima su mirovine priznate prema posebnim propisima primaju poprilično visoke mirovine. U siječnju je ove mirovine s međunarodnim ugovorima dobilo ukupno 186.212 korisnika, dok je bilo 182.249 onih koji mirovine primaju bez međunarodnih ugovora, odnosno za manji dio staža ostvaren u Hrvatskoj.

Najveći iznos tako primaju zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor kojima je iznos mirovine 1.864,42 eura. Nakon usklađivanja mirovina, u isplati u travnju će dobiti mirovine veće za čak 78,12 eura više pa će se raditi o iznosu od 1.942,54 eura, piše Mirovina.hr.

Odmah iza njih su redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – HAZU s mirovinom od 1.716,58 eura. Najmanje mirovine prema posebnim propisima u iznosu od 364,42 eura primaju članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi i nacionalnoj plovidbi.

Ipak, što se tiče broja korisnika mirovina prema posebnim propisima hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (ZOHBDR) su najbrojniji. Njih ima čak 71.529. Oni su u prosincu dobili mirovinu u iznosu od 1.046,08 eura. S povećanjem od 4,19 posto, odnosno usklađivanjem, će njihove mirovine biti veće za 43,83 eura pa će iznositi 1.089,91 euro.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Lumumba

prije 1 mjesec

Uskoro će nacionalizacija imovine i ukidanje nezasluženih penzija, samo da voda pređe grlo. Recimo da se oduzmu nezaslužene penzije Hrvatska ne bi trebala Nepalce i Indijce i bilo bi i viška radne snage.