CANNES 2024, 7. DAN Demi Moore u filmu koji je uperen protiv muškaraca – krkana

Autor:

Demi Moore attends the The Substance Red Carpet at the 77th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 19, 2024 in Cannes, France.//PECQUENARDCYRIL_THESUBSTANCEREDCARPET-CPECQUENARD-6893/Credit:CYRIL PECQUENARD/SIPA/2405201705,Image: 874809416, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: CYRIL PECQUENARD / Sipa Press / Profimedia

CYRIL PECQUENARD / Sipa Press / Profimedia

Filmski festival u Cannesu voli body horror filmove, jedan takav, “Titan”, osvojio je 2021. godine Zlatnu palmu, a režirala ga je Francuskinja Julia Ducournau. Zato ni ne čudi što se ove godine povijest, barem djelomično, ponavlja. U konkurenciju za Zlatnu palmu uvršten je body horror “The Substance”, režirala ga je Francuskinja Coralie Fargeat, s time da film označava povratak Demi Moore u Cannes, koja ima glavnu ulogu. Pored nje, u Cannes je stigao i njen partner iz filma Dennis Quaid.

The Substance” je feministički body horror, naziv filma ujedno je i naziv proizvoda koji obećava transformaciju u bolju i mlađu verziju sebe. Demi Moore glumi stariju tv voditeljicu aerobika koja nakon uzimanja proizvoda postaje mlađa. U mlađoj verziji tv voditeljicu glumi Margaret Qualley, a sve to rezultiralo je filmom koji je, prema dežurnim mjeračima, dobio pljesak u trajanju od rekordnih 13 minuta. Dug pljesak dočekao je i glumce iz filma kada su ušli u sobu za konferencije za novinare.

Demi Moore izjavila je kako je, nakon čitanja scenarija, prihvatila ulogu jer je tražila nešto što će je maknuti iz njene zone komfora i što će se učiniti boljom osobom i boljom glumicom. Nakon snimanja ovog filma, kazala je, počela je prihvaćati samu sebe više no ikada. Po njenom mišljenju, film prikazuje kako muškarci gledaju na žene pri čemu nova i mlađa žena dobiva novu priliku ali i dalje traži potvrdu od strane muškaraca. Ipak, upozorila je kako film ne smatra anti-muškim već već je uperen protiv muškaraca – krkana.

Foto IPP/Daniele Cifala Cannes 20/05/2024 The Substance Photocall – The 77th Annual Cannes Film Festival nella foto : Demi Moore Italy Photo Press – World Copyright *** IPP Photo Daniele Cifala Cannes 20 05 2024 The Substance Photocall The 77th Annual Cannes Film Festival in the photo Demi Moore Italy Photo Press World Copyright,Image: 874767771, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk.;PUBLICATIONxNOTxINxITAxFIN, Credit images as “Profimedia/ IMAGO”, Model Release: no, Credit line: R4924_italyphotopress / imago stock&people / Profimedia

Što se tiče Dennisa Quaida, on je prvo rekao kako svoju ulogu posvećuje Rayu Liotti koji je prvi dobio tu ulogu ali je ubrzo preminuo. “Četrdesete su godine kada se ženama sugerira da su stare dok muškarci nastavljaju s radom. Sviđa mi se tema filma, to je tema o kojoj se ljudi boje pričati”, smatra Quaid koji je dodao da će ovaj film biti važan i za 20 godina. Inače, iako su on i Demi Moore stekli slavu filmovima u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, ovo je prvi puta da glume zajedno u nekom filmu.

U ponedjeljak je premijeru imao film “Horizon: An American Saga” koji se ne natječe za Zlatnu palmu. Redatelj i glavni glumac je Kevin Costner najavio je kako će se ta vestern saga sastojati od pet filmova, na prva tri već je potrošio svojih 98 milijuna dolara, a u četvrti film uložit će 100 milijuna dolara. Rekao je kako je stavio svoje četiri kuće na bubanj. Kuće koje je mislio ostaviti svojoj djeci, ali će se oni morati sami snaći.

“Ne znam zašto je tako teško uvjeriti ljude da vjeruju u film koji želim snimiti. Ne mislim da je bilo čiji film bolji od mog. Napravljen je za ljude”, objasnio je Costner na konferenciji za novinare u ponedjeljak dodajući kako mu se to već događalo s prethodnim filmovima u karijeri. Prva dva filma su snimljena i u srpnju će se početi prikazivati u svjetskim kinima te je najavio kako vjeruje da će treći dio imati premijeru dogodine u Cannesu. Treći dio upravo se počeo snimati pa je Costner rekao kako je u Cannesu obilazio kompanije koje bi mogle uložiti novac u njega. Nigdje nije bio dobrodošao. Našalio se i na račun svog statusa u Cannesu. “Nekada nisam dobivao novac za pojavljivanje na crvenom tepihu, zatim su mi plaćali velik novac za to, a sada sam morao sam sebi platiti da bi prošetao crvenim tepihom”.

Sienna Miller, Kevin Costner and Hayes Costner attend the “Horizon: An American Saga” Red Carpet at the 77th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 19, 2024 in Cannes, France.,Image: 874793782, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: LiveMedia / ddp USA / Profimedia

Kada smo već kod zvijezda na crvenim tepihu, dosadašnji je dio festivala u Cannesu obilovao njima, ali se primjećuje kako najveće filmske kompanije štede na promociji svojih filmova na Azurnoj obali. Tako je magazin Variety objavio tekst po kojem najveće zvijezde traže honorar od 100 tisuća dolara kako bi došli u Cannes, prošetali crvenim tepihom i promovirali novi film u kojem glume. No, 100 tisuća dolara tek je početni trošak, nakon toga slijede posebni zahtjevi. Neki žele doputovati u Cannes privatnim avionom, neki traže da s njima dođu njihovi stilisti, frizeri i šminkeri. Slijedi smještaj u nasjkupljim hotelima, prehodnih godina zvijezde su bile smještene u prekrasnom Du Cap hotelu u Antibesu, ali tada traže na raspolaganju vozača i luksuzan auto kako bi mogli doći do Cannesa i natrag. Kada se zbroje svi mogući troškovi, filmska kompanija treba potrošiti milijun dolara, a možda i više, kako bi filmska zvijezda njihovog filma došla u Cannes na festival.

Zato se, s druge strane, štedi na drugim stvarima. Hrana je na partyjima skromna, čak i na skupim filmovima kao što je “Furiosa”. Sve se manje partyja organizira na luksuznim jahtama. Pored toga, štedi se i na oglašavanju. Do sada je pročelje hotela Carlton bio najveći mamac za oglašavanje, prije dvije godine tu se reklamirao “Top Gun: Maverick”, prošle godine novi “Indiana Jones”. Ove godine ništa tako spektakularno se ne reklamira.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.