POGINUO U HELIKOPTERSKOJ NESREĆI Bijela kuća kaže da je Raisi imao ‘krvave ruke’

Autor:

epa11040183 National Security Council (NSC) Coordinator John Kirby speaks to reporters about US efforts to get more humanitarian aid into Gaza in the White House briefing room in Washington, DC, USA, 21 December 2023. Kirby also spoke about the US prisoner swap with Venezuela, and the surge of migrants at the US border with Mexico.  EPA/JIM LO SCALZO / POOL

EPA/JIM LO SCALZO / POOL

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u nedjelju, imao je “krvave ruke” zbog podupiranja ekstremističkih skupina u regiji, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da će SAD nastaviti držati Iran odgovornim zbog onoga što je nazvao destabilizacijskim aktivnostima u regiji.

“Bez sumnje da se radilo o čovjeku s puno krvi na rukama”, rekao je Kirby.

Iran je od SAD-a tražio pomoć nakon pada Raisijeva helikoptera u planinskim predjelima uz granicu s Azerbajdžanom, no SAD naposljetku nije uspio pomoći zbog logističkih razloga, naveo je State Department.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je također novinarima da Raisijeva smrt neće promijeniti temeljni američki stav prema Iranu.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš kojeg se dugo smatralo mogućim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbajdžanom, rekli su dužnosnici i državni mediji u ponedjeljak.

Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana pronađena je rano u ponedjeljak nakon potrage po nevremenu.

Raisijevu smrt je potvrdio potpredsjednik Mohsen Mansuri u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama i na televiziji.

TKO JE BIO RAISI? Tvrdolinijaš u unutarnjoj politici, zagovornik nuklearnog programa i protivnik Washingtona

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 4 tjedna

Možda se bez sumnje radilo o čovjeku s puno krvi na rukama, ali zato je najbitnije da se nije radilo o čovjeku koji je, moguće, izazivao puno krvi na rukama!

Avatar photo
Marijan

prije 4 tjedna

Točno je, no i Američki vojnici, posebice Australski saveznici (Afganistan) imali su i previše krvi po rukama. I nikom ništa. Američki vojnici za vrijeme napada na Irak napravili su masovne ratne zločine. Ratne zločine na Bliskom Istoku najviše čine američki a zatim izraelski vojnici. Nitko ih ne obuzdava u ubijanju civila. Nikad neće odgovarati ni za pljačku, masovne zločine ni za bilo što drugo. Ova "helikopterska nesreća" ima biljeg američke sabotaže.