PAD HELIKOPTERA Službeno potvrđena smrt iranskog predsjednika Raisija, nema preživjelih

Autor:

Iranian president and foreign minister killed in helicopter crash, state media confirm; picture shows the crash site,Image: 874698012, License: Rights-managed, Restrictions: ***
HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only 
***, Model Release: no, Credit line: east2west newse / WillWest News / Profimedia

east2west newse/WillWest News/Profimedia

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš kojeg se dugo smatralo mogućim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poginuo je u padu helikoptera u planinskom području blizu granice s Azerbajdžanom, rekli su dužnosnici i državni mediji u ponedjeljak..

Olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana pronađena je rano u ponedjeljak nakon potrage po nevremenu.

Raisijevu smrt je potvrdio potpredsjednik Mohsen Mansuri u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama i na televiziji.

Državna televizija je objavila da snimke s mjesta događaja koje prikazuju helikopter koji je udario u vrh planine, no nema službenih informacija o uzroku pada.

Turski dron otkrio je izvor topline koja je dolazila iz srušenog helikoptera i koordinate mjesta nesreće podijelio s iranskim vlastima, prenijela je agencija Anadolija.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.

Šezdesettrogodišnji Raisi je izabran za predsjednika 2021., a otkako je stupio na dužnost, postrožio je zakone o ćudoređu, nadgledao krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda i zauzeo tvrd stav u pregovorima sa svjetskim silama o iranskom nuklearnom programu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu riječ u pitanjima vanjske politike i iranskog nuklearnog programa, smirivao je Irance govoreći da neće biti poremećaja u državnim poslovima.

Molitve, potraga

Spasilačke ekipe su se preko noći borile s nevremenom i teškim terenom kako bi došle do olupine u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

“Kada je otkriveno mjesto nesreće, nisu utvrđeni znakovi života kod putnika helikoptera”, rekao je čelnik iranskog Crvenog polumjeseca Pirhosin Kolivand za državnu televiziju.

Nacionalna televizija je ranije prekinula svoj redovni program kako bi emitirala molitve koje se za Raisija održavaju diljem zemlje.

Objavljeni video prikazuje spasilačku ekipu kako se u sjajnim jaknama i sa svjetiljkama na glavama okupila oko uređaja za navigaciju dok su usred nevremena u mrklom mraku pretraživali planinsko područje.

Sličan helikopter koristi i hrvatska policija

Iranski predsjednik Raisi na kobni se let zaputio helikopterom Bell 212 koji je pušten u opticaj kasnih 1960-ih, tvrdi vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton.

Leighton je za CNN rekao da su poteškoće u nabavi rezervnih dijelova mogle biti važan čimbenik u nesreći.

Helikopter je prvo proizvođen u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim u Kanadi, rekao je Leighton za CNN, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva, a prenijela je slobodnadalmacija.hr.

“Prvi put je uveden tijekom kasnijeg razdoblja vladavine šaha 1976. u komercijalnom obliku i imao je život prije toga u američkoj vojsci, tako da je stvarni početak ove posebne vrste helikoptera mogao biti već u kasnim 1960-ima”, rekao je Leighton.

On je kazao da bi nabava rezervnih dijelova za ovaj helikopter mogla definitivno biti problem za Irance.

Inače, isti tip helikoptera koristi i hrvatski MUP, kao i policije i obalne straže brojnih drugih zemalja. Više o tome možete pročitati ovdje.

AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Druge zemlje nude pomoć

Nekoliko zemalja je izrazilo zabrinutost i ponudilo pomoć.

Bijela kuća je objavila da je američki predsjednik Joe Biden upućen u detalje nesreće. Kina je izrazila duboku zabrinutost, dok je Europska unija je ponudila satelitsko mapiranje terena.

DRAMATIČNO U IRANU Srušio se helikopter s predsjednikom! Prognoze nisu optimistične, traje intenzivna potraga

Tvrdolinijaš i mogući nasljednik

Do pada zrakoplova je došlo u vrijeme rastućeg nezadovoljstva u Iranu zbog niza političkih, socijalnih i gospodarskih kriza. Iranski klerikalni vođe suočavaju se s međunarodnim pritiskom zbog svog spornog nuklearnog programa i jačanja vojnih veza s Rusijom tijekom rata u Ukrajini.

Otkako je iranski saveznik Hamas napao Izrael 7. listopada, što je dovelo do izraelskog napada na Gazu, sukobi s proiranskim skupinama izbili su diljem Bliskog istoka.

U iranskom političkom sustavu, podijeljenom na klerikalni establišment i vladu, Raisijev 85-godišnji mentor Hamnei, vrhovni vođa od 1989., ima moć donošenja odluka glede svih važnijih politika.

Mnogi su godinama vidjeli Raisija kao kandidata koji bi mogao naslijediti Hamneija, koji je odobravao Raisijeve ključne politike. Raisijeva pobjeda na izborima 2021. dovela je sve grane vlasti pod kontrolu tvrdolinijaša nakon što je osam godina predsjednik bio pragmatist Hasan Ruhani i nakon što je dogovoren nuklearni sporazum sa svjetskim silama, uključujući Washington.

Međutim, Raisijev položaj je možda oslabljen prosvjedima protiv klerikalne vlasti i neuspjehom da se popravi iransko gospodarstvo pogođeno zapadnim sankcijama.

Raisi je bio na granici s Azerbajdžanom u nedjelju kako bi otvorio branu Qiz-Qalasi, zajednički projekt dviju zemalja. Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, koji je rekao da je ranije Raisiju uputio “prijateljski pozdrav”, ponudio je pomoć pri spašavanju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.