SNAŽNE VEZE Putin odao počast Ebrahimu Raisiju: Izvanredan političar, istinski prijatelj Moskve

Autor:

epa11351809 Russian President Vladimir Putin meets with Minister of Emergency Situations of Russia Alexander Kurenkov and Minister of Natural Resources and Ecology Alexander Kozlov in Moscow, Russia, 18 May 2024.  EPA/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je odao počast svome iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći te ga je nazvao “izvanrednim političarem” i “istinskim prijateljem” Moskve.

Predsjednik Putin, čija je zemlja u posljednje dvije godine znatno ojačala veze s Iranom, u ponedjeljak je telefonom, neposredno nakon imenovanja razgovarao i s privremenim iranskim predsjednikom Mohamadom Mohberom te mu je izrazio sućut.

Istaknuo je uspomenu na “pouzdanog partnera koji je dao neprocjenjiv osobni doprinos razvoju prijateljskih odnosa između Rusije i Irana”, stoji u priopćenju Kremlja.

Vladimir Putin i Mohamad Mohber u telefonskom su razgovoru istaknuli “obostranu želju za koherentnim nastavkom jačanja globalne suradnje” između dviju zemalja, dodao je Kremlj.

Nekoliko sati ranije Putin je odao počast Raisiju i uputio izraze sućuti o čemu je izvijestio Kremlj.

PAD HELIKOPTERA Službeno potvrđena smrt iranskog predsjednika Raisija, nema preživjelih

“Ebrahim Raisi bio je izvanredan političar. Kao istinski i pravi prijatelj Rusije dao je neprocjenjiv osobni doprinos razvoju dobrosusjedskih odnosa između naših dviju zemalja i uložio velike napore da ih dovede na razinu strateškog partnerstva”, rekao je ruski predsjednik.

Rusija se okrenula Iranu nakon početka ofenzive na Ukrajinu 2022. kako bi dobila vojnu, ali i ekonomsku pomoć, no zapad je oštro sankcionirao obje zemlje.

Zapad optužuje Teheran da je podupro Ruse tako što ih je opskrbio bespilotnim letjelicama.

Službeni iranski mediji u ponedjeljak su objavili da bi pogrebna ceremonija za iranskoga predsjednika Raisija trebala početi u utorak u Tabrizu.

Ispraćaj predsjednika Raisija i svih osoba koje su poginule u istoj helikopterskoj nesreći održat će se “u utorak u 9:30 u Tabrizu“, a “tijela će zatim biti prevezena u Teheran”, gdje će se pogrebna ceremonija nastaviti, objavila je agencija Irna, pozivajući se na informacije dobivene od ministra unutarnjih poslova Ahmada Vahidija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.