KAKVA INOVACIJA! Počela prodaja električne žlice koja okus hrane čini slanijim

Autor:

This picture taken on November 20, 2023 shows Ai Sato, from the health science business division of Kirin Holdings, displaying a spoon and bowl that enhance the salty taste of low-sodium food, at the city hall in Odawara, Kanagawa prefecture, south of Tokyo. The spoons and bowls were developed to help people who are trying to reduce salt intake, yet still enjoy traditionally salty dishes like ramen noodles and Japanese miso soup.,Image: 848971278, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Philip FONG / AFP / Profimedia

Philip FONG/AFP/Profimedia

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings pustio je u prodaju elektrificiranu žlicu za koju znanstvenici tvrde da promiče zdraviju prehranu jer pojačava slane okuse bez dodavanja soli.

Predstavljanje tog proizvoda u ponedjeljak prva je komercijalizacija tehnologije koja je prošlogodišnja dobitnica Ig Nobela, nagrade za neuobičajenu znanost.

Kirin će na internetu prodati samo 200 električnih žlica za cijenu od oko 117 eura te ograničenu količinu u jednoj japanskoj trgovini u lipnju, no u konačnici se nada prodati milijun primjeraka u svijetu u pet godina. Prodaja u inozemstvu kreće iduće godine.

Žlica izrađena od plastike i metala razvijena je u suradnji s profesorom Homeijem Miyashitom sa Sveučilišta Meiji koji je ranije pokazao kako električni štapići za jelo pojačavaju okuse, u ovom slučaju dojam slanoće.

Kirin, tvrtka koja pokušava iz prodaje pića ući i na područje zdravstva, tvrdi da je ova tehnologija posebno značajna za Japan jer odrasla osoba tamo prosječno dnevno konzumira 10 grama soli, što je dvostruko više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Prevelika konzumacija soli povezana je s visokim krvnim tlakom, moždanim udarima i drugim bolestima.

“Japanska kuhinja preferira slane okuse“, rekla je Kirinova istraživačica Ai Sato.

“Japanci kao cjelina moraju smanjiti svoj unos soli, no može biti teško napustiti naše prehrambene navike”, dodaje.

“To nas je dovelo do razvoja ove električne žlice”, rekla je.

Žlica je teška oko 60 grama te radi na punjivu litijsku bateriju.

Povećan unos soli povezan s razvojem ateroskleroze čak i uz normalan krvni tlak

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.