NE MELJITE PLASTIKU Iz trgovina se masovno povlače mlinci za krupnu sol

Autor:

Pixabay

Ako kod kuće imate jedan od onih jednokratnih plastičnih mlinaca za krupnu sol, velika je šansa da si u hranu meljete plastiku.

I to ne samo ako ste kupili isključivo neki od konkretnih primjeraka za koje je Državni inspektorat naredio povlačenje iz prodaje, nego praktički za sve vrste jednokratnih plastičnih mlinaca za krupnu sol koji su trenutno u prodaji, piše Jutarnji.

Razlog?

Nadležna tijela prešućuju i zanemaruju da je velik dio te krupne soli najvjerojatnije pakiran u identične jednokratne plastične mlince istog proizvođača s kojima očito postoji sustavni problem – čime se inspekcija uopće nije bavila – kao i da su jednokratni mlinci s plastičnim mehanizmima općenito neprikladni za krupnu morsku sol, koja je jako tvrda, pa su pucanja i lomljenja mehanizama česta.

Općenito, kad se malo kronološki pogleda što se s tim mlincima za sol događalo posljednjih tjedana, jasno je kako nam sustav zaštite malo šteka i kako se problemu ovih mlinaca baš i nije ambiciozno pristupilo.

Prva obavijest Državnog inspektorata datira u 1. ožujka, kad je iz prodaje povučen Nadalinin mlinac morske soli od 100 grama, s datumom do listopada 2026. godine, a zbog prisutnosti stranog tijela, odnosno komada plastike.

Potom 29. ožujka idu dvije nove obavijesti o povlačenju mlinaca krupne morske soli tvrtke Kotany te Podravke, također zbog prisutnosti plastike, a potom ide još jedna obavijest za Nadalinin mlinac, 8. travnja.

Nakon toga novih službenih obavijesti u vezi s mlincima više nema sve do 30. travnja, kad će tvrtka Kaufland sama i dobrovoljno iz prodaje povući svoj mlinac za krupnu sol od 110 grama zbog moguće prisutnosti mikroplastike, a istog dana svoj će mlinac dobrovoljno opozvati i Konzum, zbog prisutnosti plastike.

Čestice plastike pronađene u oblacima: “Udišu je i ljudi i životinje, a otkrivena je u više organa kao što su pluća, srce…”

Selektivna objava informacija

Zanimljivo, DIRH će tri dana kasnije, dakle 3. svibnja, ujutro na svoje stranice staviti obavijest o povlačenju Konzumovog mlinca, ali ne i onog tvrtke Kaufland, a treba primijetiti i da je propustio obavijestiti da je Konzum i nekoliko tjedana ranije, točnije 15. ožujka, također povukao jedan svoj mlinac te to stidljivo objavio na svojim stranicama, no to inspekcija nije imala potrebe prenijeti.

Dodatno, a možda i najzanimljivije – samo se u prvoj obavijesti koju je objavio DIRH navodi ime proizvođača mlinca, tvrtke JOMA Kunststofftechnik Gmbh iz Austrije, dok u svim ostalim obavijestima informacija o proizvođaču mlinca nedostaje.

Kako Jutarnji doznaje iz Nadaline, oni su na kraju iz prodaje povukli sve mlince s morskom soli.

“Firma Luxor d.o.o. je osim LOT brojeva po nalogu inspekcije povukla iz prodaje i sve mlinčiće s morskom soli. Mala smo firma i cjelokupna količina je oko 300 komada povučenih s tržišta. Taj proizvod smo skroz ukinuli iz naše ponude kada smo vidjeli da je i najveća svjetska začinska firma morala povući iz prodaje svoje mlinčiće zbog istog problema. Proizvođač mehanizama mlinčića je jedna austrijska firma čije mlinčiće koriste mnoge firme u EU”, rekli su iz Nadaline.

Prvo istraživanje u Hrvatskoj o učinku mikro i nanoplastike na zdravlje

Taj je najveći svjetski začinski proizvođač vrlo vjerojatno Drogheria e Alimentari, talijanska tvrtka koja proizvodi Konzumovu robnu marku Spice Chef te koja je u vlasništvu američkog začinskog giganta, tvrtke McCormick.

Tko je proizvođač njihovih mlinaca za krupnu sol, ne navodi se, a Jutarnji list nije uspio dobiti odgovor ni iz Državnog inspektorata, kojem su poslali upit.

Zanimalo ih je dosta toga: zašto je inspekcija selektivno objavljivala informacije o povlačenju mlinaca, zašto se samo kod jedne tvrtke navodi ime proizvođača konkretnog mlinca, jesu li istraživali je li u svim dosad poznatim slučajevima povlačenja zapravo riječ o povlačenju mlinca istog proizvođača, kao i zna li inspekcija uopće koliko je takvih spornih mlinaca prisutno na domaćem tržištu?

Informacije nisu dobili niti od Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koja je Jutarnji list obavijestila da agencija na temelju informacija od Inspektorata također objavljuje obavijesti za potrošače – kao što su obavijesti o povlačenju – ali i da je tijelo nadležno za upravljanje HR RASFF sustavom Inspektorat, kojem treba uputiti sva pitanja.

Mikroplastika je posvuda

Dodatno, javno je dostupan jako velik broj znanstvenih studija koje dokazuju da krupna morska sol nije prikladna za plastične, jednokratne mlince. Ne samo da ovdje dolazi do mogućnosti pucanja samog mehanizma, zbog čega plastika može završiti u hrani, nego je dokazano da korištenje plastičnih mlinaca rezultira i pojavom mikroplastike u hrani, čiji učinci na zdravlje još nisu u cijelosti poznati.

‘Znamo da je svugdje oko nas!’ Mikroplastika u oceanima, zraku i – ljudskom tijelu

Izvanredni profesor s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Zvonimir Katančić kaže da kod mlinaca napravljenih isključivo od plastike lako može doći do trganja sitnih komadića plastike prilikom mljevenja, čak i u slučajevima kad je ta plastika čvršća od zrna soli.

“Plastika i mikroplastika svugdje su oko nas, ima ih u vodi koju pijemo i zraku koji udišemo. Izvori nisu samo plastična ambalaža nego i, primjerice, sitne čestice koje nastaju trošenjem automobilskih guma ili sintetska vlakna odjeće. Mikroplastika sama po sebi nije štetna jer se ne razgrađuje u tijelu, pa se većinom kroz probavni sustav izbacuje iz tijela”, kaže Katančić, ali dodaje da je problem što plastika uobičajeno ima neke aditive koji se mogu izlučivati u tijelu, a neki od njih mogu imati određenu dozu toksičnosti.

“A najsitnije čestice, odnosno nanoplastika, mogu prolaziti kroz crijevnu stijenku i ulaziti u krv. Stvarni utjecaj na ljudsko tijelo se još dugo neće znati. To je problem koji je prepoznat tek prije nekoliko godina, pa je teško dati neke jednoznačne odgovore. Do akumulacije u tijelu zasigurno dolazi, ali efekte toga je teško razlučiti od akumulacije drugih potencijalno štetnih tvari kojima smo okruženi”, rekao je profesor Katančić za Jutarnji list.

ZNANSTVENICI: Visoka koncentracija mikroplastike na dnu mora

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.