HRVATSKA U EUROPSKOM VRHU MEDICINE Glavni kirurg: ‘Transplantirali smo pet organa u šest sati’

Autor:

08.05.2015., Zagreb - Kirurg Stipislav Jadrijevic. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

U Kliničkoj bolnici Merkur prije nekoliko dana napravljena je multivisceralna transplantacija pet organa kod jednog pacijenta: želuca, tankog i debelog crijeva, jetre te gušterače.

Istaknuti hrvatski abdominalni kirurg Stipislav Jadrijević koji je s timom kolega s Merkura napravio zahtjevnu transplantaciju, za nacional.hr je otkrio koliko su česte ovakve operacije te gdje stojimo kada je po pitanju transplantacijska medicina.

“Prije nekoliko dana uspješno smo izveli smo multivisceralnu transplantaciju te se pacijent oporavlja na intenzivnom odjelu”, kazao je na početku Jadrijević, koji iza sebe ima stotine transplantacija organa. Jedan od vodećih stručnjaka na ovom području, više se puta odvažio na komplicirane zahvate koje se malo tko usudi izvesti, o čemu govori i činjenica da je prije nekoliko godina prvi u Hrvatskoj izveo tzv. ex vivo operaciju, jednu od zahtjevnijih u abdominalnoj kirurgiji.

Takva operacija izvodi se na način da se jetra izvadi iz tijela, na drugom stolu odstrani tumor i onda vrati zdrav dio tog organa u tijelo.

Multivisceralne transplantacije, poput ove izvedene na pet organa, zahtjevne su i jako rijetke, otkrio nam je abdominalni kirurg.

“Nisam siguran da li se ove godine ijedna takva operacija napravila u Europi. Eventualno manje operacije kojima su presađena dva ili tri organa. Pet kao u ovom slučaju, velika je rijetkost”, naglašava naš sugovornik.

Otkrio nam je kako je operacija trajala punih šest sati, do trenutka prikopčavanja organa, a cijeli proces prošao je bez problema te se pacijent u ovom trenutku dobro oporavlja.

“Mi u Hrvatskoj imamo jako dobro razvijenu transplantacijsku medicinu i transplantacijski program”, kazao je Jadrijević, a s njim se slaže i ravnatelj bolnice Merkur – Mario Starešinić.

“Ovakav tip operacije izvodi se u samo 11 europskih centara, a godišnje se izvede 10 takvih operacija u cijeloj Europi”, navodi.

Povodom ovog jedinstvenog uspjeha, a na sam Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva, danas su u Kliničkoj bolnici Merkur govorili i ravnatelj ustanove prof.dr.sc. Mario Starešinić, prof.dr.sc. Stipislav Jadrijević, doc.dr.s.Dinko Mikulić, doc.dr.sc. Jadranka Pavičić Šarić te prof.dr.sc. Tajana Filipec Kanižaj.

Ovim pothvatom, ali i mnogim prije toga KB Merkur svrstana u sam vrh svjetskih centara izvrsnosti za multiorgansku transplantaciju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.