SKANDAL Visoki kazneni sud spasio Turudića: Ne možemo utvrditi da je lagao o susretu s Mamićem

Autor:

03.05.2024., Virovitica - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovic nazocio je svecanoj sjednici 81. gardijske bojne Hrvatske vojske 'Kumovi' povodom 30. obljetnice osnutka te postrojbe  Medju ostalim bili su nazocni i potpredsjednik Vlade RH i minidstar obrane Ivan Anusic, te Ivan Turudic, buduci celnik DORH-a, saborski zastupnik Josip Djakic... Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda (VKS) odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića za pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike protiv Ivana Turudića, donedavnog suca prizivnog suda koji u ponedjeljak preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Visoki kazneni sud je, objavljujući samo Turudićeve inicijale, izvijestio da je sudačko vijeće VKS-a raspravljalo 7. svibnja ove godine o prikupljenim materijalima i pretpostavkama za daljnje postupanje povodom pritužbe predsjednika VKS-a radi povrede dostojanstva sudačkog poziva.

Prizivni sud je dodao da je sjednica sudačkog vijeća održana uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

Turudić Mamića zanijekao čak osam puta! Prvo se sastao s njim, a onda na televiziji tvrdio: ‘Ne, ne…’

Na sjednici je utvrđeno da sadržaj pritužbe ukazuje kako je ona nepotpuna i nerazumljiva jer iz nje nisu razvidni vrijeme i opis konkretne radnje kojom je počinjena eventualna povreda Kodeksa sudačke etike, a isto nije moguće odrediti niti nakon prikupljene dokumentacije od N1 televizije, RTL televizije i Nove TV, kao i od nadležnih pravosudnih tijela.

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Ivan Turudić prešutio da je uoči prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika kao sudac tražio izuzeće od odlučivanja u velikoj korupcijskoj aferi

Stoga je sudačko vijeće donijelo zaključak kojim je pritužba, u smislu članka Zakona o općem upravnom postupku o nedostacima u postupku, vraćena podnositelju kao nepodobna za postupanje te je podnositelj obvezan otkloniti spomenuti nedostatak i ponovno podnijeti dopunjenu pritužbu u roku od 15 dana. U protivnom, ističe VKS, pritužba će biti odbačena.

VKS dodaje da je podnositelj pritužbe 16. svibnja ove godine dostavio podnesak sudačkom vijeću u kojem je naveo da pritužba sadrži jasan razlog i potpun vremenski okvir da bi se o njoj moglo odlučiti.

Pritom je podnositelj, nadodaje prizivni sud ne navodeći identitete, precizirao da se pritužba podnosi u odnosu na Turudićeve izjave koje je, prije i nakon što je imenovan za glavnog državnog odvjetnika, dao sudjelujući kao gost spomenutih televizijskih kuća o susretima sa Zdravkom Mamićem u vrijeme dok je Turudić bio sudac zagrebačkog Županijskog suda, a Mamić predmet istrage.

Milanović sazvao izvanrednu presicu. Turudić upao u tajne mjere SOA-e zbog Mamića?

VKS: Vremenski okvir Turudićevih televizijskih gostovanja potpuno neodređen

VKS nastavlja kako je na sjednici sudačkog vijeća, održanoj 22. svibnja ove godine, jednoglasno utvrđeno da takav sadržaj pritužbe ne ukazuje jasno u čemu se sastoji povreda Kodeksa sudačke etike, odnosno radi li se o medijskim istupima prije i nakon Turudićevog imenovanja za glavnog državnog odvjetnika koji bi bili u suprotnosti s kodeksom, javnim izjavama da su se dogodili susreti ili sami susreti koji su suprotni Kodeksu sudačke časti.

Također, VKS ističe da je pri tome vremenski okvir, prije i nakon Turudićevog imenovanja za glavnog državnog odvjetnika, potpuno neodređen, kao i podaci o datumu i nazivima emisija usprkos traženju takvih podataka od navedenih televizijskih kuća.

VKS naglašava da je podnositelj pritužbe, sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku (ZUP), dužan iznijeti točno, istinito i određeno činjenično stanje na kojem temelji svoj zahtjev, a dužan je za svoje navode ponuditi dokaze i po mogućnosti ih podnijeti, što u konkretnoj stvari nije učinjeno.

Turudić o susretu s Mamićem: Ponijela me emocija, bio sam naivan

Osim toga, navedeno je da se pritužba podnosi i uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda, a koja nije priložena uz pritužbu. “Kako takva suglasnost nije potrebna sukladno Kodeksu sudačke etike, a niti je priložena, to nije jasno određeno je li podnositelj pritužbe predsjednik VKS-a ili predsjednici VKS i Vrhovnog suda”, dodaje se u priopćenju.

“Slijedom navedenog, kako podnositelj nije postupio sukladno zaključku sudačkog vijeća od 7. svibnja 2024. te otklonio nedostatke u pritužbi koji onemogućuju postupanje po istoj, pritužbu je valjalo, sukladno ZUP-a, odbaciti jer je nerazumljiva i nepotpuna“, zaključuje VKS.

Inače, protiv odluke sudačkog vijeća VKS-a podnositelj pritužbe ima pravo prigovora u roku od osam dana od dana dostave, a o njemu odlučuje Etičko vijeće Vrhovnog suda.

Mamić se tijekom tajne noćne vožnje žalio Turudiću na nesretnu sudbinu, a on ga je pitao: ‘Zašto se bojiš?’

Nacional otkrio da se Turudić sastajao s Mamićem

Da se novi glavni državni odvjetnik sastajao s odbjeglim osuđenikom Zdravkom Mamićem otkrio je upravo tjednik Nacional, koji je objavio i sadržaj njihovog razgovora tijekom susreta koji je nadzirala SOA.  Susret dogodio nakon Mamićeva uhićenja, kad je on već bio pod istragom, na što je prošloga tjedna upozorio predsjednik Zoran Milanović koji sumnja da je premijer Andrej Plenković odao Turudiću državnu tajnu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sumnjao je da je premijer Andrej Plenković u izravnom telefonskom razgovoru odao Ivanu Turudiću, sucu Visokog kaznenog suda i kandidatu Vlade za glavnog državnog odvjetnika, sadržaj više izvještaja SOA-e koji su klasificirani kao državna tajna. Milanović to sumnja jer je Plenković koncem proteklog tjedna izjavio da je telefonski kontaktirao Turudića i diskutirao s njim o njegovim spornim kontaktima s odbjeglim pravomoćno osuđenim nogometnim moćnikom Zdravkom Mamićem, i to neposredno nakon što je Milanović upozorio na te sporne kontakte.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.