Milanović sazvao izvanrednu presicu. Turudić upao u tajne mjere SOA-e zbog Mamića?

Autor:

24.01.2024., Zagreb - Premijer Andrej Plenkovic i vladino Povjerenstvo za utvrdivanje prijedloga kandidata za glavnog drzavnog odvjetnika obavlja razgovore s cetvoricom kandidata u Banskim dvorima. Ivan Turudic dolazi na razgovor. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović najavio je u subotu izvanrednu press konferenciju koja bi trebala početi točno u podne, izvijestili su iz Ureda predsjednika. S ozbirom da je trenutno u fokusu javnosti Ivan Turudić, za pretpostaviti je da će predsjednik govoriti o imenovanju Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Sastao se s Mamićem?

Prema saznanjima N1Ivan Turudić čak se tri puta sastao sa Zdravkom Mamićem dok je ovaj bio pod tajnim mjerama praćenja od strane SOA-e.

Nakon što je Milanović u petak u Dubrovniku kazao da “Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik jer postoje ozbiljne sigurnosne zapreke” te dodao da će pričekati par dana prije nego o tome progovori, reagirao je i premijer. Plenković je potvrdio da je od Milanovića dobio neke informacije, što je ocijenio “poprilično neobičnim”, a vezane za saznanja Sigurnosno-obavještajne agencije o Turudiću.

Plenković je, kako kaže, zatražio “neformalno izvješće SOA-e”. “On se referira na neke tada tajne izvide iz 2015. godine, uvijek je to vezano za pitanje njegovog poznanstva sa Zdravkom Mamićem, nema tu ništa spektakularno, nikakvih posebnih novih saznanja”, tvrdi Plenković.

Kako doznaje N1, radi se o podatku da je u to vrijeme Ivan Turudić upao u SOA-ine tajne mjere praćenja Zdravka Mamića te da je s njim imao tri kontakta o čemu navodno postoje i klasificirane bilješke.

Utvrđeno je da se Turudić tri puta kratko sastao s Mamićem te da su njihovi razgovori trajali po nekoliko minuta. Navodno ne postoji bilješka niti audio zapis o sadržaju njihovih razgovora.

Unatoč tome Turudić je prošao tri sigurnosne provjere po zakonu 2009., 2014. i 2019. godine, a nova provjera slijedi sada. Pretpostavlja se da SOA nije pronašla ništa sporno u tim razgovorima, odnosno da Turudić nije pogodovao Zdravku Mamiću niti utjecao na njegov predmet.

Poslije tri obrade SOA-e Ivan Turudić postaje najsnažniji kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika

Iako je uobičajeno da USKOK preko suda traži od policije provođenje tajnih mjera, iz jučerašnjih izjava Plenkovića i Milanovića da se iščitati da je te tajne mjere provodila SOA koja je Turudića tijekom sigurnosnih provjera navodno i pitala za te susrete, a on u vrijeme tih susreta nije znao da se Mamić nalazi pod tajnim mjerama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.