MOŽE I POLAKO Usporite starenje uz ovih nekoliko jednostavnih, svakodnevnih navika

Autor:

Pixabay

Starenje je prirodan proces, neizbježan, no možemo ga usporiti i učiniti manje dramatičnim. To se postiže stvaranjem zdravih navika i vođenjem brige o svojim potrebama.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta, a neke od njih su dali stručnjaci koji ih i sami primjenjuju.

Održavanje društvenih veza

“Fokusiram se na stvaranje navika koje poboljšavaju moje opće stanje, poput meditacije i provođenja kvalitetnog vremena s ljudima koje volim”, kaže dr. Shoshana Ungerleider, liječnica interne medicine za portal Fortune.com. Njegujte odnose s prijateljima, ne odbijajte pozive na kavu, u šetnju, na koncert ili izlet, koliko god vam se to možda u konretnom trenutku ne da. Ne povlačite se u sebe i ne “lijepite” se za TV ekran.

Prehrana i rekreacija

“Prioritet mi je poboljšanje prehrane. Nitko se ne hrani savršeno zdravo, osobito ne ja, ali nastojim jesti zdravije. Također, nastojim redovito vježbati”, dodaje dr. Anthony Youn, autor knjige Younger for Life.

Nije bitno čime se bavite, koji sport prakticirate – sve se broji. Glavno da je redovito i da umjesto na kauču, koliko god je moguće, vrijeme provodite u pokretu.

Kad je o prehrani riječ, dovoljno je zaviriti u tanjur ljudima koji žive uz more. Mediteranska prehrana jedna je od najkvalitetnijih u svijetu, a nama je pred nosom. Šteta je ne iskoristiti njezine blagodati.

Nastojte uvijek imati bocu domaćeg maslinovog ulja i crnog vina (obiluje jakim antioksidansom resveratrolom koji pomlađuje, naravno kada ga konzumiramo s mjerom). Neka vam se barem jednom tjedno na stolu nađu riba i blitva, jedite sezonsko voće i povrće. Umjesto kremastih i preslatkih kolača, jedite smokvenjak, med, suho i svježe voće.

Manje brige

“Pokušavam se manje brinuti. Za mene taj proces uključuje zapisivanje o čemu brinem, određivanje je li to nešto što je pod mojom kontrolom, i ako jest, poduzimanje nečega u vezi s tim”, otkriva za spomenuti portal Maddy Dychtwald, autorica knjige “Ageless Aging: A Woman’s Guide to Increasing Healthspan, Brainspan and Lifespan“. Svatko bi trebao pronaći metod nošenja sa stresom i ublažavanja anksioznosti, koja za njega djeluje.

Ples

Ples nije samo tjelesna aktivnost, već i čista radost. Redoviti ples ne samo da promiče fizičku kondiciju, već i podržava mentalno zdravlje, pridonoseći mladenačkom i živahnijem duhu. Ples nas diže. Ne morate upisati sate plesa, već samo upalite radio ili pustite omiljenu pjesmu i prepustite joj se u svom dnevnom boravku.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Central Casting (@central_casting)

Priroda

Provođenje vremena u prirodi, osobito u šumi, dokazano dobro djeluje na zdravlje. Šumska kupka, u Japanu, odakle i potječe, poznata kao Shinrin-Yoku, moćno je sredstvo za regeneraciju organizma. U nekim zemljama svijeta liječnici šumsku kupku propisuju svojim pacijentima. Osim što šuma dubinski opušta, u njoj smo izloženi fitoncidima, kemikalijama koje biljke luče kako bi se zaštitile od insekata i mikroba. Za nas su fitoncidi prirodan antibiotik.

Spojite ugodno s korisnim pa se učlanite u planinarsko društvo. Osim što ćete proširiti krug ljudi s kojima se družite, možda i sklopiti novo prijateljstvo, boravit ćete u prirodi i biti fizički aktivni – tri u jednom.

Glazba

Nikada nije kasno naučiti svirati. Usvajanje novih vještina, poput sviranja nekog instrumenta, već samo po sebi pomlađuje. Stimulira mozak, jača neuronske veze i pridonosi mentalnom zdravlju. Glazba, pak, ima poseban učinak na psihu i tijelo. Regenerira ih. Sjetite se samo kako se naježite kada čujete omiljenu pjesmu…

Uvođenjem sitnih promjena u svakodnevicu, stvaranjem rituala u kojima uživate, ugodit ćete sebi, što je u konačnici najvažnije u održavanju pozitivnog stava prema životu, koji je temelj vitalnosti.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.