NOVA ERA BASTIANICHA ‘Mladi traže nešto novo, nutricionistički valjanu brzu hranu’

Autor:

FOTO: Dino Geromella

Lidia Bastianich, poznata američka kuharica istarskog podrijetla čije su TV emisije osvojile svijet, otkrila je za Gastro & Wine da je iskoristila pandemiju kako bi se povukla iz ugostiteljskog biznisa i posao prepustila sinu Josephu i kćeri Tanyi koji su u Americi pokrenuli biznis s poznatim talijanskim street food lancem

Zatvorila je sve svoje američke restorane tijekom pandemije, a iako su neki njeni poznati restorani ponovno otvoreni, Lidia Bastianich otkrila je za Gastro & Wine da je iskoristila pandemiju kako bi se u potpunosti povukla iz ugostiteljskog biznisa te posao prepustila sinu Josephu i kćeri Tanyi, koji su kroz godine dokazali da su dostojni nasljednici njihove majke.

Joe Bastianich poznat je poput majke Lidije s obje strane Atlantika jer je bio “zli” član žirija u više inačica ‘’MasterChefa’’ na više kontinenata, no njegovo je životno iskustvo itekako vrijedno spomena, objasnila je Lidia Bastianich koja je s novinarom Gastro & Winea razgovarala u slavnim njujorškim restoranima Babbo i Becco koji su u vlasništvu obitelji Bastianich.

“Uvijek mi je bila važna obitelj, ali i činjenica da djeca pronađu dobro američko zaposlenje, a za to je obrazovanje neophodno”, objasnila nam je Lidia Bastianich i dodala da je Joe studirao filozofiju i ekonomiju prije nego što se uspješno zaposlio kao broker za tvrtku Morgan Stanley na Wall Streetu. “Nakon nekoliko godina pojavio se u restoranu i rekao mi da napušta posao, nije bio sretan. Nisam ga mogla prisiliti da ostane, ali bila sam zabrinuta čime će se baviti, na što mi je on objasnio da bi neko vrijeme ostao sa mnom u restoranu”, rekla je.

Antico Vinaio, najpoznatiji sendvič-klub u Firenci, na prijedlog Josepha Bastianicha proširio se na Ameriku i ima lokale u New Yorku, Los Angelesu…. FOTO: Dino Geromella

Joe Bastianich odrastao je okružen poslom u restoranima, u njima je pisao školske zadaće i promatrao kako sistem funkcionira. Nakon što je proveo nekoliko mjeseci u najpoznatijem restoranu Lidije Bastianich Felidia, otišao je na 18-mjesečno putovanje kroz Italiju, od Trsta do Pantellerije. Tada je radio po konobama i vinskim podrumima, a pri povratku u New York odlučio je ponuditi drugačiju, regionalnu talijansku hranu koja je tada bila novost u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz financijsku pomoć majke Lidije i bake Erminije, kupio je mali lokal u središtu Manhattana, nadomak Times Squarea i kazališnog Broadwaya. Prvog dana došlo je tek 14 gostiju, od kojih je jedan prijavio da je u tanjuru pronašao komadić stakla. Joe je bio bez riječi i gostu ponudio da cijeli mjesec jede besplatno u restoranu, no kasnije se uspostavilo da je taj gost svakodnevno u novinama gledao koji se restorani otvaraju te od kuće nosio komadić stakla s ciljem da bi dobio besplatne obroke.

Dan nakon otvorenja za restoran Becco tražilo se mjesto više, što se nastavilo sve do danas, unatoč činjenici da je kroz godine Bastianich kupio niz susjednih poslovnih prostora i višestruko proširio Becco. S majkom Lidijom otvorio je restoran u Kansas Cityju, nakon čega je pronašao mladog poslovnog partnera s kojim je krenuo u ekspanziju diljem SAD-a.

Joe Bastianich poznat je poput majke Lidije s obje strane Atlantika jer je bio ‘zli’ član žirija u više inačica ‘MasterChefa’ na više kontinenata

Za uspjeh treba stalno tražiti i priliku, objašnjava Lidia Bastianich, čija je obitelj prije nekoliko godina pokrenula partnerstvo s divovskim gastronomskim projektom Eataly. “Čula sam da se taj Eataly otvorio u Italiji i bila sam znatiželjna te sam htjela doznati nešto više o njemu. Otišla sam u Torino na festival slow fooda i zatražila sastanak s Oscarom Farinettijem. Ručali smo zajedno, a on mi je otkrio da želi otvoriti trgovine u New Yorku i ostatku Amerike. Rekla sam mu da razgovara s mojom djecom jer je Eataly nešto veće i od mene. I tako smo krenuli”, rekla je.

Pronaći pravo vrijeme za povlačenje iz biznisa nije lako. Lidia Bastianich je tijekom pandemije zatvorila svoj najpoznatiji restoran Felidia, a kad je kasnije odlučila da ga više neće otvoriti, krenula je i s povlačenjem iz svih restoranskih biznisa.

Tada se sinu Joeu predstavila prilika života. U Firenci je posjetio street food restoran L’Antico Vinaio, čiji je vlasnik Tommaso Mazzanti bio njegov veliki obožavatelj. “Moj sin Joe ponudio mu je da se prošire na Ameriku”, rekla je. Antico Vinaio je, zahvaljujući Instagramu, najpoznatiji sendvič-klub u Firenci, a prije ekspanzije u Ameriku imao je promet od 25 milijuna eura godišnje. Danas ima četiri lokala Antico Vinaio samo u New Yorku, dva u Los Angelesu, a nedavno su otvorili i sendvič-klubove u San Diegu i Las Vegasu.

Novinar Gastro & Winea Dino Geromella u pratnji Lidije Bastianich posjetio je Antico Vinaio na Times Squareu. FOTO: Dino Geromella

Lidia Bastianich ovaj uspjeh objasnila je evolucijom konzumacije hrane nakon pandemije covida. “Još uvijek postoje gosti koji su spremni sjediti 2-3 sata u elegantnom restoranu, ali mladi traže nešto novo. Žele kvalitetnu, svježu, nutricionistički valjanu hranu. Za njih je vrijeme izuzetno važno, zbog čega je visokokvalitetan ‘street food’ uspješna opcija”, rekla je.

Novinar Gastro & Winea u pratnji Lidije Bastianich posjetio je Antico Vinaio na Times Squareu i imao je priliku vidjeti kako se ‘’focaccie’’ peku na licu mjesta te da su svi proizvodi koji se koriste za izradu “schiacciata” direktno uvezeni iz Italije, što američki kupci odlično prihvaćaju jer je, unatoč dosta visokom cijenama, red ispred lokala bio poprilično velik.

Lidia Bastianich upoznala je trojicu papa, a kuhala je za dvojicu. Na proslavi 77. rođendana našalila se da se nada da je njihov šef neće uskoro pozvati da kuha i za njega. Ona ove godine slavi 25. godišnjicu emitiranja njenih kuharskih emisija na javnoj američkoj televiziji, a za Gastro & Wine govorila je i o kćeri Tanyi. “Doktorirala je u Oxfordu i bila profesorica na sveučilištu u talijanskoj Siracusi. Kad je uz supruga Corrada Manualija bila spremna imati djecu, odlučila je vratiti se u Ameriku da bi novoosnovana obitelj imala blizu majku i baku. Ja sam u to vrijeme bila počela pisati knjige a ona, još trudna, pomagala bi mi u istraživanju i korekturi. Danas je koautorica niza knjiga sa mnom, pomaže mi s televizijskim emisijama i polagano ulazi u biznis s restoranima u kojem je od ranog djetinjstva. Tanyin suprug Corrado Manuali je odvjetnik i bavi se nekretninama u kojima se nalaze njihovi restorani’’, kaže.

Focaccie se peku na licu mjesta, a svi proizvodi koji se koriste za izradu schiacciata direktno su uvezeni iz Italije, što američki kupci odlično prihvaćaju. FOTO: Dino Geromella

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.