SVE NAPETIJE Kosovska policija upala u podružnice srpskih banaka sjeverno od Ibra, reagirali iz Beograda

Autor:

Kosovska policija upada u srpsku Poštansku štedionicu u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici

AFP / AFP / Profimedia

Kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su podružnice srpske banke, u potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između dva balkanska susjeda, prenosi agencija dpa.

Kosovska policija je tijekom operacije u ponedjeljak zaplijenila oko 1,6 milijuna eura, 74,7 milijuna srpskih dinara (oko 636.000 eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore u utorak.

Dinar na Kosovu postao ilegalan

Na sjeveru Kosova žive deseci tisuća Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima.

Kosovska središnja banka u veljači je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošli tjedan.

Oglasili se iz Poštanske štedionice, klijentima poručili da im je novac siguran

Klijenti Poštanske štedionice neće biti oštećeni i sredstva na računima su sigurna, priopćili su iz te srpske banke kojoj je kosovska policija zatvorila poslovnice na sjeveru Kosova.

Tom je prilikom stavljen ključ u bravu svih pet poslovnica Poštanske banke sjeverno od Ibra – u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću. Zubinom Potoku i Zvečanu, kao i trezor Narodne banke Srbije u Kosovskoj Mitrovici.

Upad u poslovnice dogodio se, tvrdi RTS, dok su građani pokušavali podići mirovine, socijalnu pomoć i druga sredstva.

U Prištini, pak, tvrde da poslovnice Poštanske štedionice Srbije nisu imale licencu i dozvolu za rad na području Kosova. Ističu da je riječ o zakonitoj akciji kosovskih policijskih snaga.

U Poštanskoj štedionici napominju kako, unatoč „privremenoj spriječenosti funkcioniranja Regionalnog centra Kosovska Mitrovica“, klijenti banke mogu obaviti sve bankovne usluge u njenim najbližim poslovnicama duž granice Srbije i Kosova, kao i u drugim poslovnicama Poštanske štedionice. Dodali su i kako svi zaposlenici banke na Kosovu ostaju u radnom odnosu, objavio je RTS.

Washington i Bruxelles kritizirali potez kosovskih vlasti

Srpski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje podružnica Poštanske štedionice, prozvavši to „činom divljaštva” koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Američki State Department kritizirao je potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutarnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije.

EUROPSKI MEDIJI ‘Kina pretvara Srbiju u svog trojanskog konja za ulazak u Europu’

Operaciju je kritizirao i glasnogovornik Europske komisije Peter Stano koji je kazao kako je ona „protivna duhu normalizacije” te ugrožava pregovore u tijeku.

Priština, pak, tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Europske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirotvornih snaga NATO-a u zemlji.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 4 tjedna

Ma ja, tako je, otmi siromasima i to malo crkavice, oni ionako ne treba da žive! Bitno je da mi gledamo kriminalce i tik-tokerice u dizajniranoj odjeći po Dubaju i slično!