STIŽU REAKCIJE Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo: Ta vrata prije ili kasnije otvorit će sam Bog

Autor:

04, May, 2024, Belgrade - The Patriarch of the Serbian Orthodox Church Porfirije served the Midnight Easter liturgy in the Church of Saint Sava. Patriarch Porfirije. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

04, maj, 2024, Beograd - U Hramu Svetog Save patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sluzio je ponocnu uskrsnju liturgiju. Photo: Antonio Ahel/ATAImages Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo, gdje je za utorak u Pećkoj patrijaršiji zakazano zasjedanje sabora SPC-a.

Patrijarh je tijekom popodneva trebalo stići na Kosovo, ali je prije dolaska na prijelaz Merdare iz Prištine stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC-a ne može ući na prostor Kosova, priopćio je Ured za Kosovo i Metohiju vlade Srbije.

Pećka patrijaršija je od sredine 14. stoljeća povijesni tron poglavara SPC-a i tradicionalno duhovno sjedište, a na popisu je kulturnih dobara pod zaštitom UNESCO-a.

Direktor Ureda Petar Petković rekao je da su, sukladno svim protokolima, Prištini poslali najavu o planovima poglavara SPC-a, ali je “suprotno svim sporazumima (kosovski premijer Albin) Kurti uskratio mogućnost patrijarhu da nazoči prvom danu Sabora SPC-a i bude podrška i oslonac svom narodu i vjernicima.

Porfirije je priopćio u pisanoj izjavi medijima kako “kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vjernik”, zna i poručuje “da će ta vrata prije ili kasnije otvoriti sam Bog“.

“Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima”, naveo je Porfirije.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je odbilo zahtjev patrijarha SPC-a da posjeti Pećku patrijaršiju, objavili su kosovski mediji.

Ministarstvo je najavilo da neće dopustiti posjete Kosovu sve dok Srbija ne prestane kršiti Sporazum iz Bruxellesa, ne dopusti posjete kosovskih državnih dužnosnika Srbiji i ne prestane s kampanjama protiv Kosova u međunarodnoj areni.

Od Beograda se očekuje i da prestane s govorom mržnje i prijetnji Kosovu i njegovim predstavnicima, navodi portal reporteri.net.

Zabrana kosovskih vlasti poglavaru SPC-a izazvala je brojna reagiranja u Beogradu, uz najčešće ocjene da je to “sramotan” i “necivilizacijski čin”, te još jedan u nizu poteza kojima službena Priština pokazuje stajalište i netrpeljivost prema Srbima i Beogradu.

Srpska pravoslavna crkva nazvala je odluku “nerazumnom”.

VUKOVAR Pročitana Porfirijeva poslanica: ‘Svijet je zaboravio genocid nad srpskim narodom’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.