DAČIĆ POŠIZIO U Vijeću Europe podržali Kosovo, u Beogradu bijesni

Autor:

13, December, 2023, Belgrade - The "World in 2024" conference was held in the Hyatt hotel. Ivica Dacic. Photo: M. M./ATAImages.

13, decembar, 2023, Beograd - Konferencija "Svet u 2024” odrzana je u hotelu Hajat. . Photo: M. M./ATAImages. Photo: M. M./ATAimages/PIXSELL

M. M./ATAimages/PIXSELL

Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) u srijedu je, većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u VE, što je u prvim reagiranjima Beograda nazvano “skandaloznom” i “sramotnom” odlukom.

Na sastanku Odbora u Parizu glasalo se o izvješću grčke zastupnice Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Europe. Za članstvo Kosova je glasao 31 zastupnik, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan, objavili su beogradsdki mediji,

Šefica izaslanstva Srbije u PSVE Biljana Pantić Pilja izjavila je da su protiv glasali zastupnici Srbije, te po jedan iz BiH i Crne Gore, a suzdržan je bio grčki zastupnik.

Slijedi proceduralni korak da se zahtjev Kosova za članstvo razmatra na plenarnoj sjednici PSVE, koja se očekuje 18. travnja.

Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom Vijeća Europe, dat će Odbor ministara VE-a.

Izaslanstvo Srbije u današnjoj je raspravi istaknulo službeno stajalište Beograda da Kosovo “nije država”, već “sastavni dio Srbije” i da se na teritoriju Kosova krše ljudska prava Srba i “gazi međunarodno pravo”, prenijeli su beogradski mediji.

Srpski šef diplomacije Ivica Dačić tu je odluku nazvao “skanadaloznom” i “sramotnom”.

“Odluka Političkog odbora PSVE je sramotna i skandalozna i ruši sve principe na kojima počiva VE, jer je prvi put predložen prijem teritorija koji nije članica Ujedinjenih naroda i nije međunarodno priznata”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

On je istaknuo da ta odluka “ugrožava i narušava” teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i “predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”.

Istodobno, prištinski mediji navode ocjene kosovskih dužnosnika da je Kosovu do članstva “preostao još samo jedan korak”.

“Nastavit ćemo raditi sa našim saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani imaju pristup instrumentima Vijeća Europe kroz punopravno članstvo“, objavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani na društvenoj mreži X.

Srpski dužnosnici ranije su najavili mogućnost da, bude li Kosovo primljeno u VE, Srbija istupi iz te organizacije.

BOMBARDIRANJE BEOGRADA Vučić: Ne pristajemo na komadanje Srbije

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 4 mjeseca

Sjetim se one: U BEOGRADU GRMI SEVA,.... TAMO IDE MESIĆ STEVA. Točno je da aktualna eurokracija pokušava ubrzati neke procese kako bi spriječili rat u Kosovu. No dogovori Beograda i Tirane su na liniji etničke teritorijalne podjele, Kosovo, dijelovi Crne Gore i Makedonije IDU ALBANIJI tako da svi Albanci budu u jednoj državi. Vučić pak gleda Srpske zemlje i Crnu Goru i Republiku Srpsku a kako stalno Hrvatsku okrivljuje za sve priprema i rat protiv Hrvatske. Djeluje ludo, no Rusija to podupire ali ni Trump se neće protiviti.