‘MANIPULACIJA’ Raukar Gamulin: Anušić vojnike NDH nazvao hrvatskim vojnicima; Jandroković: Otkud vam uopće ideja…

Autor:

21.05.2024., Zagreb - Sabor je 1. sjednicu nastavio slobodnim govorima zastupnika. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potaknut neopravdanim pozivanjem zastupnika na povrede Poslovnika kako bi istog trenutka odgovorili na nečije izlaganje, ustvrdio je u utorak kako je sada gore nego u prošlom sazivu te najavio da će predložiti ukidanje tog instrumenta.

„Prestanimo koristiti povrede Poslovnika kako smo počeli jer ovo je još više i gore nego je bilo u prošlom sazivu. Prvi prijedlog koji predlažem da uđe u izmjene Poslovnika je da se ovaj način povrede Poslovnika ukine jer ovo je potpuno besmisleno”, kazao je Jandroković reagirajući na postupke zastupnika.

Tome je prethodilo izlaganje Dragane Jeckov (Klub SDSS-a) koja se prisjetila finalne noći Eurovizije kada su, kako je kazala, mladi okupljeni na Europskom trgu u Zagrebu pokazali da su slobodni, neopterećeni i okrenuti budućnosti te da „antisrpska histerija koja se širi iz desničarskih krugova nema očekivani utjecaj”.

ZAISKRILO U SABORU Zbog Lasagne i Eurosonga pao prvi sukob SDSS-a i DP-a: ‘To je vaša politika, gospođo Jeckov!’

Na njezino izlaganje zastupnici DP-a i Mosta digli su niz povreda Poslovnika što je nagnalo Jandrokovića da još jednom apelira na njih da ne koriste taj instrument kako bi polemizirali i otvarali nove teme.

Jandroković je reagirao i na izlaganje Urše Raukar Gamulin (Klub Možemo!) u kojem se osvrnula na obilježavanje bleiburške tragedije.

Ministar Ivan Anušić je vojnike fašističke NDH nazvao hrvatskim vojnicima što je suprotno Ustavu RH, a ministar Tomo Medved im iskazao počast i zahvalu”, kazala je Raukar Gamulin  poručivši kako neće dozvoliti da se cijeli narod i Hrvatsku poistovjećuje s ustaškim režimom.

Nitko nije slavio ni NDH niti ustaški režim niti opravdavao ustaške zločine nego je iskazan pijetet prema žrtvama koje su ubijene bez suđenja, reagirao je predsjednik Sabora.

„Ne znam otkud vam uopće ideja za ovakvo tumačenje, ovo što ste učinili je opravdanje onima koji terete Hrvatsku i nastoje joj nametnuti krimen koji je 45 godina komunistički režim činio prema Hrvatima, izlagali ste na vrlo manipulativan način”, rekao je Jandroković.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića) u slobodnom govor ponovio je da je koalicija DP-a s HDZ-om prevara jer su jedno govorili prije izbora, a suprotno učinili nakon.

„Birači dajte glas onima koji ne mijenjaju stavove kako vjetar puše”, pozvao je Pavliček uoči izbora za Europski parlament.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
istina

prije 4 tjedna

NARAVNO DA JE TO HRVATSKA VOJSKA , KOLIKO ZNAM ZLOČINCI PARTIZANI SU JUGOSLAVENSKA KOMUNISTIČKA ZLOČINAČKO-PLJAČKAŠKA VOJSKA, DA SU HRVATSKA VOJSKA NE BI PROTIV NJIH RATOVALI 91-95,

Avatar photo
Marijan

prije 4 tjedna

U povijesti ratova radile su se greške. Nitko ne spominje greške Anglosaksonskog svijeta samo su bitne greške tadašnjeg partizanskog pokreta i JBT a. Točno je, to nije Hrvatska, partizani i JBT bili su na ispravnoj antifašističkoj strani povijesti. Ne treba zaboraviti kolike su njemačke divizije zadržali jugoslavenski partizani. Povijest je postavila partizanski pokret i JBT a na ispravnu stranu i to su priznavali najveći moćnici tadašnjeg svijeta. Partizani nisu bili svi komunisti već manji dio njh. Bleiburg je samo reakcija na pokolj nad partizanskim jedinicama kod Maribora (tada Dravograda). Englezi ih nisu željeli propustiti znajući o kakvim se izrodima radi. Nije bilo suđenja?, mislim da su dobili jednaki tretman kao i svi građani od Ustaških koljača.

Avatar photo
Molotov

prije 4 tjedna

Možda bi najistinitije bilo reći da su partizani bili na pobjedničkoj strani povijesti, je li ona ispravna ili nije, to je iz ovog današnjeg rakursa diskutabilno. Istina je samo jedna, a ona kaže, da su na Bleiburgu bili civili i pripadnici Hrvatske vojske. Znamo o znamo, kako se jugoslavenska vojska ponijela prema Hrvatskoj vojsci,vali i prema nedužnim civilima, što tu nije jasno??!