BRISANJE LEX AP-A SDP će predložiti izmjene Kaznenog zakona, Mrak Taritaš: DP nema demografsku politiku…

Autor:

17.01.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o uvodjenju vojnog roka govorio je Arsen Bauk.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) najavio je u utorak kako će SDP tijekom tjedna u saborsku proceduru poslati dva zakonska prijedloga: o mirovinskom osiguranju i o izmjenama Kaznenog zakona.  

Prvim će, najavio je, predložiti da se indeksacija mirovina regulira tako da više odgovara umirovljenicima, nego što je sada slučaj, a to je da se između indeksa rasta troškova života i rasta plaća, odabere kriterij koji je povoljniji za umirovljenike.

Nadam se da će premijer, u skladu sa svojim pozivom na dijalog, to razmotriti i prihvatiti, rekao je Bauk u saborskom govoru na slobodnu temu.

Izmjenama Kaznenog zakona SDP predlaže da se iz njega izbriše članak poznat kao lex AP kojim je za otkrivanje podataka iz istraga zapriječena zatvorska kazna i do tri godine.

Reiner (HDZ): 33. obljetnica referenduma o hrvatskoj samostalnosti

Akademik Željko Reiner (HDZ) podsjetio je na 33. obljetnicu referenduma o hrvatskoj samostalnosti i pozvao na zajedništvo koje se manifestiralo te 1991. godine

Referendum je održan 19. svibnja 1991. godine, odazvalo mu se 83 posto biračkog tijela, a 2, 8 milijuna građana glasovalo je za samostalnu i suverenu Hrvatsku, naveo je Reiner i naglasio kako se u protekle 33 godine ne pamti tolika izlaznost građana, ali ni zajedništvo i kohezija oko jedne ideje.

Zajedništvo je ključna riječ, 93, 2 posto građana izjasnilo se za samostalnu i suverenu Hrvatsku, dalo je legitimitet tadašnjem vodstvu da pregovara sa ostalim bivšim jugoslavenskim republikama te da nakon neuspjelih pregovora, Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. donese ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, rekao je.

Podsjetio je i kako je dio zastupnika SDP-a i Socijalista toga dana  napustio sabornicu, a dio ih ostao na glasovanju. Od njih 49 koji su ostali, 48 ih je glasovalo protiv neposredno izražene volje građana na referendumu, Marko Vlašić Čiče bio je jedini SDP-ov zastupnik koji je glasovao sukladno volji građana, rekao je Reiner.

Mrak Taritaš: DP nema demografsku politiku, nego popis diskriminirajućih besmislica

Anka Mrak Taritaš (Glas) problematizirala je demografske politike Domovinskog pokreta, stranke koja je nakon formiranja vlasti dobila Ministarstvo demografije.

DP, ocijenila je, nema demografsku politiku, nego popis diskriminirajućih besmislica koje, kao u lošem vicu, naziva, “progresivni pronatalitetni mehanizmi“.

Kaže da o uspjehu DP-ovih „majstora za demografiju“ najbolje svjedoči demografska slika Vukovara, gdje imaju svog gradonačelnika.

Vukovarsko-srijemska županija ima najveću stopu iseljavanja u EU, a Vukovar je treći grad u toj županiji s najvećim brojem iseljenih građana. S ovako genijalno smišljenim programom demografske obnove iste trendove možemo očekivati i u ostatku Hrvatske, zaključila je Mrak Taritaš.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.