‘Cilj okupljanja istarskih žena bilo je njihovo osnaživanje’

Autor:

FOTO: Klub istarskih žena

Reporter Business&Bankinga posjetio je Klub istarskih žena u New Yorku, koji slavi 35 godina neprestanog rada na osnaživanju i povezivanju žena istarskog porijekla i motivira ih za ulazak u biznis

Klub istarskih žena u New Yorku slavi 35 godina neprestanog rada na osnaživanju i povezivanju žena istarskog porijekla. Skromni počeci iz 1989. godine, s osnivačicom Marijom Santalesa i dvanaest članica koje su se okupljale u privatnim kućama, prerasli su u udrugu s preko 180 članica i bogatim programom aktivnosti.

Klub danas nudi ženama koje su se doselile iz Istre više od druženja i folklora. Ono što ih je učinilo prepoznatljivima jest fokus na edukaciju i socijalnu podršku. Okupljaju se jednom mjesečno i organiziraju se edukativne radionice i predavanja iz različitih područja, od financijskog opismenjavanja do zdravstvene preventive.

Članice kluba koji vodi Maria Santalesa su i poznate osobe, kao što su Grammyjem nagrađena televizijska kuharica Lidia Bastianich i poduzetnica Wanda S. Radetti. FOTO: Dino Geromella

Osnivačica kluba Maria Santalesa objasnila nam je da je motivacija za osnivanje ovakvog kluba bila društvena potpora istarskim ženama koje žive u New Yorku. U kasnim osamdesetima bilo je klubova za muškarce, ali nije bilo ženskih klubova, a Maria je snažno željela stvoriti grupu podrške za istarske žene koje se suočavaju sa sličnim izazovima.

Cilj okupljanja istarskih žena bilo je njihovo obrazovanje i osnaživanje. Dobile su prilike naučiti nove vještine, postati financijski neovisne i same upravljati vlastitim životima. Mnoge od tih žena prije toga samo brinule o djeci kod kuće, i nisu imale nikakvih prilika za samousavršavanje.

Nedavno su istarske žene organizirale ‘walkathon’, maraton hodanja s ciljem prikupljanja sredstava za Fond za prevenciju i liječenje Alzheimerove bolesti. FOTO: Klub istarskih žena

Maria Santalesa čvrsto vjeruje da žene Istre moraju biti samoosnažene i samodostatne. To je uvjerenje koje je proizašlo iz njenih osobnih iskustava i borbe protiv društvenih ograničenja i očekivanja.

Odrastajući u kulturi koja je žene gurala u ulogu domaćica, Maria je rano osjetila želju za nečim više. Željela je obrazovanje, znanje i kontrolu nad svojim životom. Suočena s majčinim obeshrabrivanjem i društvenim normama, Maria se morala žestoko boriti za svoje snove. Obrazovanje je za nju bilo ključno. Upisala se na fakultet i, uz žongliranje obiteljskim obvezama i poslom, uspjela je diplomirati. To joj je dalo ne samo znanje, već i snagu i samopouzdanje.

Žene su kroz klub dobile priliku naučiti nove vještine, postati financijski neovisne i same upravljati vlastitim životima

“U društvu gdje sam rođena, uloga žene bila je da pronađe muža, koji će je uzdržavati”, objašnjava Maria Santalesa, koja nikad nije htjela odustati od vlastite samostalnosti. Nakon 17 godina kao domaćica, uz podršku supruga, upisala je večernju školu, te učila istovremeno uz svoje troje djece. “To je bila dobra stvar. Djeca su vidjela koliko se trudim, koliko sam kompetitivna, pa su se i oni trudili i imali dobre rezultate u školi”. Da bi dobila dobar posao, uložila je novac i vrijeme, te upisala i magisterij za socijalnu radnicu, a s diplomom se zaposlila u jednoj bolnici za mentalno zdravlje, gdje je radila pet godina.

“Počela sam zarađivati, a zaradila sam i emocionalno i mentalno zdravlje. Kad sam dobila diplomu, osjećala sam se osnaženo, osjetila sam da mogu biti samostalna. Nisam više ovisila ni o kome, niti o svom suprugu, za preživljavanje”. Suprug joj je tada priznao da je zahvaljujući njenoj diplomi i poslu i on osjetio kako mu je skinut ogroman teret s leđa.  Maria Santalesa ističe da bi i muškarci trebali podijeliti kućanske obveze i naučiti kuhati. “Ja sam kuhala prvih 30 godina braka, a moj suprug narednih 30”, objašnjava.

Učlanjenjem u klub mnoge su žene spašene od izolacije, jer dok su muževi često pripadali društvenim skupinama, žene su bile izostavljane, a klub im pruža podršku i ako ostanu udovice. FOTO: Klub istarskih žena

Santalesa je na vlastitom životu osjetila i financijsku nesigurnost. Kada je njen suprug izgubio posao i zdravstveno osiguranje, shvatila je koliko je važno da žene budu financijski neovisne. Pronašla je zaposlenje kao socijalna radnica u školi u Astoriji, a s njenom je plaćom živjela cijela obitelj. To je samo pojačalo njenu odlučnost da pomogne drugim Istrankama da se osnaže.

Iz te je motivacije nastao Klub istarskih žena. Klub nudi prostor gdje se žene mogu međusobno podržavati, učiti nove vještine i zagovarati svoje interese. Kroz edukativne programe, druženja i aktivnosti, Klub im pomaže da postanu samostalnije i aktivnije članice društva.

Klub istarskih žena u New Yorku pokazuje snažnu povezanost s domovinom i posvećenost dobrobiti istarskih žena. FOTO: Klub istarskih žena

“Kad sam pokrenula klub, željela sam mjesto gdje se možemo okupljati, educirati, podržavati”, objašnjava Santalesa. Ako je neka od članica bolesna, druge joj nose namirnice. Organiziraju se i radionice kuhanje istarskih namirnica, kao što su fuži, a često i zajedno putuju, ne samo po Americi. Klub je od 1995. već nekoliko puta grupno bio u Hrvatskoj. Nedavno su organizirale “walkathon”, maraton hodanja s ciljem prikupljanja sredstava za fond za prevenciju Alzheimerove bolesti.

“Moramo biti dio nečega, osjećati zajedništvo. Ključ svega je prijateljstvo i podrška”, tvrdi Santalesa i dodaje da je ova grupa, uz troje djece i jedanaestero unuka, najveći uspjeh u životu. Santalesa je prije nekoliko godina proizvela i dokumentarac “The Journey” (Putovanje), u kojemu je niz žena rođeno u Istri ispričalo vlastita emigracijska životna iskustva.

‘U društvu u kojem sam rođena, uloga žene bila je pronaći muža koji će je uzdržavati’, kaže Maria Santalesa

Marijina priča i osobni rast je inspiracija svim Istrankama u New Yorku koje se bore za svoje mjesto u svijetu. Njen primjer pokazuje da se uz snagu, hrabrost i podršku mogu prevladati sve prepreke i ostvariti svoji snovi.

Pružajući društvenu podršku, obrazovne prilike i prostor za povezivanje, Klub žena Istre osnažio je Istrijanke u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno je klub u fazi potrage mlađih žena koje će im se pridružiti i preuzeti vodeće uloge kako članice osnivačice budu starile.

Učlanjivanjem u ovaj klub, mnoge su žene spašene od izolacije. Dok su muževi često pripadali društvenim skupinama, žene su bile izostavljane. Drugi važan aspekt kluba je pružanje socijalne podrške ženama, od kojih su mnoge udovice. Kad bi postale udovice, ostale bi potpuno izolirane, a ovaj klub pružio im je mrežu podrške.

Maria Santalesa s Valterom Glavičićem, gradonačelnikom Labina čijem je Domu zdravlja Klub donirao mamograf. FOTO: Klub istarskih žena

“Socijalizacija i prijateljstvo su neophodne za dobrobit i zdravlje žena”, objašnjava Maria Santalesa. No, nemaju sve članice ovog kluba istu priču. Ovdje su učlanjene i poznate istarske ličnosti, kao što je Grammyjem nagrađena televizijska kuharica Lidia Bastianich, ili uspješna vlasnica agencije luksuznih putovanja za Amerikance u Hrvatsku Wanda S. Radetti.

Klub istarskih žena u New Yorku svojim djelovanjem pokazuje snažnu povezanost s domovinom i posvećenost dobrobiti istarskih žena. “Prošle godine organizirale smo prikupljanje sredstava,” izjavila je Maria Santalesa, osnivačica kluba. “Razlog je bio što dom zdravlja Labinu nije imao mamograf.” Prema Marijinim riječima, nedostatak mamografa predstavljao je ozbiljan problem za žene u Labinu i okolnim mjestima. “Žene su morale putovati u Rijeku ili Pulu kako bi obavile pregled mamografom, a to je neprihvatljivo. Moguće je spasiti živote pravovremenom dijagnostikom,” istaknula je Santalesa.

Klub istarskih žena se povezao s gradonačelnikom Labina, Valterom Glavičićem, te organizirao donaciju. Uz neumorne napore članica kluba, prikupljeno je čak 40.000 američkih dolara. “Sretne smo što smo mogle doprinijeti nabavi mamografa i poboljšanju zdravstvene zaštite za žene u Istri”, kaže Santalesa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.